Amfipoli News: Αποκάλυψη πρώην διευθυντή της CIA: Το ISIS θα χτυπήσει τις ΗΠΑ

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Αποκάλυψη πρώην διευθυντή της CIA: Το ISIS θα χτυπήσει τις ΗΠΑ



ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΟΜΠΑΜΑ: «ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ, Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ»


Ο Μάικλ Μόρελ υπήρξε αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών και συγκεκριμένα της CIA για 33 ολόκληρα χρόνια. Όταν οι υπάλληλοι ξεκινούν να γράφουν αναφορές ή εκθέσεις, αρχίζουν το κείμενό τους από το συμπέρασμα. Και ιδού ποιο είναι αυτό: το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) συνιστά μεγάλη απειλή για τις ΗΠΑ και τα συμφέροντά της και μάλιστα αυτή η απειλή γιγαντώνεται μέρα με την ημέρα.


Με άρθρο του στο αμερικανικό περιοδικό Time, το πρώην διευθυντικό στέλεχος της CIA περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα τις προθέσεις του Ισλαμικού Κράτους και απευθύνει σαφές μήνυμα προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα: «Η στρατηγική μας, κύριε Πρόεδρε, ενάντια στο ISIS δεν λειτουργεί».

Michael Morrell CIA

Γράφει χαρακτηριστικά:


«Η φύση και η σημασία της απειλής πηγάζει από το γεγονός ότι το ISIS είναι συνολικά μια τρομοκρατική ομάδα, ένα κράτος και ένα επαναστατικό πολιτικό κίνημα. Δεν έχουμε αντιμετωπίσει τέτοιον αντίπαλο ποτέ ξανά μέχρι τώρα.

Ως τρομοκρατική ομάδα, το ISIS συνιστά απειλή για τις ΗΠΑ. Αυτή η απειλή στις μέρες μας είναι ως επί το πλείστον έμμεση – η δυνατότητα του ISIS να ριζοσπαστικοποιεί νεαρούς Αμερικανούς και να τους στρατολογεί ώστε να διενεργούν επιθέσεις εκεί.

Το FBI έχει πάνω από 900 ανοικτές έρευνες για «εδώδιμους εξτρεμιστές», η πλειονότητα των οποίων στρατολογήθηκε από το Ισλαμικό Κράτος. Από αυτούς ένας εξίσου μεγάλος αριθμός συνδέονται με άτομα, τα οποία ενδεχομένως σχεδιάζουν επιθέσεις εντός της Αμερικής.

Τέτοιου είδους επιθέσεις έχουν ήδη συμβεί στις ΗΠΑ, ενώ άλλοι συνελήφθησαν, προτού διαπράξουν τα σχεδιαζόμενα χτυπήματά τους.

Κι ενώ η επιτήδευση τέτοιου είδους «εδώδιμων» επιθέσεων είναι πιθανό να φαίνεται ιδιαίτερα μειωμένη, εντούτοις υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβούν τέτοια χτυπήματα. Ήδη στις ΗΠΑ, ο αριθμός των οπαδών του ISIS υπολογίζεται σε χιλιάδες, αλλά είναι πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό των οπαδών που έχει η Αλ-Κάιντα.

Με την πάροδο του χρόνου, εάν δεν υποβαθμιστεί σε σημαντικό βαθμό, η απειλή του ISIS απέναντι στις ΗΠΑ θα γίνει άμεση – που σημαίνει ότι το Ισλαμικό Κράτος θα σχεδιάζει και θα κατευθύνει στο εξής επιθέσεις στην Αμερική από την ασφάλεια των προπυργίων του στο Ιράκ και τη Συρία – όπως ακριβώς οι τρομοκράτες έπληξαν το Παρίσι.

Οι επιθέσεις αυτού του είδους προξενούν βαθιά ανησυχία, επειδή κουβαλούν πάνω τους την πιθανότητα να γίνουν πιο επιτηδευμένες και πολύπλοκες – και ως εκ τούτου ακόμη πιο επικίνδυνες – σε σύγκριση με άλλες επιθέσεις από εγχώριους τρομοκράτες, όπως έγινε στο Παρίσι, ή στο Λονδίνο το 2005 ή στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ. Και για να επισημάνω και κάτι που πρέπει να το προσέξουν όλοι, το ISIS έχει επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον ως προς την απόκτηση όπλων μαζικής καταστροφής.

Ο όρος “με την πάροδο του χρόνου” που χρησιμοποίησα παραπάνω, ίσως υποδηλώνει μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι. Η επίθεση στο Παρίσι ήταν η πρώτη εκδήλωση μιας προσπάθειας του ISIS να συνδυάσει την ικανότητα επίθεσης στην Ευρώπη – μια προσπάθεια που οι τζιχαντιστές ξεκίνησαν σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους.


Ο επικεφαλής της βρετανικής εσωτερικής υπηρεσίας ασφαλείας είχε προειδοποιήσει πρόσφατα ότι το Ισλαμικό σχεδιάζει μαζικές αιματηρές επιθέσεις στη χώρα. Οι ανησυχίες του εδράζονται σε γερές βάσεις. Και για εμάς, στις ΗΠΑ, τα πράγματα δεν είναι απέχουν και πολύ από αυτή την εικόνα.

Ως κράτος, το ISIS συνιστά απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια – μια απειλή σε αυτή καθαυτή την εδαφική ακεραιότητα των χωρών της Μέσης Ανατολής, μια απειλή που θα μπορούσε να οδηγήσει μια ολόκληρη σειρά περιφερειακών κρατών σε ένα σεκταριστικό πόλεμο.

Κι όλα αυτά σε ένα κομμάτι του κόσμου, το οποίο παρέχει σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Μια περιοχή που αποτελεί το σπίτι ενός από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ: του Ισραήλ. Και μια περιοχή, όπου ενυπάρχουν οι στενότεροι σύμμαχοι των Αμερικανών – τα αραβικά κράτη του Κόλπου – που είναι πρόθυμοι να αντισταθούν στις πιέσεις του Ιράν για μεγαλύτερη περιφερειακή ηγεμονία.

Από την άλλη πλευρά, όντας ένα επαναστατικό πολιτικό κίνημα, το ISIS κερδίζει συμμάχους μεταξύ των εξτρεμιστικών ομάδων που υπάρχουν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Συνομολογούν και τάσσονται στο πλευρό του ISIS, για αυτό που ουσιαστικά οι ίδιοι οι τζιχαντιστές παρουσιάζουν ως απώτερο στόχο τους: Τη δημιουργία ενός παγκόσμιου χαλιφάτου, όπου η καθημερινή ζωή θα ελέγχεται και θα κυβερνάται από εξτρεμιστικές θρησκευτικές απόψεις. Στο μυαλό του ISIS, το παγκόσμιο χαλιφάτο των τζιχαντιστών θα εκτείνεται ακόμη και στις ΗΠΑ.


Όταν προσχωρούν στο Ισλαμικό Κράτος, αυτοί οι σύμμαχοι εξελίσσονται από το να επικεντρώνονται στα τοπικά θέματα στο να δίνουν έμφαση στην επέκταση του χαλιφάτου. Κι έτσι, οι στόχοι τους εξελίσσονται, από τοπικούς σε διεθνείς. Αυτή η θεωρία προσιδιάζει στην ανατίναξη του ρωσικού αεροσκάφους από μια ομάδα του ISIS πάνω από το όρος Σινά στην Αίγυπτο.


Το ISIS έχει κερδίσει συμμάχους πολύ πιο γρήγορα σε σύγκριση με την Αλ Κάιντα. Από το τίποτα, πριν από ακριβώς έναν χρόνο, πλέον υπάρχουν παραστρατιωτικές ομάδες σε σχεδόν 20 χώρες, οι οποίες έχουν ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Έχουν ήδη διεξαγάγει επιθέσεις, οι οποίες οδήγησαν στο θάνατο Αμερικανούς πολίτες και έχουν καθαρά επεκτατικές βλέψεις. Και αυτή η προοπτική αφορά βραχυπρόθεσμα μια χώρα, όπου πρόσφατα είχε σημειωθεί αλλαγή πολιτικού καθεστώτος: η Λιβύη.

Ένας αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών κάνει πολλές δουλειές. Μία από αυτές είναι να περιγράφει στον πρόεδρο της χώρας τις απειλές που αντιμετωπίζουμε ως έθνος, και αυτό ακριβώς επιχείρησα να κάνω στις προηγούμενες παραγράφους αυτού του κειμένου. Μια άλλη δουλειά είναι να κοιτάξει τον πρόεδρο στα μάτια όταν οι πολιτικές του ως προς την αντιμετώπιση τέτοιου είδους απειλών είναι λειτουργικές ή όχι και να του το πει.

Κύριε Πρόεδρε, η πτώση του ρωσικού αεροσκάφους, μόλις η τρίτη κατά σειρά επίθεση τα τελευταία 25 χρόνια και οι επιθέσεις στο Παρίσι, οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη μετά τα βομβιστικά χτυπήματα στη Μαδρίτη το 2004, μας αποδεικνύουν ξεκάθαρα και περίτρανα ότι η στρατηγική μας ενάντια στο ISIS δεν λειτουργεί».
Μετάφραση – Νοηματική απόδοση: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος


Πηγή: Time, newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου