Amfipoli News: Η Βλαζάκη αναζητεί σωσίβιο για τα «ανώριμα» ΕΣΠΑ

Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017

Η Βλαζάκη αναζητεί σωσίβιο για τα «ανώριμα» ΕΣΠΑΘορυβημένη είναι η Μαρία Βλαζάκη μετά την αιτιολογημένη απόρριψη των φακέλων για τα ΕΣΠΑ των αρχαιολογικών χώρων σε Αμφίπολη, Πέλλα και Βεργίνα.
Οι πρωτοφανείς ελλείψεις με τις οποίες κατατέθηκαν τα υπό έγκριση τέσσερα έργα ,στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από το Υπουργείο Πολιτισμού ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Η προχειρότητα και η πλημμελής διαχείριση των συγκεκριμένων ζητημάτων «φωτογραφίζουν» τις υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ να βρίσκονται σε στάδιο διάλυσης αφού ο επαγγελματισμός η συνέπεια και η προσοχή που απαιτούνται σε ανάλογα θέματα δεν υπήρχε.
Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου πριν από μερικούς μήνες δήλωνε ότι όλες οι υπηρεσίες της, εργάζονταν πυρετωδώς για τα ΕΣΠΑ της Κεντρικής Μακεδονίας ενώ αποδεδείχθηκε ότι ούτε «ρυθμό χελώνας» δε είχαν.
Το κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο ΥΠ.ΠΟ παραπέμπει σε δυο διαφορετικά στρατόπεδα σε σημείο που η εικόνα του υπουργείου που βγαίνει προς τα έξω να φωτογραφίζει ξεκάθαρα ότι «μια άλλη διοίκηση υπάρχει μέσα στην ίδια τη διοίκηση».
Ως αποτέλεσμα όλων των εξελίξεων των τελευταίων ημερών είναι τα πολλά ερωτήματα που προκύπτουν πλέον με κύριο και βασικότερο, το κατά πόσο η υπουργός Λυδία Κονιόρδου θα είναι πρόθυμη τώρα να καλύψει και να αναλάβει ολόκληρη την ευθύνη όχι μόνο για τα όσα συμβαίνουν επί των ημερών της, αλλά και τα όσα συνέβησαν επί ημερών των προκατόχων της, (Ξυδάκη-Μπαλτά) με πρωταγωνίστρια πάντα την κυρία Βλαζάκη.
Ήδη προς την Γ Γ του ΥΠ.ΠΟ διαμηνύθηκε ότι «εάν δεν σώσει την κατάσταση » ώστε να κοπάσει ο θόρυβος που πλήττει την κυβέρνηση θα ήταν προτιμότερο να αποχωρήσει.
Το κλίμα επιδεινώθηκε για την ίδια ακόμη περισσότερο με τις πέντε δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατία και του ΠΑΣΟΚ που ζητούν τις παραιτήσεις της ηγεσία του υπουργείου.
Για τους λόγους αυτούς η κυρία Βλαζάκη αυτή τη φορά είναι ανήσυχη και περιμένει τώρα από το μπλοκ των υποστηρικτών εκτός υπουργείου, να πάρει την διαβεβαίωση ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα για μια ακόμη φορά δεν θα τη «θυσιάσει» αν και η θέση της αυτή τη φορά είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Μέσα σ αυτόν τον πανικό, από τον οποίο και διακατέχεται, επιχειρεί έστω και την τελευταία στιγμή και δια μέσω συνεντεύξεων χρησιμοποιώντας κυρίως την κρατική ΕΡΤ, να ρίξει τις ευθύνες στον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα κάνοντας λόγο για πολιτική κόντρα ενώ είναι γνωστό ότι οι σχέσεις τους έως τώρα ήταν πολύ καλές και η συνεργασία τους υπήρξε άψογη.
Τι έγινε όμως και προκλήθηκε αυτή η ρήξη;
Σύμφωνα με πληροφορίες «μήλο της έριδος» αποτέλεσαν τα Οθωμανικά λουτρά στη Βέροια όπου η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη επέμενε να ενταθούν ως έργο σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
Η επιλογή όμως του Απόστολου Τζιτζικώστα να εντάξει  έργα στο ΕΣΠΑ με τα κονδύλια που είχε, και δίνοντας προτεραιότητα σε αρχαιολογικούς χώρους της ελληνιστικής περιόδου ήταν αυτό που προκάλεσε ίσως τη δυσαρέσκεια όχι μόνο της κυρίας Βλαζάκη αλλά και της στενής φίλης της. Για το λόγο αυτό μάλλον η Γ.Γ επέλεξε να κρατήσει μια στάση αδράνειας απέναντι σε όλες τις διεργασίες του υπουργείου με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας .
Ακολουθώντας τη τακτική αυτή πιθανότατα εκτιμούσε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μια γενικότερη εμπλοκή στα προγράμματα ΕΣΠΑ της Μακεδονίας η οποία όμως για να προσπεραστεί , θα της έδινε την ευκαιρία να θέσει ως ζήτημα την αναδιανομή των κονδυλίων.
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή όμως είχε θέσει ως αδιαπραγμάτευτο χαρτί τη χρηματοδότηση για την Αμφίπολη 1,5 εκ, την Πέλλα 1 εκ, και για το παλάτι του Φιλίππου στη Βεργίνα 1,5 εκ, και όταν ενημερώθηκε από την αρμόδια επιτροπή του ΕΣΠΑ πως οι φάκελοι των έργων που παρέλαβαν ήταν σχεδόν κενοί ,τους επέστρεψε στο ΥΠ.ΠΟ με το χαρακτηρισμό «ανώριμο έργο».
Η κυρία Βλαζάκη φαίνεται όμως πως λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο. Υποτίμησε το κύριο Τζιτζικώστα και δεν περίμενε ότι θα έπραττε το αυτονόητο με αποτέλεσμα να βρεθεί η ίδια σε αδιέξοδο και να εκτεθεί ανεπανόρθωτα ολόκληρο το υπουργείο.
Μπροστά λοιπόν στο σκόπελο που έχει να αντιμετωπίσει και σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις πιθανότητες μιας απομάκρυνσης της , στέλνει εσπευσμένα την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη , διευθυντικά στελέχη του υπουργείου προκειμένου να συνομιλήσουν με την επιτροπή του ΕΣΠΑ και αφού δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία επανακατάθεσης των φακέλων έως το τέλος του 2017.
Από την πλευρά του και μετά από τα όσα συμβαίνουν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται σε αναμονή κρατώντας ωστόσο ψύχραιμη στάση αλλά από τις δηλώσεις του διαφαίνεται ότι διατηρεί πλέον έντονες επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα του υπουργείου.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία μάλιστα που είχε με την υπουργό Λυδία Κονιόρδου έδωσε όλες τις απαραίτητες διευκρινήσεις και απαίτησε από την ίδια να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ ως οφείλουν. Διαβεβαίωση την οποία και πήρε.
Ωστόσο όμως οι δυσμενείς εξελίξεις δείχνουν ότι τα έργα του αρχαιολογικού ΕΣΠΑ σε Αμφίπολη, Πέλλα και Βεργίνα είναι άγνωστο για το πότε και αν θα ξεκινήσουν καθώς ήδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος.
Η ευθύνη βαρύνει το υπουργείο πολιτισμού και μάλιστα έχει ονοματεπώνυμο.
του Γιώργου Ροδάκογλου

thousandnews.gr
Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου