Amfipoli News: Χυλοπίτες oγκρατέν

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Χυλοπίτες oγκρατέν


Τι χρειαζόμαστε:
1/2 κιλό χυλοπίτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 φλυτζάνια τσαγιού γάλα
2 φλυτζάνια τσαγιού κρέμα γάλακτος
2 αυγά
4 μανιτάρια φρέσκα
4-5 φέτες ζαμπόν κομμένο σε κυβάκια
τριμμένο reggato (κατά βούληση)
αλάτι & πιπέρι

Πώς το κάνουμε:
Ζεσταίνουμε 4 κουταλιές σούπας βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και ρίχνουμε 3 κουταλιές σούπας αλεύρι, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε συνέχεια, ρίχνοντας τα 2 φλ. τσαγιού γάλα και βράζουμε μέχρι να πήξει το μείγμα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα 2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος, τα 2 αυγά και ανακατεύουμε ώσπου να ομογενοποιηθεί.
Κόβουμε τα μανιτάρια φετούλες (όσο λεπτές ή χοντρές θέλουμε) και τα σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι (ή και καθόλου).  Εν συνεχεία στο τηγάνι προσθέτουμε το κομμένο ζαμπόν, τα ανακατεύουμε μαζί ώσπου να ροδίσουν και όταν ετοιμαστούν τα ρίχνουμε στο κατσαρολάκι που ήδη έχουμε εκτός φωτιάς και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα 2/3 από το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε ξανά για να γίνει ενιαίο το μείγμα.
Βράζουμε τις χυλοπίτες σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας και στη συνέχεια τις βάζουμε σε βουτυρωμένο πυρεξ ή ταψί.
Ύστερα περιχύνουμε το περιεχόμενο από το κατσαρολάκι στο ταψί με τις χυλοπίτες και ταυτόχρονα το ανακατεύουμε λίγο με ένα κουτάλι για να πάει παντού.
Τέλος πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί από πάνω και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 30-45 λεπτά (ανάλογα το φούρνο εγώ το άφησα 45 λεπτά πάνω-κάτω αντίσταση στο προτελευταίο "σκαλοπάτι" του φούρνου)
Καλή όρεξη ! !
Λίγα μυστικά ακόμα
Αντί για ζαμπόν μπορείτε να βάλετε μπέϊκον αλλά σίγουρα θα γίνει πιο λιπαρό. Επίσης αντί για reggato (που τρελαίνομαι προσωπικά) μπορείτε να βάλετε γραβιέρα, πιστεύω είναι ανάλογα το γούστο του/της κάθε μάγειρα/ρισσας
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου