Amfipoli News: Οι Θεσσαλονικείς Ξύπνησαν και Είδαν τον Θερμαϊκό Κατακίτρινο

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Οι Θεσσαλονικείς Ξύπνησαν και Είδαν τον Θερμαϊκό Κατακίτρινο


Το φυτοπλαγκτόν πνίγει τη θάλασσα. Τα φυτοφάρμακα «τάισαν» τα φύκια και η εικόνα είναι αποκρουστική.

Σαν να μην έφθαναν στη Θεσσαλονίκη οι χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών που φράζουν τους δρόμους της πόλης, τα τελευταία 24ωρα, η θάλασσα κατά μήκος του παραλιακού μετώπου έχει βαφτεί κίτρινη. Αυτό οφείλεται στην ξαφνική συγκέντρωση τεράστιου όγκου φυτοπλαγκτόν, που σαπίζει αναδύοντας μια εφιαλτική μυρωδιά. Εκτός από την αποκρουστική εικόνα, λένε οι ειδικοί, απειλείται και η ζωή των ψαριών στον Θερμαϊκό Κόλπο, καθώς μειώνεται το οξυγόνο στο νερό.
Ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος, Κώστας Φυτιάνος, εξήγησε ότι οι ποσότητες αζώτου και φωσφόρου, που καταλήγουν στη θάλασσα μέσω των αποστραγγίσεων φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων στον υδροφόρο ορίζοντα και τα ποτάμια του κάμπου της Θεσσαλονίκης, προκαλούν το λεγόμενο φαινόμενο του ευτροφισμού, δηλαδή την παροχή πλεονάζουσας «τροφής» και την υπερανάπτυξη των φυκιών. «Τα φύκια, σε φυσιολογικές ποσότητες και σε συνθήκες ύπαρξης επαρκούς οξυγόνου, δηλαδή σε αερόβιες συνθήκες στο νερό, αποσυντίθεται, απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Όμως, με τις υψηλές θερμοκρασίες και ιδιαίτερα σε νερά αβαθή, οι ποσότητες του οξυγόνου μειώνονται και η διαδικασία αποσύνθεσης γίνεται αναερόβια και απελευθερώνει δύσοσμες μεθάνιο, υδρόθειο και μερκαπτάνες», εξήγησε ο κ. Φυτιάνος. «Οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα τις επόμενες ημέρες», προειδοποίησε ο ίδιος.

Ο Θερμαϊκός κινδυνεύει. Στο παρελθόν έχουν αναφερθεί ξανά περίοδοι ευτροφισμού (ερυθρά παλλίροια), ωστόσο αυτήν τη φορά πρόκειται για φαινόμενο που εξελίσσεται σε μεγαλύτερη έκταση, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στους επιστήμονες - φοβούνται για το ενδεχόμενο το δυσώδες πρόβλημα να αποτελέσει στο εξής μόνιμη κατάσταση στο παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:Από νωρίς το πρωί της Τρίτης βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια καθαρισμού του φυτοπλαγκτόν. Την επιχείρηση έχει αναλάβει το αντιρρυπαντικό σκάφος «Αλκίππη» της εταιρείας North Aegean Slops, που εξειδικεύεται στον επιφανειακό καθαρισμό του νερού. Ωστόσο, προέκυψε ένα ακόμη αναπάντεχο πρόβλημα. Η απορρόφηση του πλαγκτόν από τον εξοπλισμό του σκάφους καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς αυτό αποτελείται από πολύ μικρού διαμετρήματος στοιχεία και η παρουσία του εκτείνεται σε μεγάλους τομείς. «Πρόκειται για μια μικρής κλίμακας απορρόφηση του οργανικού φορτίου από το θαλασσινό νερό. Με την κατάλληλη επεξεργασία, εντός του κινητού βιολογικού καθαρισμού, το νερό επιστρέφεται στη θάλασσα. Δυστυχώς, χρειάζεται αρκετός καιρός για τον καθαρισμό του παραλιακού μετώπου, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια φυσική διαδικασία. Κατά την επεξεργασία του οργανικού φορτίου θα δούμε ποιο πρέπει να είναι το κάθε μας βήμα», δήλωσε ο Πασχάλης Καδηγιαννάκης, εκπρόσωπος της εταιρείας.






vice.com
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου