Amfipoli News: «Το ισχυρό χαρτί µας»

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

«Το ισχυρό χαρτί µας»


Στο αρχαιολογικό Μουσείο Αµφίπολης υπάρχει µια ενεπίγραφη πλίνθος που περιέχει συµβόλαιο αγοραπωλησίας του 4ου π.χ. αιώνα. Το κείµενο λέει επί λέξει: «αγαθή τύχη (ε)φ ιερέως Αισχυλου, επιστατου Διου, Ισσος Εκαταίου επριατο παρά Σωσικρατους του Ανδρονικου την οικία και το οικόπεδον το προς ωνη, γειτονες Αντίγονος Μαχατα/Νικανδρος Λεωνιδου, χρυσουν έβδοµη(κ)όντα τριών βεβαιωται Μαχατας Ανδρονικου,Καλλιστρατος Δαδου, Νυµφων Ξενοφωντος, και αυτός Σωκράτης µαρτυρες/Νέων/χναιου….Αντίδοτου». Δηµοσιεύω το κείµενο  όχι για να υπενθυµίσω στον νοµικό κόσµο πόσο απλά ήταν τα πράγµατα στην αρχαιότητα µε τις µεταβιβάσεις ακινήτων αλλά για να θυµίσω σε όλους µας πόσο τα µνηµεία «φθέγγονται» για την ιστορία, την καταγωγή και τον πολιτισµό µας και πόσο λειτουργούν επαγωγικά  τονώνοντας  και το φρόνηµα των πολιτών.

Την περίοδο 1941-1944 η περιοχή αυτή ήταν υπό Βουλγαρική κατοχή γιατί ήταν ανατολικά του Στρυµόντα και  υπήρχαν µονάδες Βουλγαρικού Στρατού στην αρχαία Αµφίπολη. Μια µέρα είχαν «αγγαρέψει» άνδρες του χωριού να ανοίξουν ορύγµατα στην αρχαία ακρόπολη και ο Βούλγαρος αξιωµατικός προσπαθούσε να τους κάνει µάθηµα για το ότι ήταν Βουλγαρική η περιοχή. Ένας από τους άνδρες του χωριού δεν άντεξε και δείχνοντας του ένα µάρµαρο µε  παρόµοια επιγραφή  του είπε «άλλα  λένε τα  γράµµατα στα µάρµαρα, γιατί και τα γράµµατα αλλά και τα ονόµατα είναι Ελληνικά». Και βέβαια ο Βούλγαρος αξιωµατικός τον έδειρε αλλά σταµάτησε το µάθηµα περί Βουλγαρικότητας της περιοχής…

Θέλω απλά να πω πως είναι κρίµα  να µην προβάλλουµε τα µνηµεία που «φθέγγονται» για την ιστορία, την καταγωγή και τον πολιτισµό µας. Με όπλο αυτά αλλά και πίστη στον οικουµενικό Ελληνισµό να πείσουµε την διεθνή κοινή γνώµη ότι όλα αυτά είναι µνηµεία της ανθρωπότητας κι ότι η ιστορία και πολιτισµός της περιοχής πρέπει να είναι σεβαστά και να µην επιτρέπεται καµιά διαστρέβλωση. Ταυτόχρονα αυτά τα µνηµεία  να συνδεθούν µε το παρόν λειτουργώντας  ως χώροι συµβατών πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αυτή η κληρονοµιά µας να αποτελεί τη βάση σύγχρονης δηµιουργίας  από όλους τους λαούς.

Αν αξιοποιούσαµε αυτή την κληρονοµιά θα είχαµε θεαµατικά αποτελέσµατα. Αν π.χ. κάθε χρόνο διοργανώνονταν σε µεγάλες πόλεις του εξωτερικού θεµατικές εκθέσεις αρχαιοτήτων είναι βέβαιο ότι θα είχαµε θεαµατική αύξηση ποιοτικού τουρισµού στην χώρα µας  µε την έννοια ότι θα έρχονταν άνθρωποι υψηλού πνευµατικού και οικονοµικού επιπέδου ενώ και το κλίµα για την χώρα µας  σε ότι αφορά την αντιµετώπιση των θεµάτων της θα ήταν µάλλον ευνοϊκότερο. Θα το ξαναπούµε για χιλιοστή φορά ότι ισχυρό χαρτί µας είναι η ιστορία κι ο πολιτισµός  µας και πολλά πράγµατα θα ήταν καλύτερα αν το αξιοποιούσαµε σωστά.

Δηµήτρης Γαρούφας -  δικηγόρος

karfitsa.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου