Amfipoli News: Λονδίνο: Βίντεο μέσα από τον «Πύργο της Κολάσεως» - Η απελπισία ενός εγκλωβισμένου

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Λονδίνο: Βίντεο μέσα από τον «Πύργο της Κολάσεως» - Η απελπισία ενός εγκλωβισμένου


Φωνάζουν στον εγκλωβισμένο: «Κράτα, ερχόμαστε!» - Οι πρώτες σκηνές από το ισόγειο του Grenfell Tower

Μία τραγωδία σε live μετάδοση, παρακολουθεί η πληγωμένη Βρετανία, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης. Τις τελευταίες ώρες ένα δαιδαλώδες κτήριο 24 ορόφων στο δυτικό Λονδίνο (κοντά στη διάσημη συνοικία του Νότινγκ Χιλ), το Grenfell Tower, έχει παραδοθεί στις φλόγες και όλος ο κόσμος είναι μάρτυρας ανθρώπων που καίγονται και ανθρώπων που παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο μοιάζουν σαν να είναι από ταινία τρόμου. Πριν από λίγο δόθηκε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που μεταφέρει όλη τη φρίκη που ζουν οι Λονδρέζοι τις τελευταίες ώρες. 

Στα πλάνα, δύο άντρες προσπαθούν να επικοινωνήσουν με έναν ένοικο του κτηρίου, προκειμένου να προσδιορίσουν την ακριβή του θέση και να φθάσουν σε αυτόν.

Κατά τη διάρκεια του βίντεο, ο άντρας που μαγνητοσκοπεί το περιστατικό και ένας ακόμα προσπαθούν να ακούσουν τα λόγια του εγκλωβισμένου ανθρώπου, ενώ τον προτρέπουν να κρατήσει το πρόσωπο του κοντά στο παράθυρο, ώστε να μπορεί να αναπνέει. Ο ένας από τους δύο μάλιστα προσπαθεί να εμψυχώσει τον ένοικο «να μην τα παρατήσει» και στη συνέχεια ενημερώνουν τους πυροσβέστες για τον όροφο στον οποίο βρίσκεται.

Ο άντρας που μαγνητοσκοπεί, εξηγεί στη συνέχεια πως είναι κάτοικος της περιοχής και προσπαθεί να βοηθήσει τους πυροσβέστες να σώσουν όσους έχουν εγκλωβιστεί, καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί διασώστες. Μαζί με άλλους, προσπαθεί να εντοπίσει παγιδευμένα άτομα μέσα στο κτήριο, τα οποία κουνώντας πετσέτες και σεντόνια ζητούν βοήθεια.

Με κραυγές απόγνωσης να ακούγονται, ο αυτόπτης μάρτυρας εξηγεί πως το νερό δεν μπορεί να φτάσει στους υψηλότερους ορόφους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σβήσει η φωτιά. Ο άντρας σπεύδει να ενημερώσει τους πυροσβέστες διασώστες κάθε φορά που εντοπίζει κάποιον, ενημερώνοντας τους για τον όροφο και το διαμέρισμα στο οποίο τους βλέπει, ενώ παρηγορεί τους παγιδευμένους ενοίκους.

Ο ίδιος εξηγεί πως το κτήριο είναι τυλιγμένο στις φλόγες από τον δεύτερο όροφο και επάνω.

Στη συνέχεια το βίντεο δείχνει πλάνα μέσα από το κτήριο και συγκεκριμένα από σκάλες και από το ισόγειο όπου βρίσκονται τα πυροσβεστικά οχήματα!

Στο τέλος του βίντεο, ο αυτόπτης μάρτυρας προσπαθεί να βοηθήσει πιο ενεργά, ανεβαίνοντας σε υψηλότερο όροφο, με τους πυροσβέστες να τον απομακρύνουν, προκειμένου να τον κρατήσουν ασφαλή.

Βίντεο δείχνει κατοίκους της περιοχής να φωνάζουν σε έναν εγκλωβισμένο ένοικο που κρέμεται από τα παράθυρα:



Βίντεο: Εγκλωβισμένοι στα παράθυρα!



Τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης όταν εκδηλώθηκε η φωτιά στο 24ωροφο κτήριο της οδού Λάτιμερ στο Λονδίνο περιγράφουν οι ένοικοι που κατάφεραν να σωθούν.

«Είμαι τυχερός που είμαι ζωντανός. Αρκετοί δεν βγήκαν από το κτήριο. Έχασα όλα όσα είχα. Πλέον τα μοναδικά που έχω είναι τα ρούχα που φοράω» δήλωσε ένοικος του κτηρίου στον Guardian. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο που άκουσε ήταν ο συναγερμός φωτιάς ενός γείτονά του, αλλά αρχικά πίστεψε ότι δεν ήταν κάτι σημαντικό μέχρι που άκουσε τα πρώτα ουρλιαχτά.

Ένας δεύτερος ένοικος, ο Siar Naqshabandi ο οποίος έφτασε στο κτήριο λίγο μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, καταγγέλλει ότι δεν άφηναν τους ανθρώπους να κατέβουν κάτω. «Τους φώναζα "κατεβείτε" και αυτοί μου απαντούσαν ότι δεν μας επιτρέπουν» κατήγγειλε προσθέτοντας ότι αγνοείται ο θείος του που ζει στον 23ο όροφο του κτηρίου.

«Έπιασε φωτιά σαν σπίρτο» δήλωσε ένοικος διαμερίσματος του 17ου ορόφου, ο οποίος βγήκε από το κτήριο όταν άκουσε τις πρώτες σειρήνες των οχημάτων της πυροσβεστικής. «Είδαμε τα φώτα και ακούσαμε τις σειρήνες γιατί δεν χτύπησε κανένας συναγερμός αφού το κτήριο δεν έχει κεντρικό σύστημα πυρόσβεσης» πρόσθεσε ο ίδιος ένοικος.

Την ίδια ώρα μια γυναίκα αναζητούσε την 5χρονη κόρη του φίλου της τα ίχνη της οποίας έχασε μέσα στην αναστάτωση.

Ο Ahmed Chellat αναζητεί τον γαμπρό του, τη σύζυγό του και τρία παιδιά. «Δεν ξέρουμε τι τους συνέβη. Του είπα να κατέβει και δεν μπορούσε. Τον συμβούλεψαν να βάλει πετσέτες κάτω από τις πόρτες και ότι θα έρθουν να τον σώσουν. Από τότε δεν έχω κανένα νέο του» δήλωσε σε βρετανικά ΜΜΕ.

Αρκετοί ήταν παράλληλα εκείνοι που εξέφραζαν παράπονα για την έλλειψη ενημέρωσης από τις αρχές. «Δεν υπάρχει συντονισμός. Η αστυνομία δεν μας ενημερώνει. Δεν έχουμε δώσει πουθενά τα ονόματά μας. Έχουν περάσει πέντε ώρες και υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξέρουν αν οι συγγενείς τους ζουν ή αν έχουν πεθάνει» δήλωναν λίγο πριν τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος).
protothema.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου