Amfipoli News: Εκπληκτική ανακάλυψη. Απολίθωμα νοθόσαυρου τόσο καλά διατηρημένο που μοιάζει με άγαλμα

Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Εκπληκτική ανακάλυψη. Απολίθωμα νοθόσαυρου τόσο καλά διατηρημένο που μοιάζει με άγαλμα



Είναι τόσο σπάνιο όσο να κερδίσει κάποιος το τζόκερ. Έτσι και με το συγκεκριμένο απολίθωμα που έφεραν στο φως ερευνητές που δεν περίμεναν ότι είχαν ανακαλύψει ένα ξεχωριστό είδος δεινόσαυρου.
Η τελική μορφή των δεινοσαύρων ή των οστών τους που εκτίθενται σε διάφορα μουσεία αρχικά δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτό που δείχνει η τελική τους μορφή καθώς αυτή είναι προϊόν επιστημονικής επεξεργασίας και σκληρής δουλειάς στο εργαστήριο. Τα απολιθώματα στα μάτια ενός αμύητου μοιάζουν απλά με μια πέτρα.
Όμως αυτό το απολίθωμα ηλικίας 110 εκατομμυρίων ετών, που παρουσιάστηκε σήμερα στο μουσείο παλαιοντολογίας του Καναδά, το Royal Tyrrell, κανείς δεν μπορεί να το μπερδέψει με πέτρα. Ανήκει σε έναν  νοθόσαυρο ( nodosaur ).
royal tyrrell museum of paleontology
Το απολίθωμα βάρους 1133,981 κιλών βρέθηκε τυχαία κατά τη διάρκεια μιας εκσκαφής στην Αλμπέρτα του Καναδά τον Μάρτιο του 2011. Αμέσως κατάλαβαν ότι δεν πρόκειται για έναν βράχο και αμέσως ανέλαβαν οι ειδικοί.
«Δεν πίστευα αυτό που έβλεπα, ήταν ένας δεινόσαυρος» δήλωσε ο Donald Henderson, ο έφορος του μουσείου. Όπως εξήγησε όταν κοίταζε τις φωτογραφίες νόμιζε ότι επρόκειτο για έναν πλησιόσαυρος (Plesiosaurus) (είναι γένος θαλάσσιων ερπετών, της τάξης των σαυροπτερύγιων, που έχει εξαφανιστεί. Σήμερα υπάρχουν μερικοί μόνον απολιθωμένοι σκελετοί του, σε μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής. Από το γένος των θαλάσσιων σαυροπτέρυγων, είναι ο μοναδικός αντιπρόσωπος της οικογένειας των πλησιοσαυριδών - wikipedia).
Όμως όλα έδειχναν ότι επρόκειτο για έναν νοθόσαυρο, μέλος της οικογένειας των αγκυλόσαυρων (Ankylosaurus) είναι γένος ορνιθίσχιων δεινοσαύρων, το οποίο έζησε στο ύστερο Κρητιδικό, πριν 66,5 με 65,5 εκατομμύρια χρόνια στην Βόρεια Αμερική. Ήταν μεγάλοι φυτοφάγοι θωρακισμένοι δεινόσαυροι. Αν και δεν έχει βρεθεί κάποιος ολοκληρωμένος σκελετός του, ο αγκυλόσαυρος θεωρείται ο αρχέτυπος θωρακισμένος δεινόσαυρος).
Αυτοί οι βαρείς φυτοφάγοι δεινόσαυροι περπατούσαν στα τέσσερα και έμοιαζαν να είναι μια διασταύρωση μεταξύ σαύρας και λιονταριού όμως το σώμα τους ήταν σαν πανοπλία και καλυπτόταν από ακίδες και οστέινες πλάκες. Ακόμη και τα βλέφαρά του είχαν οστέινες προστατευτικές πλάκες.
ankylosaurus
Οι νοθόσαυροι όμως σε αντίθεση με τα ξαδέλφια τους, τους αγκυλόσαυρους, δεν είχαν το οστέινο ρόπαλο στην άκρη της ουράς τους. Η ουρά τους αποτελείτο και αυτή από θωρακισμένες πλάκες και σκληρούς ρόζους, καθώς και δύο αιχμές μήκους 20 ιντσών. Όλα αυτά την έκαναν ένα αποτελεσματικό όπλο ενάντια στους επίδοξους θηρευτές τους.
Ο νοθόσαυρος που ανακαλύφθηκε είχε μήκος 5,5 μέτρα και ζύγιζε 1.360 κιλά. Ήταν δε τόσο καλά διατηρημένος που είναι σαν να έχει κερδίσει κανείς το τζόκερ, λένε οι ειδικοί, αφού όπως λέει ένας από τους υπεύθυνους του μουσείου, στην Washington Post, απολιθωμένα υπολείμματα δέρματος παραμένουν στο θωρακισμένο κρανίο του.
nodosaur
Ο συγκεκριμένος νοθόσαυρος πρέπει να έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να πιει νερό από το ποτάμι όταν παρασύρθηκε από το ρέμα. Ο δεινόσαυρος πρέπει να κατέληξε στη θάλασσα και να βούλιαξε στο βυθό, όπου εκατομμύρια χρόνια αργότερα στο σημείο εκείνο δημιουργήθηκε ένα ορυχείο.
Εκεί στο βυθό άλατα και άλλα ιχνοστοιχεία εισχώρησαν στο σώμα του διασφαλίζοντας ότι ο νεκρός δεινόσαυρος θα διατηρήσει τη μορφή του στους αιώνες που θα έρχονταν και θα παρέρχονταν.

huffingtonpost.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου