Amfipoli News: 5 Τρόποι για να Ρίξετε την Πίεση και να Αντιμετωπίσετε την Υπέρταση, που Δεν Γνωρίζατε

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

5 Τρόποι για να Ρίξετε την Πίεση και να Αντιμετωπίσετε την Υπέρταση, που Δεν Γνωρίζατε



Η υπέρταση, αλλιώς ο «σιωπηλός δολοφόνος» – επηρεάζει 1 στους 3 ενήλικες στο δυτικό κόσμο και ο ρυθμός της συνεχίζει να αναπτύσσεται. Το 90-95% των περιπτώσεων αφορά τη μορφή της ιδιοπαθούς υπέρτασης, η οποία δεν οφείλεται σε κάποιο σοβαρό παθολογικό λόγο. Το υπόλοιπο μικρό ποσοστό οφείλεται σε παθολογικά αίτια, για παράδειγμα νεφρικές παθήσεις. Ας δούμε ποιος είναι ο αινιγματικός «σιωπηλός δολοφόνος»; Μπορούμε να τον καταπολεμήσουμε με σπιτικές λύσεις; Ναι, γίνεται, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Το αίμα ρέει και μέσω της κυκλοφορίας μεταφέρονται οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε κάθε κύτταρο και όργανο του ανθρώπου, ενώ παράλληλα αποβάλλονται άχρηστες ουσίες και διοξείδιο του άνθρακα. Στο σημείο που πάλλεται το αίμα ασκείται μια δύναμη που ωθεί το αίμα μέσω των αρτηριών και των φλεβών. Αυτή η δύναμη, εάν δεν το γνωρίζατε, είναι ο καρδιακός παλμός. Δύο δυνάμεις αντλούν το αίμα μέσα από το σώμα μας, η πρώτη ασκείται από την καρδιά που διοχετεύει το αίμα στις οδούς παροχέτευσης και η δεύτερη όταν η καρδιά χαλαρώνει ανάμεσα στους καρδιακούς παλμούς και το αίμα κυκλοφορεί και γεμίζει τον μυ της καρδιάς. Στο σημείο που αυξάνεται η ένταση της κυκλοφορίας, μπορεί να προκύψει κάποια βλάβη που θα διαταράξει το κυκλοφορικό σύστημα.
Όταν πάσχουμε από υπέρταση, η καρδιά μας εργάζεται επιπλέον για να μεταφέρει αίμα σε όλο το σώμα, γεγονός που οδηγεί σε υπεραιμάτωση. Στην υπέρταση το τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων χάνει την ελαστικότητά του και σκληραίνει, οδηγώντας σε μια κατάσταση που ονομάζεται αρτηριοσκλήρυνση. Λόγω της συνεχούς πίεσης τα τοιχώματα της αρτηρίας αποδυναμώνονται. Εκεί ενδεχομένως να σχηματιστεί κάποιο ανεύρυσμα, το οποίο μπορεί να υποστεί ρήξη και είναι πάντοτε θανατηφόρα. Γενικά, η υπέρταση είναι υπεύθυνη για εμφράγματα και για εγκεφαλικά, οπότε είναι σιωπηλά επικίνδυνη και πρέπει να την καταπολεμήσουμε!

Η καρδιά σας.

Η υψηλή πίεση βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία.Τα κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία είναι επιρρεπή σε σχηματισμό θρόμβων που εμποδίζουν την παροχή αίματος στην καρδιά. Η θρόμβωση με τη σειρά της βλάπτει τους ιστούς και οδηγεί, συνήθως, σε στηθάγχη (πόνος στο στήθος). Προκαλεί πάχυνση του τοιχώματος των μυών, ιδίως δε της αριστερής κοιλίας (υπερτροφία αριστερής κοιλίας), το οποίο με την σειρά του θέτει σε κίνδυνο της ικανότητα της καρδιάς να αντλήσει αρκετό αίμα στα διάφορα όργανα και τελικά οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια.
Πριν ξεκινήσετε φαρμακευτική θεραπεία προσπαθήστε να αλλάξετε τρόπο ζωής, φροντίστε τη διατροφή σας και βάλτε τη γυμναστική στη ζωή σας. Σκοπός μας είναι να σας παρουσιάσουμε 11 εξαιρετικά δώρα της φύσης που θα σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε την υπέρταση και να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας με φυσικό τρόπο!

1. Κόψτε το αλάτι!

Δεν είναι το αλάτι που ανεβάζει την πίεση, αλλά το νάτριο, που εμπεριέχεται στο αλάτι. Μια πρέζα είναι αρκετή, αλλά η υπερβολική ποσότητα διαταράσσει την ισορροπία των ρευστών στο σώμα. Για να αποβάλλει την υπερβολική ποσότητα νατρίου, το σώμα αντλεί νερό από τους ιστούς. Ο μεγαλύτερος όγκος υγρών οδηγεί την καρδιά να λειτουργεί πιο εντατικά, οπότε προκαλείται υπέρταση. Ωστόσο, μόνο το 6% της κατανάλωσης αλατιού προέρχεται από τη διατροφή μας. Οι τρομερές ποσότητες αλατιού που καταναλώνουμε καθημερινά (περίπου 1-2 κ.γ.) κρύβονται κυρίως στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Στην καλύτερη περίπτωση, ½ κ.γ. αλάτι σε καθημερινή βάση είναι υπεραρκετό. Πράγματι ακόμη και τροφές light περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου. Δεν πρέπει αν εξαρτόμαστε από τις γεύσεις, ας κάνουμε ένα καλό στον εαυτό μας
Τι χρειαζόμαστε:– Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι θέληση!
Οπότε ελαττώστε το αλάτι και διαβάστε προσεκτικά τα συστατικά των τροφίμων που αγοράζετε και καλύτερα να μαγειρεύετε σπιτικά φαγητά για να ελέγχετε τις ποσότητες του αλατιού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θυμάρι για να δώσετε γεύση στο φαγητό και να αποφύγετε το αλάτι.
Οι έρευνες αναφέρουν ότι όσο περισσότερο αλάτι καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο μας είναι απαραίτητο. Έφηβοι που στο παρελθόν έτρωγαν υγιεινά, μόλις κατανάλωσαν επεξεργασμένα τρόφιμα, απέκτησαν εθισμό στο αλάτι. Αυτές οι επιθυμίες διαμορφώνουν διατροφικά πρότυπα σε βάθος χρόνου. Σούπες, τσίπς, πίτσα, τηγανητές πατάτες κ.ο.κ. Ξεχάστε τα, ή απλώς ελαττώστε τα! Προσέξτε το εαυτό σας και τα παιδιά σας!

2. Για δοκιμάστε λίγο ιβίσκο!

Ο ιβίσκος χρησιμοποιείται αιώνες τώρα για να ρυθμίσει την υπέρταση. Ο ιβίσκος είναι φυσικό διουρητικό, το οποίο καθώς αποβάλλεται από τον οργανισμό συμπαρασύρει μαζί του το νάτριο από το κυκλοφορικό σύστημα, ενώ ανακουφίζει τα αιμοφόρα αγγεία από την έντονη πίεση. Επίσης μιμείται τη μεταβολή της αγγειοτενσίνης έναντι των αναστολέων πρωτεΐνης (Pro). Οι ειδικοί αναστολείς είναι μια τυπική συγκέντρωση φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπέρτασης.
Παρεμποδίζουν τη μεταβολή της αγγειοτενσίνης σε χημική ουσία, η οποία αναλαμβάνει ζωτικό ρόλο στο πλαίσιο της ρενίνης-αγγειοτενσίνης, ένα πλαίσιο ορμονών που ρυθμίζει την αναλογία παλμών και υγρών. Κατά συνέπεια, οι φλέβες χαλαρώνουν και μειώνεται ο όγκος του αίματος και η κυκλοφορική καταπόνηση. Αν και ο ιβίσκος δεν είναι και τόσο ισχυρός όσο οι αναστολείς, σε κάθε περίπτωση είναι μια εκπληκτικά βιώσιμη λύση.
Τι χρειαζόμαστε:– 1-2 κ.γ. ξερό ιβίσκο.
– βραστό νερό
– Λεμόνι, σιρόπι, 1-2 ξυλάκια κανέλα (προαιρετικά)
Οδηγίες!
Βράστε νερό και προσθέστε ιβίσκο, κανέλα κι αφήστε για 5 λεπτά. Προσθέστε σιρόπι ή λεμόνι και πιείτε 2-3 φορές την ημέρα. Γίνεται επίσης ωραίο δροσερό καλοκαιρινό ρόφημα.

3. Ας πιούμε νερό καρύδας!

Το νερό καρύδας βρίσκεται στο κέλυφος της άγουρης καρύδας και είναι εξαίρετα ωφέλιμο. Περιέχει κάλιο και μαγνήσιο, που δυναμώνουν τους μύες, οπότε και την καρδιά που είναι ένας γιγάντιος μυς. Υπάρχουν αντιμαχόμενες απόψεις σχετικά με τον ρόλο του νερού καρύδας στην υπέρταση, ωστόσο πολλοί άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι είδαν αποτελέσματα. Σύμφωνα με μελέτες το νερό καρύδας επηρεάζει τον συστολικό παλμό. Εάν δεν σας ακούγεται περίεργο να πιείτε νερό καρύδας, ίσως καταλήξει να είναι μια ισχυρή λύση για εσάς.
Τι χρειαζόμαστε:– 250 περίπου γραμμάρια φρέσκου νερού καρύδας.
Οδηγίες
Μπορείτε να πίνετε 250 γρ. 1-2 φορές ημερησίως και μάλιστα το πρωί για καλύτερα αποτελέσματα.

4. Φανταστικό ιχθυέλαιο!

Εδώ είμαστε! Το ιχθυέλαιο είναι πλούσια πηγή ακόρεστων Ω-3 λιπαρών και κάνει πολύ καλό στην καρδιά. Δεν γνωρίζουμε εάν πράγματι μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών ή εμφράγματος, αλλά βελτιώνει το κυκλοφορικό, μειώνει τα τριγλυκερίδια και αυξάνει την HDL («καλή») χοληστερόλη. Το ιχθυέλαιο χορηγήθηκε σε ασθενείς που έκαναν μεταμόσχευση καρδιάς για μείωση της υπέρτασης μετά την επέμβαση.
Τι χρειαζόμαστε:– Άριστης ποιότητας ιχθυέλαιο.
Οδηγίες.
Μια καλή λύση είναι να το προσθέσετε σε φυσικό χυμό πορτοκαλιού!

5. Κράταιγος (οξυάκανθος, τρικουκιά)

Είναι ένα βότανο πλούσιο σε φλαβονοειδή, ειδικά σε ολιγομερείς προκυανιδίνες (OPC’s) και κουερσετίνες. Τα φλαβονοειδή έχουν πολλά πλεονεκτήματα και λέγεται ότι προλαμβάνουν τη στεφανιαία νόσο. Προστατεύουν από αρρυθμία, ταχυπαλμία, είναι αγγειοδιασταλτικά, βοηθούν στην απορρόφηση της γλυκόζης και μειώνουν τον κίνδυνο υπέρτασης. Πολύ βασική είναι η ενίσχυση της διαστολής των αγγείων, που μειώνει την πίεση του αίματος. Μπορείτε να το καταναλώσετε ως ρόφημα ή σε μορφή «καραμέλας», όπως αναφέρεται παρακάτω. Η συνταγή απαιτεί κανέλλα και τζίντζερ που είναι εξίσου βοηθητικά για τον οργανισμό!
Τι χρειαζόμαστε:– 4 κ.σ. βότανο
– 1/2-1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
– Σιρόπι
– Νερό
– Κακάο
Οδηγίες
Αναμίξτε το βότανο και την κανέλα σε ένα μπολ. Προσθέστε λίγο σιρόπι και νερό για να φτιάξετε έναν κολλώδη πολτό. Προσθέστε σκόνη κακάο και πλάστε…. καραμέλες!
Κείμενο –Απόδοση Λ.Τ.
share24.gr 
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο http://share24.gr έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή και θεραπεία ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Τα άρθρα μας συνοδεύονται από τις πηγές και τα επιστημονικά δημοσιεύματα.
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου