Amfipoli News: ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ «ΣΧΕΔΙΟΥ Β»! Ο Ερντογάν τορπίλισε το Κυπριακό και τώρα ζητάει και τα… ρέστα

Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ «ΣΧΕΔΙΟΥ Β»! Ο Ερντογάν τορπίλισε το Κυπριακό και τώρα ζητάει και τα… ρέστα


Οχι απλά για κύρια ευθύνη της Τουρκίας στο ναυάγιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά ακόμα και για εξαπάτηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, κατηγορεί την Αγκυρα το υπουργείο Εξωτερικών, σε μια από τις σπάνιες φορές που εκδίδει μια πολύ αναλυτική ανακοίνωση για τις κρίσιμες ώρες που «παίζονταν» τα πάντα στη Διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα, στην Ελβετία.

Στο μεταξύ, σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έχει συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ αύριο ενημερώνεται η Βουλή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών για το ίδιο θέμα.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στις προγραμματισμένες γεωτρήσεις για εξεύρεση φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου και τις απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία, είπε ότι «δεν θα υπάρξει αναβολή στο θέμα των ενεργειακών σχεδιασμών». Ως γνωστόν, η γαλλική εταιρεία Τotal στις 15 Ιουλίου θα αρχίσει ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ και ήδη το πλωτό γεωτρύπανό της μεταφέρεται στην Κύπρο. Από τη μεριά του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Eρντογάν, αναφερόμενος στο Κυπριακό, κατά τη διάσκεψη του G20 στο Αμβούργο, είπε ότι «η Τουρκία θέλει να συνεχίσει τις προσπάθειες για επίλυση σε διαφορετικές παραμέτρους και αυτό αναμένει και από τις υπόλοιπες πλευρές».

Αποτιμώντας τη Διάσκεψη, τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, στην πλειονότητά τους, επιρρίπτουν την ευθύνη για το νέο αδιέξοδο στην αδιαλλαξία της Τουρκίας και στις προσπάθειές της να εκβιάσει -μέσω του Κυπριακού- την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ιδιαιτέρως επικριτικά, εξαιτίας και της έντονης γερμανο-τουρκικής κόντρας τους τελευταίους μήνες, είναι τα γερμανικά ΜΜΕ. Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα Handelsblatt, αφού σημειώνει ότι για το νέο ναυάγιο ευθύνεται «κατά κύριο λόγο η Τουρκία», αναφέρει ότι «η αποτυχία δεν ήρθε απροσδόκητα», δεδομένου ότι «η Αγκυρα επέμενε να παραμείνει η Τουρκία και στο μέλλον εγγυήτρια δύναμη της επανενωμένης Κύπρου και να έχει στρατιωτική παρουσία εκεί».

Ο κυπριακός Τύπος εξήρε την καλή συνεργασία ανάμεσα στην ελλαδική και την ελληνοκυπριακή πλευρά κατά τις διαπραγματεύσεις, έκανε λόγο για «διακριτική» στάση Κοτζιά, αλλά και για καταλυτικές παρεμβάσεις του σε κρίσιμες στιγμές της Διάσκεψης. Αντίθετα, για τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, αναφέρεται ότι «αίσθηση έκανε η σιωπή του, και ότι μιλούσε όταν του έδινε το λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου». Κατά τον κυπριακό Τύπο, ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η πολύ καλή και καταρτισμένη ομάδα που έχει γύρω του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών και οι γρήγορες αντιδράσεις της.

Η ανακοίνωση
Από τη μεριά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, έδωσε τη δική του εκδοχή και αρκετές λεπτομέρειες στη δημοσιότητα για τις αιτίες της αποτυχίας. Ειδικότερα, αφού αναφέρει ότι η Ελλάδα «προσήλθε στη Διάσκεψη αποφασισμένη να συμβάλει με όλους τους δυνατούς τρόπους στη λύση του Κυπριακού και με την ελπίδα ότι όλοι θα ενεργήσουν σε μια τέτοια κατεύθυνση», επιρρίπτει την ευθύνη στην Τουρκία, που με τη «συμπεριφορά της διέψευσε όλους όσους είχαν ελπίσει ότι κάτι θα άλλαζε στη στάση της». Και επισημαίνει:«Η Τουρκία, όπως εγκατέλειψε την πρώτη Διάσκεψη της Γενεύης, έτσι τίναξε στον αέρα και τη δεύτερη».

Αναλυτικά, το υπουργείο κάνει ειδική αναφορά στις κρίσιμες, τελευταίες συνεδριάσεις της Διάσκεψης, σημειώνοντας: «Χαρακτηριστικότατο γεγονός αυτής της στάσης της Τουρκίας ήταν η αποκαλυπτική συμπεριφορά της κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου, όταν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε την πρόθεσή του να αποτυπώσει εγγράφως τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί. Στόχος του ήταν να διαμορφώσει ένα πλαίσιο συμφωνίας, προκειμένου να συνεχιστούν και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας οι καταληκτικές διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη.

Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό διότι, όταν ήρθε η στιγμή της κρίσης για τη Διάσκεψη, η Τουρκία καθέτως αρνήθηκε να επιτρέψει τη γραπτή καταγραφή σειράς υποσχέσεων που είχε κάνει στον γενικό γραμματέα. Χαρακτηριστικά, η τουρκική πλευρά αρνήθηκε κατηγορηματικά να αποδεχθεί την κατάργηση των ανύπαρκτων παρεμβατικών “δικαιωμάτων” που επικαλείται. Κατάργηση που λίγο πριν, σε διμερή της συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα αποδεχόταν στο δείπνο που ακολουθούσε. Και αυτό διότι γνώριζε ότι όλοι οι συμμετέχοντες, πέραν της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, απαιτούσαν την κατάργησή τους.

»Θυμίζουμε ότι τρεις μέρες πριν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε ωμά αποκαλύψει τη θέση της Τουρκίας σύμφωνα με την οποία η Αγκυρα “χρειάζεται τα δικαιώματα αυτά προκειμένου να μπορεί να επεμβαίνει σε όλη την Κύπρο, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο”. Η τουρκική πλευρά αποκάλυψε, επίσης, κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου ότι θέλει να συνεχίσει τις παραβιάσεις στο όνομα της Συνθήκης Εγγυήσεων, να διασφαλίσει και να διαιωνίσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κύπρο. Και όλα αυτά, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις που είχε δώσει στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ το απόγευμα της Πέμπτης 6ης Ιουλίου.

Υποσχέσεις που εκ των υστέρων αποκαλύπτονται ως προσπάθεια δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων ότι ήταν δήθεν διατεθειμένη να διαπραγματευτεί. Ομως το ψέμα έχει πάντα κοντά ποδάρια και η αλήθεια βρίσκει πάντα δρόμο να αποκαλύπτεται.

Μόλις η Τουρκία βρέθηκε ενώπιον της πρότασης του γενικού γραμματέα για δεσμευτική γραπτή καταγραφή των εν δυνάμει συμβιβασμών, αναγκάστηκε να αποκαλύψει και παραδεχτεί τις πραγματικές θέσεις και προθέσεις της. Αποδείχτηκε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των πολυμερών διαπραγματεύσεων δεν είχε καμιά πρόθεση να συμβιβαστεί. Επιπλέον αποδείχτηκε ότι με τη στάση της επεδίωκε να εξαπατήσει τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Αμέσως μετά από αυτές τις αποκαλυπτικές εξελίξεις ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναγκάστηκε να κηρύξει, άνευ κάθε χρονοτριβής, το τέλος της Διασκέψεως».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
crashonline.gr
Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου