Amfipoli News: Ετοιμάζεται για μεγάλες υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα η Ελλάδα; Σοβαρές απώλειες σε όλα τα μέτωπα

Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017

Ετοιμάζεται για μεγάλες υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα η Ελλάδα; Σοβαρές απώλειες σε όλα τα μέτωπα


Είναι γεγονός ότι η διαχείριση των «καυτών» εθνικών θεμάτων πρέπει να γίνεται από ισχυρούς χαρακτήρες και ανυποχώρητους -σε σχέση με τα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα- πολιτικούς και διπλωμάτες. Εδώ και αρκετά χρόνια, Ελλάδα και Κύπρος έχουν δείξει ότι αποτελούν εύκολους στόχους για τους γείτονες, αφού σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει και από τις δύο χώρες έχουν δείξει χαλαρή διάθεση και βάζουν πάνω από όλα την ειρήνη. Τον τελευταίο μήνα, η ακαριαία «αναζωπύρωση» δύο σοβαρών εθνικών θεμάτων, του Σκοπιανού και του Κυπριακού, έδειξε για άλλη μια φορά μέχρι που είναι ικανοί οι πολιτικοί να φτάσουν για να εξασφαλίσουν «ειρήνη», «σταθερότητα» και φυσικά άλλη μία θητεία.

Κυπριακό

Μπροστά στο αδιέξοδο που οδηγούνται και πάλι οι συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε μια κίνηση τακτικής αποφάσισε να υποβάλει νέες προτάσεις προς άρση του αδιεξόδου, οι οποίες ικανοποιούν κάποιες αξιώσεις της τουρκικής πλευράς, υπό την προϋπόθεση ότι και η Τουρκία θα συμφωνήσει με τις παραμέτρους Γκουτέρες στα θέματα της Ασφάλειας.

Συγκεκριμένα ο κ. Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «ενόψει του αδιεξόδου που παρατηρείται τις τελευταίες οκτώ μέρες και εις ένδειξη για ακόμη μια φορά της πραγματικής επιθυμίας μας για επίτευξη μιας λύσης που δεν θα εκφεύγει των αρχών, αξιών, αλλά και των παραμέτρων που έχει καθορίσει το Εθνικό Συμβούλιο και των θέσεων που κατά καιρούς έχουμε υποβάλει, ανέλαβα την πρωτοβουλία να υποβάλουμε προτάσεις, προκειμένου να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα».

Και συνέχισε λέγοντας, «θα ήθελα, απευθυνόμενος στον κυπριακό λαό να πω ένα, να κωφεύσουν σε όσα είτε κάποιοι εσκεμμένα κακοβούλως διαδίδουν περί τάχα υποχωρήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, είτε και των άλλων οι οποίοι τείνουν ευύηκοον ους εις όσους καλλιεργούν ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακής εφημερίδας ο κ. Νίκος Αναστασιάδης είναι έτοιμος να αποδεχθεί εκ περιτροπής προεδρία, τέσσερις ελευθερίες για Τούρκους πολίτες, και περιορισμούς στο περιουσιακό.

Σκοπιανό

Η επιστροφή του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, προκάλεσε ευχαρίστηση στην Ελλάδα και το ΥΠΕΞ, καθώς θα είναι μια ευκαιρία να συζητηθεί το φλέγον θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Ευρισκόμενος στα Σκόπια, ο Νίμιτς τόνισε ότι «είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα θετικό περιβάλλον για την καλύτερη κατανόηση και αμοιβαίο σεβασμό» και ότι «είναι απαραίτητη μια πρόσθετη ώθηση που θα δοθεί και από τις δύο πλευρές για την υπέρβαση του ζητήματος της ονομασίας που έχει ουσιαστική σημασία για τη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής». Ο Νίμιτς, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι θα ταξιδέψει σύντομα στην Αθήνα. Ο Ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ, κατά την άφιξή του στα Σκόπια, ανακοίνωσε ότι ο σκοπός της επίσκεψής του είναι «να διαπιστώσει την ετοιμότητα για μια σοβαρή πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας σχετικά με τη διαφωνία ονόματος».

Του Ραφαήλ Αξιώτη

πηγη: el.gr
Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου