Amfipoli News: Ερντογαν…αν δεν σ΄αρέσει η συνθήκη της Λωζάνης, υπάρχει κι η συνθήκη των Σεβρών…

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Ερντογαν…αν δεν σ΄αρέσει η συνθήκη της Λωζάνης, υπάρχει κι η συνθήκη των Σεβρών…



Πέρα από τα αστεία, ο Ερντογαν έχει καταστρέψει τις Τουρκικές Ενοπλες δυνάμεις και προσπαθεί επικοινωνιακά να καλύψει το χάος στρέφοντας την κοινή γνώμη αλλού. 
Προσπαθεί να προβάλει έναν Ερντογάν που «δεν μασάει» και απειλεί τους πάντες, αλλά η πραγματικότητα είναι ισοπεδωτική.

Ετσι αυτή την στιγμή η Τουρκική Αεροπορία, μετά τις συλλήψεις περίπου του 1/3 των πιλότων έχει διαθεσιμότητα κάτω του 50%, ο Στόλος έχει χάσει τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματικούς και μάλιστα κι έναν από τους καλύτερους Τούρκους «ναυταίους» στο ΝΑΤΟ που έχει χαθεί σε κάποια φυλακή της Ανατολίας (περισσότερα σε επόμενο αρθρο), ενώ ο Στρατός πλεον είναι σε επιχειρησιακή δυνατότητα μόνο στις περιοχές των Κούρδων που μαίνονται οι μάχες, ενώ αποψιλόνονται όλες οι βάσεις (εκτός από της Ανατολικής Θράκης) για να επανδρωθούν τα φυλάκια στα αχανή σύνορα με την Μοσούλη και την Συρία

  Ο χάρτης της Ελλάδoς σύμφωνα με τη συνθήκη των Σεβρών

Συνθήκη των Σεβρών
Η Συνθήκη των Σεβρών υπεγράφη στις 28 Ιουλίου/10 Αυγούστου 1920 στην πόλη Σεβρ (Sèvres) της Γαλλίας, φέρνοντας την ειρήνη ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τις Συμμαχικές και σχετιζόμενες Δυνάμεις1 μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκ μέρους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έγινε αποδεκτή από τον σουλτάνο Μεχμέτ ΣΤ΄ ο οποίος προσπαθούσε να σώσει τον θρόνο του, αλλά απορρίφθηκε από το ανεξάρτητο κίνημα των Νεότουρκων. Το κίνημα υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ χρησιμοποίησε αυτή τη διένεξη για να αυτοανακηρυχθεί κυβέρνηση και να καταργήσει το χαλιφάτο.


      Ο Ε. Βενιζέλος υπογράφει την Συνθήκη των Σεβρών


Οι όροι
Η συνθήκη όριζε τα εξής: η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέδιδε την κυριαρχία της Μεσοποταμίας (Ιράκ), της Παλαιστίνης και της Υπεριορδανίας στην Βρετανία ως προτεκτοράτα της Κοινωνίας των Εθνών, την Συρία και τον Λίβανο στην Γαλλία επίσης ως προτεκτοράτα και η υπαγωγή της Ανατόλιας στη σφαίρα επιρροής της Ιταλίας. Η Χετζάζ (μέρος της σημερινής Σαουδικής Αραβίας) το Κουρδιστάν και η Αρμενία θα γίνονταν ανεξάρτητα κράτη.

Ελληνική επέκταση

Ο Ε. Βενιζέλος υπογράφει την Συνθήκη των Σεβρών
Στην Ελλάδα παραχωρούνταν τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος και η ανατολική Θράκη μέχρι τη γραμμή της Τσατάλτζας κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Η περιοχή της Σμύρνης έμενε υπό την ονομαστική επικυριαρχία του Σουλτάνου αλλά θα διοικούνταν από Έλληνα Αρμοστή ως εντολοδόχο των Συμμάχων, και θα μπορούσε να προσαρτήθει στην Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια με δημοψήφισμα. Το άρθρο 26 της Συνθήκης όριζε ακομα οτι αν οι οθωμανικές αρχές δεν συναινούσαν στην εφαρμογή της, θα εξέπιπταν από την κυριαρχία τους στην Κωνσταντινούπολη, την οποία θα μπορούσε να καταλάβει η Ελλάδα, κάτι το οποίο έντεχνα είχε προωθήσει ο Βενιζέλος.

Παράλληλα, η Βόρεια Ήπειρος ενσωματωνόταν στην Ελλάδα με το μυστικό Σύμφωνο Βενιζέλου - Τιττόνι. Η Ιταλία συμφώνησε ακόμα να παραχωρήσει τα Δωδεκάνησα (εκτός από τη Ρόδο και το Καστελλόριζο) στην Ελλάδα, και όταν η Βρετανία έδινε στο μέλλον την Κύπρο στην Ελλάδα, τότε (μετά από δημοψήφισμα) θα παραχωρούταν και αυτά τα νησιά (η συμφωνία ακυρώθηκε αργότερα από την Ιταλία το 1922).

Τα στενά των Δαρδανελίων και η θάλασσα του Μαρμαρά αποστρατικοποιήθηκαν και έγιναν προσωρινά διεθνής περιοχή, οι Σύμμαχοι απέκτησαν τον οικονομικό έλεγχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τέλος καθορίζονταν η ισότητα και τα δικαιώματα των χριστιανικών μειονοτήτων.

Η επικύρωση της Συνθήκης δεν έγινε από κανένα συμμαχικό κοινοβούλιο (ούτε από το ελληνικό), καθώς μετά την επαναφορά του Κωνσταντίνου στον ελληνικό θρόνο, διαταράχθηκαν οι σχέσεις με τις συμμαχικές δυνάμεις, οι οποίες ποτέ δεν τον αναγνώρισαν ως αρχηγό του ελληνικού κράτους.[1]

Η Σοβιετική Ένωση έκανε ξεχωριστή συνθήκη με τους Οθωμανούς. Μετά την επικράτηση των Νεότουρκων, που μετέφεραν την πρωτεύουσα στην Άγκυρα, καθώς και την Μικρασιατική Καταστροφή, οι σύμμαχοι υπέγραψαν νέα συνθήκη ειρήνης (Συνθήκη της Λωζάνης) το 1923, με ευνοϊκότερους όρους για την (πλέον) Τουρκία.


netakias, olympia.gr, el.wikipedia.org
Διαβάστε επίσης:



1 σχόλιο :

  1. Με την παράθεση του χάρτη δεν βγαίνουν τα απαραίτητα μηνύματα... Ποιοι, πρώτ' απ' όλους, καταπολέμησαν τη Συνθήκη των Σεβρών; Γιατί; Τι ακριβώς έκαναν οι πολέμιοι της Συνθήκης; Με ποιο τρόπο πολιτεύτηκαν στα '20, στα ΄21 και 22; Ποιος ήταν ο νεκροθάφτης της Συνθήκης των Σεβρών (και της μισής Ελλάδας...). Αληθεύει, οπωσδήποτε η επωδός του Εθνικού μας Ύμνου "απ' τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά"... Και η σκλαβιά εκατομμυρίων Ελλήνων, από πού βγήκε, δηλαδή; Ερωτήματα είναι αυτά, για δοκιμάστε να βρείτε τις απαντήσεις... Και να τις πείτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή