Amfipoli News: Πέντε τροφές για περισσότερο και καλύτερο ύπνο

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Πέντε τροφές για περισσότερο και καλύτερο ύπνο



Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία 1 στους 4 ενήλικες –ειδικά οι γυναίκες- αντιμετωπίζει προβλήματα με τον ύπνο.
Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, στριφογυρίζετε στο κρεβάτι, διακόπτετε συχνά τον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να χρειάζεται να συμβουλευτείτε κάποιο ειδικό που θα εντοπίσει τις αιτίες και θα σας συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής ή κάποια αγωγή.
Υπάρχει όμως και η πιθανότητα, οι αϋπνίες σας να οφείλονται στη διατροφή σας.
Παρακάτω θα δείτε ποιες τροφές μπορούν θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ποιότητα αλλά και τη διάρκεια του ύπνου σας.

Κεράσια

Τα κεράσια περιέχουν μελατονίνη, μια ορμόνη που εκκρίνεται το βράδυ από την επίφυση, στο κέντρο του εγκεφάλου μας και βοηθά στη ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού. Είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών και μαγνησίου, ενώ είναι φτωχά σε θερμίδες. Ένα μπολ έχει μόλις 100 θερμίδες.

Μπανάνες

Είναι πλούσιες σε κάλιο και είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β6. Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της μελατονίνης. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) των ΗΠΑ, το κάλιο στις μπανάνες λειτουργεί ως μυοχαλαρωτικό και προετοιμάζει το σώμα για ύπνο. Επίσης η τρυπτοφάνη που περιέχουν μετατρέπεται σε μελατονίνη.

Κράκερς ολικής αλέσεως

Ένα νόστιμο και θρεπτικό σνακ πριν τον ύπνο είναι τα κράκερς ολικής άλεσης. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, αλλά βιταμίνη Β, η οποία βοηθά στην πρόληψη της αϋπνίας, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες. Για μεγαλύτερη απόλαυση, μπορείτε να τα συνοδεύσετε με μια μικρή ποσότητα ελβετικού τυριού, το οποίο περιέχει πρωτεΐνες και ασβέστιο.

Ξηροί καρποί (ανάλατοι)

Οι ξηροί καρποί περιέχουν μαγνήσιο, ένα μέταλλο που συμβάλλει στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων και χρησιμοποιείται στην καταπολέμηση του άγχους και του στρες.

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Είναι τρόφιμα πλούσια σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ το οποίο ευνοεί την παραγωγή σεροτονίνης, που έχει αγχολυτική δράση στον οργανισμό μας. Όπως προκύπτει από διάφορες έρευνες, ακόμη και μικρή ποσότητα μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι, ένα ποτήρι γάλα, για παράδειγμα, μπορεί να συμβάλει σημαντικά σ’ έναν ήρεμο ύπνο.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου