Amfipoli News: Η τρόικα ζητά «κατάργηση» του ΣτΕ, για να εκταμιεύσει τη δόση

Τετάρτη, 5 Ιουλίου 2017

Η τρόικα ζητά «κατάργηση» του ΣτΕ, για να εκταμιεύσει τη δόσηΕκβιασμός: Απαιτούν διαβεβαιώσεις  ότι δεν θα κριθεί αντισυνταγματική η μείωση των συντάξεων το 2019!
Με όχημα την εκκρεμή δόση των 7,7 δισ. ευρώ, οι δανειστές κορυφώνουν τους εκβιασμούς σε βάρος της χώρας μας και φτάνουν στο σημείο να απαιτήσουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, την «κατάργηση» του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου!

Οι ελπίδες να εκταμιευτεί η δόση στην αυριανή τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ναυάγησαν, καθώς οι Ευρωπαίοι στοιχήθηκαν πίσω από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και ζήτησαν να καλυφθούν και τα προαπαιτούμενα που έχει συμπεριλάβει το ΔΝΤ στο δικό του σχέδιο 3ου Μνημονίου. Μεταξύ αυτών, φιγουράρει η απίστευτη απαίτηση να δοθούν νομικές διαβεβαιώσεις για τη συνταγματικότητα της νέας μείωσης που θα επιβληθεί στις συντάξεις από το 2019.

Η νομική επιχειρηματολογία που ανέπτυξε η κυβέρνηση για την εν λόγω περικοπή συντάξεων στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή στις αρχές Ιουνίου, δεν κρίθηκε επαρκής από τους πιστωτές, καθώς εντόπισαν τις ενστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ουσιαστικά, λοιπόν, αυτό που θέλουν οι δανειστές είναι να διασφαλιστεί ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν θα κρίνει αντισυνταγματικό το νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις! Αυτή η ευθεία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη έρχεται να προστεθεί στις απαιτήσεις των δανειστών να απαλλαγούν από τις σε βάρος τους κατηγορίες οι ξένοι εμπειρογνώμονες του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και ο τέως επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) Ανδρέας Γεωργίου.
Προσλήψεις
Για να αποδεσμευτεί η δόση, οι πιστωτές ζητούν ακόμα να ελέγξουν τις προσλήψεις συμβασιούχων στους δήμους και να προχωρήσουν οι υπουργικές αποφάσεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του μηχανικού, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές Μαΐου - Οκτωβρίου, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Με αυτά τα δεδομένα, η εκταμίευση των 7,7 δισ. ευρώ δεν αναμένεται πριν από το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. Το πρόβλημα είναι ότι πάλι βρισκόμαστε στο παρά ένα της μεγάλης καλοκαιρινής λήξης ομολόγων. Από τις 17 έως τις 20 του μηνός πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα και μία δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου (ΔΝΤ) που ανέρχονται στα συνολικά 6,26 δισ. ευρώ.
Η παγωμένη απόδοση των ομολόγων «απομακρύνει» την έξοδο στις αγορές
«Κολλημένη» στα επίπεδα του 5,3%-5,4% φαίνεται να είναι τις τελευταίες πέντε ημέρες η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, αποδυναμώνοντας την προοπτική άμεσης εξόδου στις αγορές. Μετά τη σημαντική υποχώρηση της απόδοσής του στον απόηχο του τελευταίου Eurogroup και αφού έπεσε κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του 5,5%, ο 10ετής κρατικός τίτλος αντιστέκεται στην περαιτέρω αποκλιμάκωση. Χθες διαμορφώθηκε στο 5,319%, υποχωρώντας οριακά από το προχθεσινό κλείσιμο (5,432%) και επιμένοντας στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2009. Αντιθέτως, η απόδοση του 2ετούς ελληνικού ομολόγου συνεχίζει να μειώνεται μέρα με τη μέρα, υποχωρώντας από το 4,26% στο 3,5% το τελευταίο πενθήμερο και επιστρέφοντας στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2009. Είχε μεσολαβήσει η εκτίναξή του έως το 10,019% στις 10 Φεβρουαρίου της φετινής χρονιάς.

Η διαφορετική αντιμετώπιση του 2ετούς και του 10ετούς ομολόγου δείχνει πως οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας μπορούν να καλυφθούν, αλλά σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα υπάρχουν ανησυχίες. Εξάλλου, δεν λείπει ο προβληματισμός για την τρίτη αξιολόγηση που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Η Bank of America σημείωνε σε έκθεσή της ότι η επόμενη αξιολόγηση θα επικεντρωθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ένα πολύ προβληματικό κομμάτι του ελληνικού προγράμματος, και στην «πολύ μεγάλη πρόκληση» της μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Μ. Ροζάκος
Η (αδίστακτη) Μέρκελ αποκάλυψε το σχέδιό της για «ευρωπαϊκό ΔΝΤ»
Την επιμονή τους στην αυστηρότατη και απαρέγκλιτη τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας στην ευρωζώνη, αλλά και την αποφασιστικότητά τους να αποκτήσει «σάρκα και οστά» το απόλυτο όνειρό τους -που αποτελεί όνειρο και του αδίστακτου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε-, η δημιουργία δηλαδή ενός... ευρωπαϊκού ΔΝΤ, εξέφρασαν ανοικτά η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Ανγκελα Μέρκελ και ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, στη διάρκεια της παρουσίασης του προεκλογικού προγράμματός τους.

Στόχος λοιπόν του συντηρητικού πολιτικού μπλοκ της Γερμανίας είναι, όπως περιγράφηκε, η διαρκής σταθεροποίηση της ευρωζώνης, ωστόσο τα δύο κόμματα τόνισαν από κοινού ότι συνεχίζουν να απορρίπτουν την κοινοτικοποίηση του χρέους, ενώ υπογράμμισαν ότι «μαζί με τη νέα γαλλική κυβέρνηση είμαστε διατεθειμένοι να αναπτύξουμε σταδιακά περαιτέρω την ευρωζώνη, για παράδειγμα με τη δημιουργία ίδιου Νομισματικού Ταμείου». Οπως διευκρίνισε μάλιστα η Μέρκελ, βάση για αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ο νυν ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ESM. Σύμφωνα με την ίδια, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο να διαδραματίσει ένα τέτοιο Ταμείο απέναντι σε μελλοντικά προβλήματα χωρών της ευρωζώνης «μεγαλύτερο ρόλο, ενδεχομένως και τον μοναδικό». Ωστόσο, όπως εξήγησε, μέχρι στιγμής δεν έχουν συζητηθεί λεπτομέρειες, ενώ εν τέλει κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από «σαφή, σκληρά κριτήρια».

dimokratianews.gr
Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου