Amfipoli News: Οι απανωτοί σεισμοί στο «δαχτυλίδι της φωτιάς» -Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Οι απανωτοί σεισμοί στο «δαχτυλίδι της φωτιάς» -Τι φοβούνται οι επιστήμονες



Έντονη ανησυχία προκαλεί στη διεθνή επιστημονική κοινότητα μια σειρά μεγάλων σεισμών, που σημειώθηκαν σε διάστημα μικρότερο μιας μέρας, τα τελευταία 24ωρα και ενδέχεται να προκλήθηκαν από σεισμικά κύματα που ταξιδεύουν κατά μήκος ρηγμάτων στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς».
Την Τετάρτη ένας σεισμός 6,1 Ρίχτερ έπληξε τη Νέα Ζηλανδία κι ακολούθησαν άλλοι ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας (6,1), του αρχιπελάγους Βανουάτου (6,4) και της Ινδονησίας (5,7) νωρίς το πρωί της Πέμπτης.
Σύμφωνα με το GeoNet ο σεισμός στη Νέα Ζηλανδία έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Ουέλινγκτον και τα Στενά του Κουκ
Όλοι τους σημειώθηκαν στο «Δακτυλίδι της Φωτιάς», μια ζώνη σε σχήμα πέταλου, μήκους 40.000 χλμ., στον Ειρηνικό Ωκεανό, που εκτείνεται από τη Νέα Ζηλανδία μέχρι τη Χιλή, την Ινδονησία, την Ιαπωνία και την Καλιφόρνια και όπου σημειώνεται το 90% των σεισμών.
Μολονότι οι δυτικές ακτές του Μεξικό περιλαμβάνονται στο «Δακτυλίδι της Φωτιάς» ειδικοί εκτιμούν ότι ο φονικός σεισμός, που προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, δεν σχετίζεται με τις άλλες δονήσεις.
Σεισμολόγοι παραδέχονται ότι είναι «ασυνήθιστο φαινόμενο» να συμβούν την ίδια μέρα τόσοι σεισμοί, μαζί με άλλες ασθενέστερες δονήσεις κοντά στις νήσους Τόνγκα (5,0), την Ταϊβάν (5,3) και την Παπούα Νέα Γουϊνέα (5,2).
«Είναι ασυνήθιστο, δεν υπάρχει αμφιβολία, υπήρξε μεγάλη [σεισμική] δραστηριότητα», είπε ο Γκάρι Γκίμπσοντου Πανεπιστημίου τυς Μελβούρνης. «Αυτές οι ασυνήθιστες σεισμικές ακολουθίες συμβαίνουν σχετικά συχνά, φαίνεται ότι δεν είναι τυχαίες, αλλά δεν ξέρουμε τα αίτια.»
Ο Φιλ Κάμινς του Geoscience Australia υποστηρίζει ότι μπορεί να ευθύνονται σεισμικά κύματα που ταξιδεύουν κατά μήκος ρηγμάτων. Τονίζει ότι τα κύματα αυτά μπορεί να υπερπηδήξουν κοντινά ρήγματα και να συνεχίσουν να κινούνται προκαλώντας αναταράξεις σε απομακρυσμένα ρήγματα, που ήταν ήδη έτοιμα να ενεργοποιηθούν.
Ένας σεισμός 6,1 Ρίχτερ χτύπησε την Τετάρτη ανοικτά των ανατολικών ακτών της Ιαπωνίας
Ο καθηγητής Κάμινς τόνισε ότι τα σεισμικά κύματα δεν μπορούν να προκαλέσουν από μόνα τους σεισμούς, αλλά μπορούν να επιταχύνουν κάποιους που επρόκειτο να εκδηλωθούν σε σύντομο διάστημα.
«Οι σεισμοί αυτοί είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνέβαιναν πολύ σύντομα», είπε.
Και τόνισε ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα ο ίδιος μηχανισμός να προκαλέσει έναν άλλο σημαντικό σεισμό τις ερχόμενες ώρες ή 24ωρα.
Έπεται η Καλιφόρνια;
Αυτό, όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα επηρεαστούν η Καλιφόρνια ή άλλες περιοχές των δυτικών ακτών της Αμερικής.
Σύμφωνα με τον δρα Κρίστοφερ Πλούχαρ, καθηγητή Γεωολογίας στο Φρέσνο, οι λιθοσφαιρικές πλάκες σ’ αυτή τη σεισμογενή περιοχή κινούνται συνεχώς με ετήσιο ρυθμό 1-10 εκατοστών. Αν και αυτό μπορεί να προκαλέσει σεισμούς, συχνά περνούν απαρατήρητοι.
«Συμβαίνει όλη την ώρα και δεν υπάρχουν ζημιές, γι’ αυτό και δεν δίνουμε σημασία. Σεισμοί συμβαίνουν. Πρέπει να τους περιμένουμε».
Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν από καιρό για ένα μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου στην Καλιφόρνια
Σύμφωνα με τον Πλούχαρ υπάρχουν 60% πιθανότητες να γίνει ένας μεγάλος σεισμός στην Καλιφόρνια μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, πιθανότατα κατά μήκος του ρήγματος Χέιγουορντ.
Αν και οι ειδικοί προειδοποιούν από καιρό ότι είναι αναπόφευκτος ένας μεγάλος σεισμός στην Καλιφόρνια, η τεκτονική δραστηριότητα στην αμερικανική αυτή Πολιτεία είναι διαφορετική από εκείνες στις ακτές του Μεξικό και άλλων περιοχών στο «Δακτυλίδι της Φωτιάς», λέει ο σεισμολόγος Ζαν Πωλ Αμπουέρο.
Οι πλάκες που συγκροτούν τα διάφορα τμήματα του «Δακτυλιδιού της Φωτιάς» τρίβονται κάθετα μεταξύ τους, ενώ η Καλιφόρνια βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πλάκες που συγκρούονται οριζόντια.
Πηγή: iefimerida.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου