Amfipoli News: Τουρκικός τσαμπουκάς στην κυπριακή ΑΟΖ: Έστειλαν 3 φρεγάτες και ένα υποβρύχιο για τη γεώτρηση – Πού θέλουν να βάλουν δικά τους γεωτρύπανα

Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

Τουρκικός τσαμπουκάς στην κυπριακή ΑΟΖ: Έστειλαν 3 φρεγάτες και ένα υποβρύχιο για τη γεώτρηση – Πού θέλουν να βάλουν δικά τους γεωτρύπανα


Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Ελληνοκύπριοι, καθώς και οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Ελλάδας, της Γαλλίας και του Ισραήλ, μετά τις απειλές του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξαπέλυσε ευθείες βολές για τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, προειδοποιώντας ότι «θα λάβουμε μέτρα ενάντια σε αυτές τις μονομερείς ενέργειες».

Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι κλιμακώνουν και άλλο τις προκλήσεις.

Τρία πλοία και ένα υποβρύχιο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εστάλησαν να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα του πλωτού γεωτρύπανου στα ανοιχτά της Κύπρου, στην ανατολική Μεσόγειο, ανακοίνωσε το τουρκικό γενικό επιτελείο.

Αυτή η εξέλιξη είναι πιθανό να σημάνει την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού την περασμένη εβδομάδα.

Οι έρευνες και οι ενδεχόμενες γεωτρήσεις -συμβατική υποχρέωση της γαλλικής Total και της ιταλικής Eni βάσει της συμφωνίας που έχουν υπογράψει με τη Λευκωσία- θα γίνουν από το πλωτό γεωτρύπανο West Capella, το οποίο έλαβε θέση την Τετάρτη για την έναρξη ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων 
φυσικού αερίου ανοιχτά της Κύπρου.

Στο μεταξύ, ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για τη στάση της τόσο στο ζήτημα του Κυπριακού, όσο και για τις προκλήσεις με αφορμή τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Για την εξωτερική πολιτική έχω μία ρήση στο μυαλό μου: “Αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει πολύ. Αυτός που είναι καλός φύλακας δεν χρειάζεται να γαβγίζει», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ακόμα, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε: «Εμείς δεν έχουμε μεγάλες κορώνες, ούτε «γαβγίζουμε» πολύ, προασπίζουμε όμως αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματά μας».

Οι προσδοκίες από το οικόπεδο 11 και η τουρκική πλατφόρμα

«Η κυπριακή κυβέρνηση παραμένει προσγειωμένη και στοχοπροσηλωμένη στον στόχο να διενεργηθεί η γεώτρηση με ασφάλεια στο κοίτασμα «Ονησίφορος» στο οικόπεδο 11 και διατηρεί χαμηλούς τόνους», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου, στην παρουσία και του Προέδρου της κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρίαση, ο Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι το τρυπάνι έχει σταθεροποιηθεί και αναμένεται ότι τις επόμενες δύο τρεις ημέρες θα αρχίσει να κατεβαίνει. 

Ακόμα, ο Κύπριος υπουργός είπε πως οι τουρκικές απειλές αντιμετωπίζονται από το Υπουργείο Εξωτερικών με νομικά κυρίως όπλα.

«Δεν αναμένουμε κάποια μεγάλη ανακάλυψη στο οικόπεδο 11», είπε ο Γιώργος Λακκοτρύπης, προσθέτοντας ότι από τη γεώτρηση αναμένεται να εξαχθούν τεράστιας σημασίας πληροφορίες, όπως το αν επαναλαμβάνεται το μοντέλο του Ζορ.

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως οι εκτιμήσεις είναι ότι το «Ονησίφορος» είναι του μεγέθους του κοιτάσματος «Αφροδίτη» και δεν αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή.

Ο υπουργός Ενέργειας είπε επίσης ότι το υπουργείο παρακολουθεί με προσωπικό στο γεωτρύπανο και με ηλεκτρονικά συστήματα.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, για το ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει σε τοποθέτηση πλατφόρμας στο οικόπεδο 6, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, ανέφερε ότι μελετώνται όλα τα ενδεχόμενα και γίνονται συντονισμένες ενέργειες κυρίως από το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Κύπρος, σημείωσε, μπορεί να αντιδράσει μόνο με διπλωματικά και νομικά μέτρα, σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να εγκαταστήσει πλατφόρμες σε τεμάχια στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης, επεσήμανε ότι η Τουρκία αμφισβητεί την Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη σε τρία επίπεδα:

-Η Τουρκία θεωρεί ότι η γεώτρηση που ξεκίνησε την Τετάρτη στο τεμάχιο 11 «Ονησίφορος» βρίσκεται σε αιγυπτιακά νερά.

- Η Τουρκία θεωρεί ότι το μισό βόρειο κομμάτι του 6, το μισό 5 και το μισό 4 νοτιοδυτικά, της ανήκουν, συνέχισε.

-Θεωρεί επίσης ότι τα οικόπεδα 8, 9, 2,3 και μεγάλο μέρος του 12, είναι αδειοδοτημένα από τα κατεχόμενα και ειδικότερα από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων.

Για τα οικόπεδα αυτά αναζητούν πλατφόρμα, ώστε να προχωρήσουν σε δικές τους έρευνες, κάτι το οποίο όπως είπε, είναι πολύ δύσκολο, αφού καμία από τις μεγάλες εταιρίες δεν θα συνεργούσε σε μια παράνομη ενέργεια.

«Προσπαθεί να αγοράσει πλατφόρμα επειδή γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει να ενοικιάσει», είπε επισημαίνοντας ότι το ενοίκιο για την πλατφόρμα είναι 220.000 ευρώ την ημέρα συν το κόστος για το προσωπικό της, που είναι ολόκληρο εργοστάσιο.

real.gr
Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου