Amfipoli News: Η επιστήμη μίλησε: Η εισπνοή αυτού του βοτάνου μπορεί να αυξήσει τη μνήμη έως και 75%!

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Η επιστήμη μίλησε: Η εισπνοή αυτού του βοτάνου μπορεί να αυξήσει τη μνήμη έως και 75%!


Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα που χρησιμοποιούνται τόσο στην κουζίνα όσο και στη φυσική ιατρική. Στην πραγματικότητα, αυτό το βότανο έχει μια παλαιά παράδοση χιλιετίας σε μαγειρικές και φυσικές ιατρικές πρακτικές σε όλο τον κόσμο.

Το δεντρολίβανο θεωρείται από τα πολύ παλιά χρόνια ως το βότανο της μνήμης. Μάλιστα, χρησιμοποιείται και ως σύμβολο μνήμης κατά τη διάρκεια γάμων, πολεμικών εορτών και κηδειών στην Ευρώπη και την Αυστραλία.
Το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι το μοναδικό άρωμά του, γι’αυτό τον λόγο πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να το βάζουν σε υφασμάτινες θήκες κάτω από το μαξιλάρι τους και φυσικά για να φτιάξουν όμορφα μπουκέτα λουλουδιών. Στο παρελθόν πίστευαν ότι η χρήση του δεντρολίβανου με αυτούς τους τρόπους όχι μόνο προστατεύει από τα άσχημα όνειρα, αλλά αυξάνει και τη μνήμη.

Οι επιδράσεις του δεντρολίβανου στη μνήμη έχουν αποδειχθεί επιστημονικά. Σε μια μελέτη του 2003 από τους Moss, Cook, Wesnes και Duckett διαπιστώθηκε ότι η εισπνοή αιθέριου ελαίου δεντρολίβανου βελτίωσε σημαντικά την πρωτογενή και δευτερογενή μνήμη των συμμετεχόντων στη μελέτη.
Σε μια έρευνα του 2012 που εξετάστηκαν οι επιπτώσεις του δεντρολίβανου στη λειτουργία της μνήμης, συμμετείχαν 28 ηλικιωμένοι (μέσης ηλικίας 75 ετών). Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η αποξηραμένη σκόνη των φύλλων δεντρολίβανου βελτίωσε τις γνωστικές επιδόσεις των συμμετεχόντων.
Μια διαφορετική μελέτη από τους Mark Moss και Lorraine Oliver στο Πανεπιστήμιο Northumbria του Newcastle αποκάλυψε ότι η 1,8-cineole, μια ένωση που βρίσκεται στο δεντρολίβανο, είναι η ουσία που προκαλεί γνωστικές βελτιώσεις και θετικές αλλαγές στη διάθεση. Περαιτέρω μελέτες από την ίδια ομάδα ερευνητών διαπίστωσαν ότι η διάχυση αιθέριου ελαίου δεντρολίβανου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτίωση μνήμης έως και 75%.
Με αυτό τον τρόπο οι επιστήμονες εξηγούν τη σχέση ανάμεσα στο άρωμα του δεντρολίβανου και τη βελτίωση της μνήμης: ‘Οι πτητικές ενώσεις (π.χ. τερπένια) μπορούν να εισέλθουν στη ροή του αίματος μέσω του βλεννογόνου της μύτης ή του πνεύμονα. Τα τερπένια είναι μικρά οργανικά μόρια που μπορούν να έχουν άμεσες επιδράσεις στον εγκέφαλο ενεργώντας στις θέσεις υποδοχέα ή τα ενζυμικά συστήματα’.
Τα τερπένια είναι ισχυρές ουσίες των αιθέριων ελαίων που προσφέρουν μια σειρά διαφορετικών φυσικών αρωμάτων. Σύμφωνα με μελέτες η 1,8-cineole εισέρχεται στη ροή του αίματος κατά την εισπνοή ή την κατάποση.
Το δεντρολίβανο είναι πολύ εύκολο να καλλιεργηθεί και είναι αειθαλές φυτό. Έτσι λοιπόν, μπορείτε να φυτέψετε δεντρολίβανο σε 1-2 γλάστρες και να απολαμβάνετε το άρωμά του όλο τον χρόνο! Ή μπορείτε να φυτέψετε θάμνους δεντρολίβανου στον κήπο σας και να κόβετε μερικά κλαράκια κάθε φορά που θέλετε να επωφεληθείτε από τα εκπληκτικά οφέλη του για την υγεία.

Επιμέλεια Κειμένου & Μετάφραση: Marva @Truelife.gr

*Το περιεχόμενο του παρόντος άρθρου, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε ιατρικής γνωμάτευσης και κάθε άλλης πληροφορίας που σχετίζεται με την υγεία, είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια συγκεκριμένη διάγνωση ή θεραπευτικό πλάνο για κανένα άτομο. Η χρήση αυτής της ιστοσελίδας και των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν, δεν δημιουργεί μια σχέση γιατρού-ασθενή. Πάντα να αναζητείτε την άμεση συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού σε σχέση με οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε με την υγεία σας.
truelife.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου