Amfipoli News: Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ Α Π Α Ι Τ Ε Ι ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!! Χωρίς περιστροφές, η Παρέμβαση-Απαίτησή του προς την κυβέρνηση !!!

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ Α Π Α Ι Τ Ε Ι ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!! Χωρίς περιστροφές, η Παρέμβαση-Απαίτησή του προς την κυβέρνηση !!!


Τη… φήμη του συναδέλφου του Τζον Πιουριφόι, ο οποίος ήταν το 1952 πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και έδινε στην τότε κυβέρνηση εντολές ακόμη και για το ποιο εκλογικό σύστημα έπρεπε να ψηφίσει, ζήλεψε ο σημερινός αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Στη συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Κυριακή στο «Βήμα», στον καλό συνάδελφο Άγγελο Αθανασόπουλο, η οποία δημοσιεύθηκε με πρωτοσέλιδο τίτλο: «ΗΠΑ ευλογούν Τσίπρα», ξεπέρασε και τον Πιουριφόι! Ωμή, χωρίς περιστροφές, η παρέμβαση-απαίτησή του προς την κυβέρνηση να επεκταθεί η συμφωνία για τη βάση της Σούδας, της οποίας η γεωπολιτική και στρατηγική σημασία για τα αμερικανικά συμφέροντα έχει αναβαθμιστεί σημαντικά λόγω των καυτών γεγονότων στην καρδιά του πλανήτη, όπως αποκαλούν την περιοχή κορυφαίοι διπλωματικοί και στρατιωτικοί παράγοντες της διεθνούς σκηνής, με τις ανακατατάξεις που υποβόσκουν… Άλλωστε, ο κ. πρέσβης το επισημαίνει τονίζοντας ότι «η Ελλάδα καταλαμβάνει μια σημαντικότατη γεωγραφική θέση»!

Αλλά ωμή ήταν και η απαίτηση-εντολή του κ. «Πιουριφόι» – Τζέφρι Πάιατ προς τον πρωθυπουργό να διώξει όλους εκείνους που αντιδρούν στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, κατηγορώντας τους μάλιστα ότι κινούνται από οικονομικά συμφέροντα! Η σχετική αναφορά στη συνέντευξή του έχει ως εξής:

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να αδράξει την ευκαιρία να αλλάξει το αφήγημα, να υπάρξει κινητικότητα σε ορισμένες από τις αποκρατικοποιήσεις-κλειδιά, όπως στην ενέργεια και στο Ελληνικό. Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι στο πολιτικό σύστημα που απλά θέλουν να πουν ‘‘όχι’’. Δεν ενδιαφέρονται να δουν την Ελλάδα να προχωράει μπροστά επειδή είναι άβολο για αυτούς από ιδεολογικής απόψεως ή λόγω προσωπικών οικονομικών συμφερόντων (!)».

Ονόματα έχετε, κύριε πρέσβη; Είναι βαριά η κατηγορία. Πρέπει να δώσετε εξηγήσεις, να μιλήσετε με ονόματα και διευθύνσεις, για να μην υπάρχει η σκιά ότι ενδιαφέρεσθε για κάποιους που έχουν βάλει τα δύο φιλέτα –ΔΕΗ και Ελληνικό– στο μάτι.

Η Σούδα σε πρώτο πλάνο…

Δεν έκρυψε, πάντως, αυτό που απασχολεί άμεσα την Ουάσινγκτον, και κυρίως το Πεντάγωνο, με τις συνεχείς απειλές του Ερντογάν ότι θα κλείσει την αμερικανική βάση στο Ιντσιρλίκ. Είναι η Σούδα στην οποία, σε μια τέτοια εξέλιξη, θα μεταφερθεί η βάση του Ιντσιρλίκ. Στη συνέντευξή του ο αμερικανός πρέσβης μίλησε έμμεσα για μια παράταση της συμφωνίας για 5 με 10 χρόνια. Είπε συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τα εξής:

«Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον ο κ. Καμμένος μίλησε δημόσια για την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει για περισσότερα από ένα έτη τη συμφωνία για τις δραστηριότητές μας στη Σούδα. Θα το καλωσορίζαμε αυτό. Θα διευκόλυνε τον σχεδιασμό, αλλά και τη χρηματοδότηση, καθώς έχουμε κάνει αξιοσημείωτες επενδύσεις εκεί. Εκτιμούμε πολύ όσα προσφέρει η Σούδα από την άποψη του ελλιμενισμού αεροπλανοφόρων και αεροσκαφών, επειγουσών προσγειώσεων ή αποστολών ρουτίνας για ανεφοδιασμό»!

Κεραυνός κατά Μητσοτάκη…

Σαν κεραυνός έπεσε στη ΝΔ το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, μόλις κυκλοφόρησε το «Βήμα», ο πρωτοσέλιδος τίτλος της συνέντευξης του πρέσβη «ΗΠΑ ευλογούν Τσίπρα». Σήμανε συναγερμός στο στενό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια και το μήνυμα που εξέπεμπε ο τίτλος ήταν ότι ο Τσίπρας έχει την απόλυτη στήριξη της Ουάσινγκτον, ερμηνεία που ήταν απόλυτα λογική. Κι αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν, τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή, πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο εκλογές.

Η κατάσταση ήταν εκρηκτική. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο ο Κυριάκος, αφού πλέον οι… φίλοι πέραν του Ατλαντικού έχουν αγκαλιάσει τον Τσίπρα, που είχε αποφασίσει να κάνει κάποια δήλωση, με έντονες αιχμές κυρίως για τη θέση που εξέφρασε ο πρέσβης ότι «ο πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία για ένα νέο αφήγημα», θέση που έστελνε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση παίρνει παράταση…

Τελικά, σύμφωνα με πολύ έγκυρες πληροφορίες, αποφεύχθηκε μια κόντρα με τον αμερικανό πρέσβη, όταν μάλιστα –όπως εκτιμήθηκε– αποκλείεται αυτά που είπε να μην είχαν την έγκριση, ίσως και την… υπόδειξη, των προϊσταμένων του, και ανέλαβε ρόλο… μεσολαβητή η Ντόρα.

Η οποία επικοινώνησε με τον πρέσβη κ. Τζέφρι Πάιατ (κατ’ άλλους τηλεφωνικά, κατ’ άλλους υπήρξε συνάντηση) και μετά την παρέμβασή της και ένα πολύωρο παρασκήνιο όλη την Κυριακή μεταξύ Αθήνας (πρεσβείας), Ουάσινγκτον και Πειραιώς ο αμερικανός πρέσβης αναγκάστηκε να γράψει στο twitter ότι αποδόθηκαν μεν ακριβώς τα όσα είπε, αλλά ο τίτλος δεν είχε καμία σχέση με το περιεχόμενο της συνέντευξης. Ανάλογη ήταν και η λιτή ανακοίνωση της πρεσβείας που εκδόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.

Από την πλευρά του, ο Μητσοτάκης τη Δευτέρα, σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, περιορίσθηκε να πει ότι «κάποιοι φαντασιώνονται τον κ. Τσίπρα στην επόμενη κυβέρνηση», χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στη συνέντευξη του αμερικανού πρέσβη.

Έτσι τελείωσε το… σκωτσέζικο ντους που έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ το περασμένο Σαββατοκύριακο.
hellasforce.com
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου