Amfipoli News: Είπε ο Bill Gates ότι τα ελληνικά είναι η ιδανική «γλώσσα» των υπολογιστών;

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Είπε ο Bill Gates ότι τα ελληνικά είναι η ιδανική «γλώσσα» των υπολογιστών;



Πρόκειται για μια φήμη που κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια στο ελληνικό διαδίκτυο και υποστηρίζει πως ο ιδρυτής της Microsoft Bill Gates, έχει πει πως τα ελληνικά είναι η καλύτερη γλώσσα για τον προγραμματισμό των υπολογιστών.
Για παράδειγμα, η παρακάτω πρόσφατη ανάρτηση στο facebook, έγινε viral:
Τι ισχύει;
Είναι εξαιρετικά εύκολο να πάρεις την εικόνα ενός διάσημου, στη προκειμένη περίπτωση του Bill Gates και να προσθέσεις οποιαδήποτε φράση, ισχυριζόμενος ότι ειπώθηκε από αυτόν. Το δύσκολο είναι το διαψεύσεις.
O μύθος για την ιδανικότητα των ελληνικών για τα προγράμματα των Η/Υ, πρωτοεμφανίστηκε πριν από περίπου δύο δεκαετίες.
Πίσω στο 2008, ο τότε Υπουργός Παιδίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, εκφώνησε μια ομιλία στους αγώνες επιχειρηματολογίας που οργανώνε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.
«Ακόμα και σήμερα στην ηλεκτρονική εποχή η ελληνική γλώσσα αποτελεί το βασικό εργαλείο. Ο πρόεδρος της εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών Apple Τζον Σκάλι έφτιαξε το Hellenic Quest, ένα πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής που άρχισε να διανέμει το CNN (…). Το ενδιαφέρον αυτό προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων της πληροφορικής και των υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως «νοηματική» γλώσσα μόνον την Ελληνική. Ολες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτήρισαν «σημειολογικές»».



Φυσικά δεν υπήρξε ποτέ πρόγραμμα της Apple «Hellenic Quest», ούτε καν ο Τζον Σκάλι δεν είναι πρόεδρος της εταιρείας. Ούτε έχει κανένα νόημα στον προγραμματισμό Η/Υ οι «νοηματικές» και «σημειολογικές» (sic) γλώσσες. Όπως δείχνει στο βιβλίο του «Γλώσσα μετ’ εμποδίων» (Εκδόσεις 21ου αιώνα) ο κ. Νίκος Σαραντάκος αυτή η μπαρούφα ξεπήδησε περί το 1998-1999 κι έκτοτε ανακυκλώνεται κυρίως από ακροδεξιούς στο Ιnternet. Από εκεί λοιπόν το αλίευσαν κάποια σαΐνια του υπουργείου Παιδείας, για να το εκφωνήσει επίσημα ο υπουργός.
Ευτυχώς ανάμεσα στους ακροατές αυτής της μπαρούφας ήταν και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βάσω Κιντή που αποκάλυψε το περιστατικό με επιφυλλίδα της στην εφημερίδα «Τα Νέα» (1.2.2008)»
Ανάλογο hoax κυκλοφόρησε και στη Τουρκία πριν μερικά χρόνια, με κάποιους να ισχυρίζονται πως τα τουρκικά είναι η καλύτερη γλώσσα για τους Η/Υ.
Με τη πάροδο του χρόνου, ο μύθος «εξελίχθηκε» για να φτάσει στις μέρες μας να αποδίδεται στον Bill Gates. Όσο και αν ψάξαμε όμως, δε βρήκαμε το παραμικρό ψήγμα αλήθειας στον ισχυρισμό. Ο Gates έχει δηλώσει στο παρελθόν πως αισθάνεται άβολα που δεν γνωρίζει καμία ξένη γλώσσα, επομένως αποκλείεται να αξιολόγησε τα ελληνικά ως γλώσσα κατάλληλη για προγραμματισμό.
Εάν δεν μας πιστεύετε, δείτε τι μας δήλωσε ο ίδιος ο Bill Gates, όταν τον ρωτήσαμε σχετικά:
Πηγές kathmerini.gr, sarantakos.com, tanea.gr, businessinsider.comfactchecker.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου