Amfipoli News: Το πονηρό «παιχνίδι» Ερντογάν με τους S-400

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Το πονηρό «παιχνίδι» Ερντογάν με τους S-400


O Τούρκος πρόεδρος θριαμβολογεί για την αγορά των S-400, η Μόσχα όμως αρνείται να σχολιάσει. Τί «παίζει» τελικά με τους «τουρκικούς» S-400;

Η πολυθρύλητη προμήθεια των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία έχει γίνει κάτι σαν… κινέζικο παζλ. Διότι την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θριαμβολογεί ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης για την αγορά των ρωσικών πυραύλων κάνοντας μάλιστα λόγο και για συμπαραγωγή τμημάτων τους στην Τουρκία –πριν ακόμη τους παραλάβει– η Μόσχα τηρεί περίεργη σιωπή.

«Δεν σχολιάζουμε» ήταν η λακωνική απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε σχετικά. Πιο επίσημη απάντηση από του Πεσκόφ, δεν υπάρχει –εκτός του Πούτιν, ο οποίος όμως επίσης σιωπά. Τελικά τί συμβαίνει με τους S-400;

Η φράση του Ερντογάν «η Τουρκία επί χρόνια δε μπορούσε να πάρει από τις ΗΠΑ αυτό που ήθελε και αναγκάσθηκε να το αναζητήσει αλλού» ίσως κρύβει την απάντηση. Οι διαπραγματεύσεις με την ρωσική πλευρά έδωσαν τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Μόσχα μια ευκαιρία άσκησης εξωτερικής πολιτικής, όπως την αντιλαμβάνεται έκαστη.

Η Τουρκία, στριμωγμένη και με πολλά ανοικτά «μέτωπα» τελευταία, περνάει το μήνυμα στις ΗΠΑ ότι αν δεν την φροντίσει –δηλαδή να της κάνει όλα τα χατήρια, όπως άλλωστε έχει συνηθίσει– θα «αναζητήσει αλλού» αυτό που θέλει. Και βέβαια αυτό δεν είναι… αντιαεροπορικοί πύραυλοι. Το δε όψιμο παράπονο γιατί δεν έγινε θέμα με την Ελλάδα όταν προμηθεύτηκε τους S-300 είναι διασκεδαστικά προσχηματικό.

Αυτό που «καίει» στ’ αλήθεια την Άγκυρα εδώ και καιρό είναι το κουρδικό θέμα και αυτό που ζητά είναι ευήκοα ώτα στο πρόβλημά της. Η πρόσφατη απόφαση της Ουάσιγκτον να εξοπλίσει τους Κούρδους του YPG που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος, εκτός από το να κάνει έξαλλη την Άγκυρα, έχει προκαλέσει βαθύ προβληματισμό και ανησυχία στους Τούρκους. Και πιέζουν όσο μπορούν, όπως μπορούν.

Η υπόθεση των S-400 είναι για τον Ερντογάν μια ευκαιρία να δείξει ότι η Τουρκία δεν είναι δεδομένη και έχει κι άλλες «επιλογές»– το παλιό και δοκιμασμένο παιχνίδι συγκεκαλυμμένων εκβιασμών, εύστροφων ελιγμών και ανατολίτικου παζαριού που η Άγκυρα παίζει… στα δάκτυλα. Για την Ρωσία, πιεζόμενη κι αυτή για διαφορετικούς λόγους, η σιωπή της στην παρούσα φάση αφήνει τους άλλους (ΗΠΑ, Ε.Ε, ΝΑΤΟ) να ανησυχούν για το τι μηχανεύεται.

«Ελπίζουμε να δούμε τους S-400 στην χώρα μας και θα (σσ. προσέξτε τον μέλλοντα χρόνο) ζητήσουμε να τους κατασκευάζουμε από κοινού» είπε ο Ερντογάν. Αναμφίβολα πολλοί περιμένουν να τους δουν για να το πιστέψουν! Όσο για το διακαές τουρκικό ενδιαφέρον περί συμπαραγωγής, η Μόσχα δεν έχει πει ακόμη τίποτα συγκεκριμένο. Και αυτό θα πρέπει να ανησυχεί την Τουρκία, όχι τις ΗΠΑ.
onalert.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου