Amfipoli News: Ο ΑΡΧΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ-(Η ΛΟΓΟΚΡΙΜΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΥΕΝΕΔ)

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Ο ΑΡΧΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ-(Η ΛΟΓΟΚΡΙΜΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΥΕΝΕΔ)



Το 1977 η αείμνηστη Λίλα Κουρκουλάκου σκηνοθέτησε για λογαριασμό της ΥΕΝΕΔ ένα συγκλονιστιό οδοιπορικό αναφορικά με τα επιστημονικά επιτεύγματα του Δ-ρα Άρη Πουλιανού και των συνεργατών του στο σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής.
Το έργο της διεθνούς φήμης σκηνοθέτιδος είχε προγραμματιστεί να προβαλλόταν πριν και κατά τη διάρκεια των εργασιών του 3ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ανθρωπολογίας τον Σεπτέμβριο του 1982, αλλά η προβολή του απαγορεύτηκε ύστερα από παρέμβαση των γνωστών-άγνωστων αντιπάλων του έργου του διαπρεπούς Έλληνα ανθρωπολόγου.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ VISALTIS-DOCUMENTARY!


Σχετικά με το θέμα ο τύπος της εποχής έγραψε:
 Ελευθεροτυπία 30-3-1981: Η ΥΕΝΕΔ φοβήθηκε τον "Αρχάνθρωπο".
 Ριζοσπάστης 25-9-1982: Απαράδεκτη η απαγόρευση της ταινίας του "Αρχανθρώπου" . 
Το Έθνος 28-9-1982: Ματαιώθηκε για δεύτερη φορά η προβολή του "Αρχανθρώπου".

 Η ταινία αποτελεί ένα μοναδικό ντοκουμέντο καθώς περιλαμβάνει συνέντευξη του Άρη Πουλιανού, κατοίκων του χωριού - των βασικότερων πρωταγωνιστών της ανακάλυψης του Αρχανθρώπου, καθώς και εργαζομένων επιστημόνων και μη στο σπήλαιο κατά την διάρκεια των ανασκαφών. Σαράντα χρόνια μετά, το «Βισάλτης» αναζήτησε την ταινία και την παρουσιάζει για πρώτη φορά προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου, αν μη τι άλλο σαν φόρο τιμής στη σημαντικότερη εκλιπούσα Ελληνίδα σκηνοθέτιδα. Αξίζει να επισημανθεί στο σημείο αυτό πως εάν δεν γινόταν σήμερα η ανάρτηση αυτής της ταινίας διαδικτυακά, δεν θα γινόταν ίσως στο μέλλον ποτέ ξανά... ©www.visaltis.net


Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΕΔΩ

ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ καθ. ΑΡΗ ΠΟΥΛΙΑΝΟΥ ΤΟ  2004 ΟΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ...

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ 'ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ' ΤΗΣ ΕΤ-1 ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΤΕ..."
ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΟΠΟΛΟΓΟ ΑΡΗ ΠΟΥΛΙΑΝΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ - ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.
ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΑΓΓΙΖΕΙ ΠΟΛΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ, ΑΠΟ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ, ΤΟΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΕΙ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΑ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΣΕ ...ΧΟΙΡΟΣΤΑΣΙΑ(!)         
ΑΠΟ ΤΟ /playithub.net/By: kikkerjen 2011

Ακούστε όλο το παρασκήνιο και προσκήνιο του έργου του .


ellinondiktyo.blogspot.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου