Amfipoli News: Πώς ψήφισαν οι Ελληνες στις εκλογές

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Πώς ψήφισαν οι Ελληνες στις εκλογές

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου πέρασε πλέον στην ιστορία, αλλά η ανάλυσή του παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, ως προς τους παράγοντες που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στη νίκη.
Οπως καταγράφεται στην «ακτινογραφία» της Κάπα Research στα αποτελέσματα της κάλπης, η οποία δημοσιεύεται στο «Βήμα», ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τη διείσδυση σε όλους τους πολιτικούς χώρους, όλες τις επαγγελματικές αλλά και τις ηλικιακές ομάδες. Το 36,34% που συγκέντρωσε το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ήταν αποτέλεσμα «διαρροής» ψηφοφόρων από όλα τα κόμματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, το 34,8% των μετακινήσεων προς τον ΣΥΡΙΖΑ προήλθε από τη ΔΗΜΑΡ, το 24,4% από το ΠΑΣΟΚ, το 24% από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, το 20,7% από το ΚΚΕ και το 20,5% από το Ποτάμι, ενώ ένα 10,7% προήλθε από τη Χρυσή Αυγή, 8,6% από τη Νέα Δημοκρατία και 7,6% από το ΛΑΟΣ. Αντίστοιχες μετακινήσεις έγιναν και προς τη Νέα Δημοκρατία, με τη μερίδα του λέοντος να προέρχεται από το ΛΑΟΣ (50,1%) και ένα 20,8% προήλθε από το Ποτάμι.
Σε ό,τι αφορά την επαγγελματική διαστρωμάτωση των ψηφοφόρων των κομμάτων, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υψηλή διείσδυση σε όλες τις κατηγορίες, έχοντας με τα μεγαλύτερα ποσοστά σε άνεργους (43,4%), αγρότες (39,8%), φοιτητές (38,7%) και δημόσιους υπαλλήλους (38,4%). Τη Νέα Δημοκρατία προτίμησαν από την άλλη οι επιχειρηματίες (37,5%), οι νοικοκυρές (34,8%) και οι συνταξιούχοι (33,3%).
Στις ηλικιακές κατηγορίες από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε το μεγαλύτερο ποσοστό προτίμησης στις ηλικίες 54-59 ετών (43,4%) και 48-53 ετών (43,4%), ενώ υψηλά ήταν τα ποσοστά του και στους νεότερους.
Αναλυτικά οι πίνακες της Κάπα Research, όπως τους δημοσίευσε το «Βήμα»


Πηγή:  iefimerida.gr 
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου