Amfipoli News: Κρυοθεραπεία: Τι είναι – Γιατί ο Χιού Τζάκμαν εκθέτει το σώμα του σε… πολικές θερμοκρασίες [vid]

Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Κρυοθεραπεία: Τι είναι – Γιατί ο Χιού Τζάκμαν εκθέτει το σώμα του σε… πολικές θερμοκρασίες [vid]



Ο διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ, Hugh Jackman, δημοσίευσε προσφάτως ένα βίντεο όπου φαίνεται να έχει μπει σε έναν θάλαμο/δεξαμενή με θερμοκρασίες που φτάνουν τους -137 °C! Ο ισχυρισμός είναι ότι το κάνει “για λόγους υγείας”. Τι σημαίνει όμως αυτό; Τι είναι η κρυοθεραπεία;
Κρυοθεραπεία - Ο 48χρονος πλέον Χιού Τζάκμαν είναι γνωστός για την εξαιρετική φόρμα στην οποία διατηρεί το σώμα του, ως αποτέλεσμα των εξαντλητικών προπονήσεων που κάνει για να ενσαρκώσει τους ρόλους που τον έχουν κάνει διάσημο στις ταινίες. Τώρα, αποκάλυψε ότι ένα από τα μυστικά του για τη διατήρηση του σώματός του είναι η μέθοδος της κρυοθεραπείας.
Οι αθλητές εφαρμόζουν διάφορα στυλ κρυοθεραπείας (τοπικής, ή ακόμα και βυθίζοντας το σώμα τους σε παγωμένα λουτρά) για μυική αποκατάσταση και για να μειώσουν τον τοπικό πόνο. Η κρυοθεραπεία ολόκληρου του σώματος αναπτύχθηκε αρχικά για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στην Ιαπωνία το 1978.
Τι είναι η κρυοθεραπεία
Πρόκειται για μια θεραπεία πόνου που χρησιμοποιεί μια μέθοδο τοπικών θερμοκρασιών κατάψυξης για να καταστρέψει ένα ερεθισμένο νεύρο. Η κρυοθεραπεία χρησιμοποιείται επίσης ως μέθοδος αντιμετώπισης εντοπισμένων περιοχών κάποιων καρκίνων (κρυοχειρουργική), όπως ο καρκίνος του προστάτη, ενώ εφαρμόζεται και από δερματολόγους ως μέθοδος για τη θεραπεία μη φυσιολογικών δερματικών κυττάρων.
Στην κρυοθεραπεία, ένας καθετήρας εισάγεται στον ιστό δίπλα στο προσβεβλημένο νεύρο. Η θερμοκρασία του καθετήρα πέφτει μέχρι να παγώσει αποτελεσματικά το νεύρο. Η κατάψυξη αδρανοποιεί το νεύρο και ως εκ τούτου ελαττώνεται ο επώδυνος νευρικός ερεθισμός. Η κρυοθεραπεία είναι ένα σχετικά ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο για τη θεραπεία του εντοπισμένου ερεθισμού των νεύρων.
Ποιες παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με κρυοθεραπεία;
Η εν λόγω μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία καταστάσεων που συνεπάγονται ερεθισμό ενός απομονωμένου νεύρου. Γενικά, τέτοιες καταστάσεις περιλαμβάνουν τις καλοήθεις νευρικές αναπτύξεις (νευρώματα) και τα παγιδευμένα νεύρα. Συγκεκριμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν:
-- Ερεθισμό νεύρων μεταξύ των πλευρών (ενδοπλευρική νευραλγία - intercostal neuralgia)
-- Παγίδευση νεύρου (cluneal nerve entrapment)
-- Γλοιακό νεύρωμα (ilioinguinal neuroma)
-- Υπογαστρικό νεύρωμα (hypogastric neuromas)
-- Εγκλωβισμός πλευρικού μηριαίου δερματικού νεύρου (lateral femoral cutaneous nerve entrapment) και
-- Ενδοψηφιακό νεύρωμα (interdigital neuromas)
Πολλές μορφές παγίδευσης νεύρων μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν με κρυοθεραπεία.
Ποιες είναι οι παρενέργειες της κρυοθεραπείας;
Η εν λόγω μέθοδος μπορεί να μειώσει τον ανεπιθύμητο ερεθισμό των νεύρων, αλλά, μερικές φορές, στον ιστό που εφαρμόζεται μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα, ή μυρμήγκιασμα, ή ερυθρότητα και ερεθισμό του δέρματος. Αυτά τα αποτελέσματα είναι γενικά προσωρινά.
http://www.medicinenet.com
http://www.dailymail.co.uk
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου