Amfipoli News: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ: Παραδίδεται στην Κύπρο ο απόρρητος φάκελος για την τούρκικη εισβολή- Τι περιέχει

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ: Παραδίδεται στην Κύπρο ο απόρρητος φάκελος για την τούρκικη εισβολή- Τι περιέχει



Ιστορική απόφαση για την άμεση διαβίβαση του λεγόμενου φακέλου της Κύπρου στην κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων 29 χρόνια μετά την δημιουργία του έλαβε πριν από λίγο ομόφωνα η Βουλή των Ελλήνων.Η ΝΔ υπερψήφισε, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα, μετά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ότι η πρωτοβουλία για τον φάκελο της Κύπρου δεν σχετίζεται με τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.
«Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, μα τίποτα από την αλήθεια. Η αλήθεια μπορεί μερικές φορές να είναι σκληρή αλλά είναι και λυτρωτική» είπε ο κ. Τσίπρας υπενθυμίζοντας, ότι είναι «ηθικό χρέος» της ελληνικής Βουλής να παραδώσει τον Φάκελο στην κυπριακή Βουλή. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός, διαβεβαίωσε, πάντως, όλες τις πλευρές ότι η διαβίβαση δεν σημαίνει και αυτόματο άνοιγμα του φακέλου. «Το άνοιγμα θα γίνει όταν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ν. Βούτσης: ηθική και ιστορική υποχρέωση η διαβίβαση του φακέλου στην Κύπρο
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έκανε  λόγο για ηθική και ιστορική υποχρέωση διαβίβασης του φακέλου της Κύπρου που περιλαμβάνει 139 επιμέρους φακέλους και περίπου 90 μαρτυρικές καταθέσεις στην Εξεταστική Επιτροπή που διενήργησε η Βουλή την περίοδο 1986 – 1988 για το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974.
Ο κ. Βούτσης διευκρίνισε πάντως ότι στον φάκελο της Κύπρου περιλαμβάνονται και επιπλέον διαβαθμισμένα έγγραφα που αποτελούν μεν αναπόσπαστο μέρος του υλικού αλλά για την πρόσβαση σε αυτά απαιτείται άδεια των δύο προέδρων των κοινοβουλίων. Ανέφερε, μάλιστα, ότι σε εύλογο διάστημα (σε 2,3 ή 5 μήνες) θα υπάρξει κοινή απόφαση για τον αποχαρακτηρισμό μεγάλου μέρους των διαβαθμισμένων εγγράφων. Ξεκαθάρισε, όμως ότι κάποια από τα έγγραφα δεν θα πρέπει να αποχαρακτηριστούν
Αποκατάσταση 11 χαμένων φακέλων
Ο πρόεδρος της Βουλής αποκάλυψε επίσης ότι από το υλικό της Εξεταστικής Επιτροπής της δεκαετίας του 1980 είχαν χαθεί οι 11 πρώτοι φάκελοι που αφορούν τις 11 πρώτες κρίσιμες συνεδριάσεις. «Δεν εντοπίσαμε πότε, που και σε ποια συγκυρία αφαιρέθηκαν οι φάκελοι από τα ερμάρια της Βουλής» είπε δημοσίως ο κ. Βούτσης αλλά σημείωσε ότι το υλικό τελικά αποκαταστάθηκε καθώς οι μαρτυρίες είχαν ηχογραφηθεί.
Τι περιέχει ο φάκελος
Στο υπόγειο της οδού Ζαλοκώστα 2 βρίσκεται ο περίφημος φάκελος της Κύπρου. Σε τρια κλειδωμένα δωμάτια βρίσκονται εκατοντάδες φάκελοι οι οποίοι δεν είναι ταξινομημένοι και περιλαμβάνουν απορρητα έγγραφα των τότε κυβερνήσεων και όχι μόνο από το 1995-1974.
Επί υπουργίας εξωτερικών του Θεόδωρου Πάγκαλου και αργότερα του Γιώργου Παπανδρέου έγινε προσπάθεια να οργανωθούν αυτά τα έγγραφα, η προσπάθεια ξεκίνησε από εμπειρογνώμονες, ταξινομήθηκαν 185 φάκελοι, στη συνέχεια όμως οι εργασίες για άγνωστο λόγο σταμάτησαν.
Ο φάκελος της Κύπρου περιλαμβάνει επιστολές και υπηρεσιακά έγγραφα των κυβερνήσεων της συγκεκριμένης εποχής, εκθέσεις και καταθέσεις όσων ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα της ανατροπής του Μακαρίου αλλά και εκθέσεις με συνομιλίες με αξιωματικούς της Τουρκίας.
Η πρόσβαση για μελέτη ή παραλαβή εγγράφων από το αρχείο δεν ήταν και δεν είναι δυνατή από κανέναν μέχρι σήμερα.  Τον Ιούνιο του 2015 ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου επισκέφτηκε τον χώρο στη Βουλή όπου φυλάσσονται τα πρακτικά της Βουλής και κασέτες που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργήθηκε από τον Ελληνικό κοινοβούλιο από το 1974 και μετά.
Η συζήτηση για τον φάκελο της Κύπρου άνοιξε στις 3 Μαρτίου 1986 όταν ξεκίνησε τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή στη Βουλή και ολοκλήρωσε το έργο της  στις 31 Μαΐου 1988.
Στο πόρισμα μέρος του οποίου έχει στην κατοχή της η Κυπριακή Δημοκρατία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων έγγραφα από τα πολιτικά γεγονότα στην Ελλάδα και την Κύπρο μετά την αποχώρηση της ελληνικής μεραρχίας  από το 1963 και μετά αλλά και για τα σχέδια ανατροπής του Μακάριου, όπως επίσης στις σχέσεις του Μακάριου με την Εθνοφρουρά και και την ΕΟΚΑ Β’.
Στο πόρισμα περιλαμβάνονται ακόμη έγγραφα που αναφέρονται στην ένταση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις την περίοδο 1967-1974,  την προετοιμασία των στρατιωτικών για το ενδεχόμενο πραξικοπήματος στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Περιλαμβάνει  την επιστολή που έστειλε ο Μακάριος στις 2 Ιουλίου 1974 προς τον Ιωάννη Γκιζίκη αλλά και άλλα έγγραφα που σχετίζονται με τις επαφές του Μακάριου με Έλληνες αξιωματούχους.
Ο φάκελος της Κύπρου περιλαμβάνει ακόμη και έγγραφα που σχετίζονται με τον ρόλο των ξένων δυνάμεων, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας, του ΝΑΤΟ. Περιλαμβάνονται ακόμη όλα τα ψηφίσματα του συμβουλίου ασφαλείας
Η συζήτηση τότε στην Βουλή είχε διαπιστωτικό χαραχτήρα και επέρριψε ευθύνες σε συγκεκριμένους αξιωματικούς. Κατέληγε δε στο πόρισμα ότι “δεν είναι δυνατόν από τη φύση των ερευνών να βεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν άλλα αποδεικτικά στοιχεία που πιθανόν να φώτιζαν και από άλλη οπτική γωνία την Κυπριακή τραγωδία. Η Επιτροπή μας πάντως εξάντλησε τις δυνατότητες που είχε”.
Ο φάκελος της Κύπρου τότε έκλεισε οριστικά. Έχει λοιπόν αξία εάν  θα δοθεί πρόσβαση στους φακέλους που βρίσκονται στο υπόγειο του υπουργείου εξωτερικών.
Πηγή: news247.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου