Amfipoli News: Καφές, αλκοόλ, σοκολάτα: Σε ποια ποσότητα… σκοτώνουν

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Καφές, αλκοόλ, σοκολάτα: Σε ποια ποσότητα… σκοτώνουν



Το μέτρο είναι απαραίτητο στη ζωή μας ακόμη κι όταν πρόκειται για υγιεινές συνήθειες όπως η γυμναστική ή η κατανάλωση νερού και φρούτων. Οι υπερβολές βλάπτουν σοβαρά την υγεία και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο!
Μέσα από το παρακάτω βίντεο της δημοφιλούς σειράς AsapSCIENCE, θα δείτε τροφές και ποτά που ενδέχεται να αποβούν... μοιραία όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

1. Χρειάζονται 70 φλιτζάνια καφέ για να προκαλέσουν επιπλοκές σε έναν άνθρωπο βάρους 70 κιλών. Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης προκαλεί διαταραχή των παλμών της καρδιάς ή ακόμη και καρδιακή ανακοπή.
2. Μετά από 13 συνεχόμενα σφηνάκια αλκοόλ καταστέλλονται σε σημαντικό βαθμό ή και σταματούν ζωτικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως η αναπνοή και ο χτύπος της καρδιάς.
3. Ακόμη και το νερό όμως είναι βλαβερό σε μεγάλες ποσότητες. Χρειάζονται περίπου 6 λίτρα για να προκληθεί οίδημα στα εγκεφαλικά κύτταρα, με αποτέλεσμα τον πονοκέφαλο, την επιληπτική κρίση, το κώμα ή, σε ακραίες περιπτώσεις, ακόμη και τον θάνατο.
4. Αντίθετα, τα χαμηλά επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού σε συνδυασμό με την υπερβολική πρόσληψη αλατιού οδηγούν σε συρρίκνωση των εγκεφαλικών κυττάρων. Η κατάσταση αυτή στον ιατρικό χώρο ονομάζεται υπερνατριαιμία. Η ποσότητα καρυκευμάτων που απαιτείται βέβαια για να συμβεί αυτό είναι αρκετά μεγάλη, αφού αγγίζει τα 48 κουταλάκια του γλυκού.
5. Και τα κουκούτσια από τα κεράσια είναι επικίνδυνα αν τα δαγκώσετε κατά λάθος ενώ μασάτε. Ένα με δύο κουκούτσια περιέχουν αρκετή ποσότητα κυανίου, μιας χημικής ουσίας που εμποδίζει τα κύτταρα να χρησιμοποιήσουν το οξυγόνο.
6. Γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να δίνετε στον σκύλο σας σοκολάτα, καθώς η θεοβρωμίνη που περιέχει είναι επικίνδυνη για τα τετράποδα. Ο ανθρώπινος οργανισμός επεξεργάζεται τη θεοβρωμίνη πιο αποτελεσματικά, όμως και πάλι σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές. Για τον άνθρωπο, επικίνδυνη θεωρείται σε ποσότητα 1.000 mg/κιλό σωματικού βάρους, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 85 σοκολάτες!
onmed.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου