Amfipoli News: 10 αλλαγές που πρέπει να κάνεις για ένα υγιές σώμα

Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

10 αλλαγές που πρέπει να κάνεις για ένα υγιές σώμα


Mπορεί να έχει συμβεί και σ' εσένα να σκέφτεσαι για καιρό να αλλάξεις συνήθειες της καθημερινότητάς σου, προκειμένου να αποκτήσεις έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής αλλά να...
νιώθεις ότι αυτή είναι μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί πολύ κόπο και χρόνο από σένα, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπεις την προσπάθεια προτού καν την ξεκινήσεις.

Αυτό που δυστυχώς δεν έχεις ακόμα καταλάβει (όπως και οι περισσότεροι από εμάς μέχρι να το πιστέψουμε και να το κάνουμε πράξη) είναι ότι μια μικρή αλλαγή στις συνήθειές σου μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη ζωή σου. Αρκούν, δηλαδή, μερικές μικρές διαφοροποιήσεις σε όσα συνήθιζες μέχρι τώρα από το κομμάτι της διατροφής μέχρι το κομμάτι της ψυχολογίας σου, που θα σου δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα με τον εαυτό σου.

Αν παραμένεις δύσπιστη και αναρωτιέσαι τι εννοώ λέγοντας "μικρή αλλαγή" σου παρουσιάζω ενδεικτικά 10 tips που μπορείς κι εσύ να καθιερώσεις στην καθημερινότητά σου, τα οποία θα σου χαρίσουν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στο σώμα σου.

1) Προτίμησε προϊόντα ολικής άλεσης

Τα προϊόντα ολικής άλεσης παρασκευάζονται από ολόκληρο αλεύρι σιταριού, πράγμα που σημαίνει ότι, σε αντίθεση με την επεξεργασία που υφίστανται τα αντίστοιχα "κανονικά" (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι), εδώ δεν απομακρύνεται τίποτα από τη σύνθεση του σίτου και έτσι προσλαμβάνεις τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε αυτό. Μεταβολίζονται καλύτερα στη διαδικασία της πέψης από τα κανονικά και βοηθούν στην αποφυγή σοβαρών νόσων όπως η αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης τύπου 2 κ.ά.

2) Βάλε στη διατροφή το κίτρινο μαλακό τυρί

Με μόνο μία φέτα 30 γραμμαρίων καλύπτεις το 20%  των ημερήσιων αναγκών σου σε πρωτεΐνη, το 39% σε ασβέστιο, το 30% σε φώσφορο και το 28% σε βιταμίνη Β12.

3) Περιόρισε την ποσότητα και το είδος του αλκοόλ που καταναλώνεις
Εντάξει, το καλοκαίρι είναι μπροστά και η εποχή αυτή ενδείκνυται για μπύρες και ούζα δίπλα στο κύμα και για δροσερά cocktails το βραδάκι μετά μουσικής. Ωστόσο, όσο αυξημένη περιεκτικότητα σε αλκοόλ έχει το ποτό που καταναλώνεις, τόσο περισσότερο λίπος προσθέτει στον οργανισμό σου. Αντί για όλα τα παραπάνω, λοιπόν, μπορείς να προτιμήσεις ένα ποτήρι λευκό κρασί ή, αν είσαι αθεράπευτη fan των cocktails, διάλεξε τη virgin εκδοχή τους, χωρίς αλκοόλ.

4) Απόφυγε το αμάξι όπου μπορείς να πας με τα πόδια
Όταν οι αποστάσεις που χρειάζεται να διανύσεις είναι μικρές και η χρήση του αυτοκινήτου δεν είναι επιτακτική, προτίμησε να πας με τα πόδια στον προορισμό σου ή ακόμα και με τα Μέσα, καθώς έστω κι αυτό το ελάχιστο περπάτημα σε καθημερινή βάση κάνει πολύ καλό στον οργανισμό και το σώμα σου.

5) Κατανάλωνε λιγότερο κόκκινο κρέας
Όλο και περισσότερες έρευνες καταλήγουν στην ανάγκη να μειώσουμε το κόκκινο κρέας που καταναλώνουμε μηνιαία για διάφορους λόγους. Ενδεικτικά να σου πω ότι, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σε 121.000 εθελοντές, η αντικατάσταση μίας μερίδας κόκκινου κρέατος την ημέρα με μία μερίδα ψάρι, πουλερικό, καρύδια, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης ή λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 7% έως 19%. Κι αν αναρωτιέσαι τι γίνεται με τις πρωτεΐνες που χρειάζεται ο οργανισμός, έχει αποδειχθεί ότι το κόκκινο κρέας περιέχει λιγότερες πρωτεΐνες απ’ όσες το στήθος κοτόπουλου ή τα ψάρια.

6) Βάλε στη διατροφή σου τα ψάρια
Σε συνέχεια του παραπάνω, είναι η ώρα να πούμε (για ακόμη μία φορά) πόσο καλό κάνουν στον οργανισμό και το σώμα τα ψάρια, αφού περιέχουν Ω3 λιπαρά οξέα – ένα είδος βασικών λιπαρών, τα οποία δεν παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός αλλά του είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξή του και τον μεταβολισμό.

7) Φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση
Αφενός περιέχουν πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός για την εύρυθμη λειτουργία του, αφετέρου προσφέρουν έξτρα ενυδάτωση και άρα ελαστικότητα στο δέρμα σου και τρίτον προσφέρουν αίσθηση κορεσμού, βοηθώντας στην κατανάλωση μικρότερης ποσότητας φαγητού.

8) Πίνε πολύ νερό
Είναι, ίσως, από τα πολύ βασικά που πρέπει να κάνεις αν θες να καθιερώσεις έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι διατροφολόγοι συνιστούν σε όσους επιθυμούν να χάσουν κιλά αλλά και να διατηρήσουν μια ισορροπημένη διατροφή να καταναλώνουν πολύ νερό καθημερινά.

9) Κάνε το είδος άσκησης που αγαπάς
Το γυμναστήριο δεν είναι ο μόνος τρόπος και χώρος που μπορεί να ασκηθεί κανείς. Υπάρχουν ένα σωρό άλλες εναλλακτικές ώστε να βρει ο καθένας αυτό που ταιριάζει στα προσωπικά του γούστα και τις δικές του ανάγκες. Κολυμβητήριο, χορός, surf (ένεκα και της εποχής), ποδηλασία, ακόμα και τραμπολίνο είναι μερικά μόνο απ' όσα μπορείς να ξεκινήσεις.

10) Δοκίμασε τη yoga
Καμία προσπάθεια για υγιές σώμα δεν έχει ουσία αν δεν συνδυάζεται και με νου και ψυχή υγιή. Η yoga προσφέρει και τα δύο. Τα διάφορα είδη της συνδυάζουν την εκγύμναση ολόκληρου του σώματος και της αύξησης της ευλυγισίας του κορμιού με την πλήρη αποφόρτιση του μυαλού και της ψυχής από τα πνευματικά και ψυχολογικά βάρη της ημέρας.


Πηγή: tro-ma-ktiko.blogspot.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου