Amfipoli News: Ο ζωγράφος που έγραψε για τον Μίκη Θεοδωράκη

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Ο ζωγράφος που έγραψε για τον Μίκη Θεοδωράκη


Ο Ανδρέας Μαράτος αναλύει το μουσικό έργο του σπουδαίου συνθέτη με απολυτή ιστορική ακρίβεια στα γεγονότα αλλά και στη μουσική διαδρομή του

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Μαράτος είναι ο άνθρωπος που αντιμετωπίζει το έργο του Μίκη Θεοδωράκη ως ένα μοναδικό και ολοκληρωμένο μουσικό κόσμο, ως τεκμήριο της δυναμικής και των μετέωρων αιτημάτων μιας ολόκληρης εποχής, με το βιβλίο του «Ουτοπία κρυμμένη στο σώμα της πόλης. Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη και η εποχή του». Η αφορμή για να το γράψει ήταν η διπλωματική του εργασία στο μεταπτυχιακό της Σχολής Αρχιτεκτόνων μηχανικών του ΕΜΠ «Σχεδιασμός- χώρος-πολιτισμός».

Το βιβλίο του το συνάντησα σε μια βόλτα μου στα βιβλιοπωλεία. Μου έκανε αίσθηση, όχι μόνο ο τίτλος του αλλά και η ιδιαίτερη ματιά της προσέγγισής του. Δεν δημοσιογραφεί, ούτε περιττολογεί, αλλά προσπαθεί να αναλύσει το μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη με απολυτή ιστορική ακρίβεια στα γεγονότα αλλά και στη μουσική διαδρομή του σπουδαίου συνθέτη. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να πούμε ότι η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο που ακούει μελοποιημένη βραβευμένη ποίηση, και αυτό οφείλεται κυρίως στο σημαντικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη που περιλαμβάνει λαϊκή μουσική, βυζαντινότροπες μελωδίες, κλασσικό τραγούδι, συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και μουσική δωματίου. Κυρίαρχο στοιχείο βέβαια είναι η μελοποιημένη ποίηση, δηλαδή η σύνθεση, πάνω στο ποιητικό έργο βραβευμένων ποιητών Ελλήνων και ξένων, όπως του Γιώργου Σεφέρη (Νόμπελ 1963), του Πάμπλο Νερούδα (Νόμπελ 1971), του Οδυσσέα Ελύτη (Νόμπελ 1979), του Γιάννη Ρίτσου, του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και τόσων άλλων.

Συνεχίστε την ανάγνωση ΕΔΩ
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου