Amfipoli News: O άνδρας που βρήκε τον μεγαλύτερο θησαυρό των Βίκινγκς στο Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβει βραβείο 2 εκατ. λιρών

Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

O άνδρας που βρήκε τον μεγαλύτερο θησαυρό των Βίκινγκς στο Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβει βραβείο 2 εκατ. λιρών



Ένας ανιχνευτής μετάλλων που ανακάλυψε την «πλουσιότερη συλλογή» σπάνιων αντικειμένων των Βίκινγκς που βρέθηκαν ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρόκειται να λάβει μια ανταμοιβή, ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων λιρών.
Ο Ντέρεκ Μακλέναν ανακάλυψε το θησαυρό του 10ου αιώνα, ο οποίος περιλαμβάνει ασημένια βραχιόλια και καρφίτσες, ένα χρυσό δαχτυλίδι, έναν μεταλλικό χριστιανικό σταυρό με σμάλτο και μια χρυσή καρφίτσα σε σχήμα πουλιών σε μία περιοχή στην περιοχή Dumfries και Galloway, το 2014.
Έδωσε τη συλλογή με τα αντικείμενα σε εμπειρογνώμονες του οργανισμού Queen’s and Lord Treasurer’s Remembrancer (QLTR), οι οποίοι αποφάσισαν ότι τα 100 διαφορετικά αντικείμενα θα πρέπει να διατεθούν στο Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας (NMS), γεγονός που σημαίνει ότι Μακλέναν θα λάβει 1,98 εκατομμύρια λίρες για την ανακάλυψή του.
Το συγκεκριμένο ποσό είναι υπέρογκο και αντανακλά την αγοραστική αξία των αντικειμένων που βρέθηκαν.
Οι κανόνες σχετικά με τις ανακαλύψεις στη Σκωτία προβλέπουν ότι μόνο ότι αυτός που ανακαλύπτει αρχαία αντικείμενα λαμβάνει πληρωμή, γεγονός που διαφέρει στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα βραβεία μοιράζονται με τον ιδιοκτήτη γης. Το NMS έχει έξι μήνες για να αυξήσει τα κεφάλαια.
Ο Ντέιβιντ Χάρι, από το QLTR, περιέγραψε τη συλλογή των αντικειμένων που βρέθηκαν στο Galloway ως διεθνώς σημαντική ανακάλυψη και ως «"ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν ποτέ στη Σκωτία».
Είπε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι είμαι έτοιμος να δεχθώ τη σύσταση του Σκανδιναβικού Αρχαιολογικού Κέντρου Απονομής Ευρεσιτεχνιών (Safap) και ότι αυτά τα θαυμάσια αντικείμενα θα διατεθούν στο Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός που τα ανακάλυψη θα λάβει ανταμοιβή».


Ο Δρ Γκόρντον Ρίντουλ, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Σκωτίας, δήλωσε: «Ο θησαυρός του Galloway έχει διεθνή σημασία και είμαστε απολύτως ενθουσιασμένοι που το QLTR αποφάσισε να το διαθέσει στο Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας».
«Έχουμε έξι μήνες μπροστά μας για να συγκεντρώσουμε 1.98 εκατομμύρια λίρες για να αποκτήσουμε αυτό το μοναδικό θησαυρό για το έθνος και να εξασφαλίσουμε ότι μπορεί να τον απολαμβάνουν οι μελλοντικές γενιές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».
Το μεγαλύτερο μέρος του θησαυρού αποτελείται από ασημένια κοσμήματα, αλλά περιέχει επίσης κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και μια «εξαιρετική συλλογή από εξαιρετικά πολύτιμα μέταλλα και αντικείμενα κατασκευής κοσμημάτων», συμπεριλαμβανομένου σπάνιου χρυσού χρυσού, χάντρες, κρύσταλλα και ενός διακοσμημένου αργυρόχρυσου κυπέλλου που θεωρείται βυζαντινής καταγωγής.
Το NMS δήλωσε ότι τα άλλα ευρήματα που είχαν ανακαλυφθεί σε περιοχές γύρω από τη Βρετανία ή την Ιρλανδία ήταν εξαιρετικά αλλά για ένα μόνο είδος αντικειμένου, αλλά ο θησαυρός του Galloway ήταν μοναδικός γιατί αποτελούνταν από μία ποικιλία αντικειμένων που ρίχνει φως τις άγνωστες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων σε ολόκληρη την Ευρώπη τον 10ο αιώνα.
Η ομάδα εκστρατείας Galloway Viking Hoard προσπαθούσε να ανακαλύψει τα αντικείμενα στα νοτιοδυτικά της Σκωτίας κοντά στο σημείο, όπου και βρέθηκαν.
Το NMS δήλωσε ότι στηρίζει την κάλεσμα αυτής της εκστρατείας και ότι θα συνεργαστεί με το συμβούλιο των Dumfries και Galloway για να βρει κάποια από τα αντικείμενα στην περιοχή.
Πηγή: Guardian, huffingtonpost.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου