Amfipoli News: Πιροσκί

Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017

Πιροσκί


Τι χρειαζόμαστε:
Για τη ζύμη
30 γραμμάρια μαγιά ή 1 φακελάκι σκόνη
½ ποτήρι χλιαρό νερό
½ ποτήρι χλιαρό γάλα
1 ½ κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη
1 αυγό
750 γραμμάρια αλεύρι (περίπου)

Για τον πουρέ πατάτας
5 πατάτες μεσαίες
½ ποτήρι γάλα
άνηθο ψιλοκομμένο
2 κουτ. βούτυρο.

Για τη γέμιση συκωτάκια
1 κιλό συκωτάκια
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
άνηθο ψιλοκομμένο
4 κουταλιές λάδι
½ ποτήρι λευκό κρασί αρετσίνωτο

Για την γέμιση κιμά
½ κιλό κιμά
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
½ ποτήρι λευκό κρασί αρετσίνωτο
4 κουταλιές λάδι

Προετοιμασία: 179' (11 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 34' (11 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:
Πάρτε μαγιά όσο 1 μεγάλο καρύδι, βάλτε τη σε μια λεκάνη και διαλύστε τη με το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη και αφήστε το να βγάλει φουσκάλες.
Προσθέστε το γάλα, το αλάτι, 2 κουταλιές βούτυρο και το αυγό. Ανακατέψτε τα καλά και προσθέστε το αλεύρι ζυμώνοντας καλά. Όταν γίνει μια λεία και ελαστική ζύμη, όχι πολύ σφιχτή, τη σκεπάζετε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Μετά ζυμώνετε να φύγει ο αέρας και τη χωρίζετε σε μικρά μπαλάκια και τα σκεπάζετε να μείνουν γύρω στα 15 λεπτά.
Ανοίξτε τα μπαλάκια σε σχετικά λεπτά φιλαράκια. Θα πρέπει να έχουν μέγεθος ενός μικρού πιάτου ( τα πιροσκί είναι γενικά ποιο ωραία όταν γίνονται μικρά αλλά περί ορέξεως….) βάλτε τη γέμιση της επιλογής σας και διπλώστε τα στα δύο κλείνοντας καλά για να μη στάξει.
Τηγανίστε σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. . Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα και αφήστε τα σε χαρτί κουζίνας να φύγει το πολύ λάδι. Σερβίρονται ζεστά!!!

Πουρές πατάτας.
Βράζετε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό ώσπου να μαλακώσουν. Τις πολτοποιείτε με το ειδικό πιεστή προσθέτοντας το βούτυρο, το γάλα και τον άνηθο
Συκωτάκια – κιμάς
Πλένετε καλά τα συκωτάκια, τα βράζετε αρκετή ώρα σε αλατισμένο νερό και τα σουρώνετε. Αν έχετε μηχανή για κιμά, περάστε τα από εκεί, αλλιώς χρησιμοποιήστε τον χοντρό τρίφτη. Βάλτε το λάδι να κάψει, προσθέστε το κρεμμύδι και μόλις ροδίσει τα συκωτάκια με το κρασί. Αφήστε τα να σιγοβράσουν μέχρι να ποιούν τα υγρά τους - πρέπει να είναι σχετικά μαλακά . Κατεβάστε από τη φωτιά και ανακατέψτε τον άνηθο.
Η ίδια διαδικασία ισχύει και για τον κιμά

Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορείτε να φτιάξετε γέμιση με μυτζήθρα, ανθότυρο ή με μαρμελάδα . Εμένα μου αρέσουν πάντως αλμυρά..


sintagespareas.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου