Amfipoli News: ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ! Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταργεί τον ΕΝΦΙΑ αλλά θα τον αυξήσει – Όλο το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση

Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ! Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταργεί τον ΕΝΦΙΑ αλλά θα τον αυξήσει – Όλο το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση


Τα πάντα για να εξασφαλιστούν τα σωστά νούμερα στα έσοδα κάνει η κυβέρνηση.   

Έτσι λοιπόν με δεδομένη την μείωση των αντικειμενικών αξιών μέχρι το τέλος του 2017 που θα ισοδυναμεί με μείωση εσόδων  η κυβέρνηση βρήκε το φάρμακο για να μην πέσουν τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ. Αυτό δεν είναι άλλο από τους νέους συντελεστές που θα υπολογιστεί τον Αύγουστο του 2018 ο ΕΝΦΙΑ.

Το τεχνικό μνημόνιο που εγκρίθηκε από τους δανειστές μετά τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου προβλέπει ρητά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει τους συντελεστές υπολογισμού του φόρου ή να «διευρύνει τη φορολογική βάση» προκειμένου να εξασφαλίσει ότι τα έσοδα από τον φόρο θα παραμείνουν αμείωτα παρά την αποκλιμάκωση των αντικειμενικών αξιών προκειμένου αυτές να προσεγγίσουν τις πραγματικές.

Όπως συνέβη και το 2016, έτσι και το 2018, από την αύξηση των συντελεστών θα υπάρξουν χαμένοι αλλά και κάποιοι κερδισμένοι. Δεδομένου ότι η πτώση των αντικειμενικών αξιών δεν θα είναι ίδια σε όλες τις περιοχές πολλοί ιδιοκτήτες θα βρεθούν από τη μια να μην έχουν όφελος από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών και από την άλλη να επιβαρύνονται από την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού, ειδικά σε ότι αφορά στον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων ο οποίος βαραίνει όσους έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το τεχνικό μνημόνιο είναι σαφές: ο εισπρακτικός πήχης θα πρέπει να παραμείνει στα 2,65 δισ. ευρώ ότι και αν γίνει. Όπως αναφέρεται, η μεταρρύθμιση των αξιών θα πρέπει να έχει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα κάτι που μένει να φανεί αν θα έχει επίπτωση όχι μόνο στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ αλλά και στους συντελεστές υπολογισμού των φόρων μεταβίβασης ακινήτων (αγορά, δωρεά, κληρονομιά, γονική παροχή κλπ).

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ του 2017 θα είναι τελικώς ίδιος και απαράλλακτος με τον αντίστοιχο του 2016. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, τα ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν στο Taxis μέσα στον Αύγουστο. Αυτό σημαίνει:

1. Ο ΕΝΦΙΑ του 2017 θα υπολογιστεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίστηκε και ο περυσινός και το μόνο που θα εξεταστεί είναι το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στην περιουσιακή κατάσταση του κάθε ιδιοκτήτη (αγορές, πωλήσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές κλπ)

2. Δεν θα επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια όπως ακριβώς συνέβη και πέρυσι κάτι που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες γης θα απαλλαγούν και φέτος από επιβαρύνσεις συνολικού ύψους τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ.

3. Θα εξεταστεί την τελευταία στιγμή το ενδεχόμενο να παραταθεί η περίοδος αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018 προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι που θα πληρώνουν ταυτόχρονα και ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και τέλη κυκλοφορίας.

Πηγή: crashonline.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου