Amfipoli News: Ψηφιδωτό με τη μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο Ισραήλ

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Ψηφιδωτό με τη μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο Ισραήλ



Η μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μαζί με έναν Εβραίο αρχιερέα, απεικονίζεται σε περίπλοκης μορφής ψηφιδωτό μωσαϊκό, το οποίο αποκαλύφθηκε σε συναγωγή του 5ου αιώνα στον αρχαιολογικό χώρο του εβραϊκού χωριού Χουκόκ (Ηuqoq) στο βόρειο Ισραήλ.
Το εξαιρετικά σπάνιο εύρημα, είναι ιδιαίτερα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας αφού είναι η πρώτη μη βιβλική σκηνή η οποία έχει ανακαλυφθεί σε συναγωγή.
Η συνάντηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τον Εβραίο αρχιερέα απεικονίζεται σ’ ένα πολύχρωμο δάπεδο, ενώ γύρω τους είναι τοποθετημένες συμμετρικά αρκετές μορφές ανθρώπων, ζώων και μυθολογικών πλασμάτων.
spanio-psifidoto-me-ti-morfi-tou-megalou-aleksandrou-sto-israil
Σύμφωνα με την επικεφαλής της ομάδας αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Jodi Magness, οι μορφές των ελεφάντων που υπάρχουν στο ψηφιδωτό, παραπέμπουν σε ελληνικό στρατό, καθώς τα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είχαν ελέφαντες στις τάξεις τους.
Στην ίδια περιοχή, στο παρελθόν, έχουν έρθει στο φως από αρχαιολόγους ψηφιδωτά του Σαμψών, καθώς και μοναδικές απεικονίσεις με βιβλικές εικόνες.
spanio-psifidoto-me-ti-morfi-tou-megalou-aleksandrou-sto-israil
«Δεν είναι σαφές αν υπάρχει θεματική σύνδεση μεταξύ των σκηνών του Σαμψών με τα νέα ψηφιδωτά που ήρθαν στο φως, ενώ οι εικόνες οι οποίες είναι βαμμένες με φυτικά μοτίβα και δεν έχουν βρεθεί ποτέ σε οποιαδήποτε άλλη συναγωγή, αποκαλύπτουν υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικής ποιότητας», δήλωσε η Magness η οποία ξεκίνησε να δουλεύει με την ομάδας της στη συγκεκριμένη περιοχή το 2012.
naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου