Amfipoli News: Αυστηρό μήνυμα της Κομισιόν προς τα Τίρανα για την Ελλάδα

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Αυστηρό μήνυμα της Κομισιόν προς τα Τίρανα για την Ελλάδα


Εκρηκτική είναι η κατάσταση στα Βαλκάνια λόγω της αναζωπύρωσης του αλβανικού εθνικισμού. Τα Τίρανα έστειλαν διπλό μήνυμα σε Ελλάδα και Σκόπια,  την ώρα που εξαπλώνεται η ανησυχία στα Βαλκάνια για την επέκταση της ιδέας της Μεγάλης Αλβανίας. «Η περιφερειακή συνεργασία και συμφιλίωση είναι υψίστης σημασίας» για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, προειδοποιεί η Κομισιόν τα Τίρανα σε δηλώσεις της εκπροσώπου της στην EurΑctiv.gr.

Συγκεκριμένα, η Αλβανία έθεσε θέμα χερσαίων συνόρων Ελλάδας – Αλβανίας, μετά το έντονο διάβημα προς την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, κατά το οποίο τα Τίρανα όχι μόνο απαίτησαν την τροποποίηση του προγράμματος ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζονται αλβανικά χωρικά ύδατα, αλλά ζήτησαν και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών στην Ήπειρο.

Πρόκειται για σαφή απόπειρα αμφισβήτησης των συνόρων, εκτιμούν διπλωματικές πηγές. Σε συνδυασμό δε με τις βίαιες συγκρούσεις στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ μεταξύ ενόπλων Αλβανών και των αρχών των Σκοπίων, το κλίμα στην περιοχή είναι εξαιρετικά τεταμένο, με τις βαλκανικές χώρες και όχι μόνο να ανησυχούν σφόδρα για την εξάπλωση του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού.

Η EurΑctiv.gr επικοινώνησε με την Κομισιόν και ρώτησε αν αυτές οι κινήσεις των Τιράνων αποσταθεροποιούν τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και σταθερότητας των Δυτικών Βαλκανίων και αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να λάβει θέση επί του ζητήματος.

«Η ΕΕ προωθεί την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων στο πλαίσιο της ένταξης στην ΕΕ. Αυτό που κάνει η ΕΕ είναι να στηρίζει τα Δυτικά Βαλκάνια  να προχωρήσουν στην ευρωπαϊκή πορεία», τονίζει η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, υπογραμμίζοντας μάλιστα τρεις φορές τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας.

«Στο πλαίσιο αυτό, η περιφερειακή συνεργασία και συμφιλίωση είναι υψίστης σημασίας. Ελπίζουμε ότι η περιφερειακή συνεργασία θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Υπενθυμίζουμε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας και ενθαρρύνουμε τις αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου, μεταξύ άλλων και μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και διαλόγου».   


Πηγή: tro-ma-ktiko.blogspot.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου