Amfipoli News: Πέθανε στα 40 της η ιδιοφυΐα των Μαθηματικών Μαριάμ Μιρζαχανί

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Πέθανε στα 40 της η ιδιοφυΐα των Μαθηματικών Μαριάμ Μιρζαχανί


Πέθανε σε ηλικία 40 ετών στις ΗΠΑ η Μαριάμ Μιρζαχανί, η πρώτη γυναίκα που βραβεύτηκε με το Μετάλλιο Φιλντς, το ένα από τα δύο ύψιστα βραβεία Μαθηματικών.

Η ιρανικής καταγωγής καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ έπασχε από καρκίνο του μαστού, ο οποίος είχε κάνει μετάσταση στα οστά. Το επονομαζόμενο «Νόμπελ των Μαθηματικών», το Μετάλλιο Φιλντς, απονέμεται από το 1936 κάθε τέσσερα χρόνια σε δύο έως τέσσερις μαθηματικούς κάτω των 40 ετών.

Η Μιρζαχανί βραβεύτηκε το 2014 για την έρευνά της στα μη γραμμικά δυναμικά συστήματα. «Σήμερα έσβησε ένα φως. Ραγίζει η καρδιά μου…έφυγε υπερβολικά νωρίς», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Instagram και στο Twitter ο επιστήμονας της Nasa και σύντροφός της, Φιρούζ Ναντέρι. «Διάνοια; Ναι, αλλά και κόρη, μητέρα και σύζυγος», έγραψε σε άλλο μήνυμά του. Γεννημένη το 1977 στην Τεχεράνη, η Μιρζαχανί έζησε εκεί μέχρι που ξεκίνησε το διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το οποίο ολοκλήρωσε το 2004 και στη συνέχεια έγινε καθηγήτρια στο Στάνφορντ. Η βράβευσή της με το Μετάλλιο Φιλντς πριν από τρία χρόνια ήταν η πρώτη που έγινε σε γυναίκα.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου