Amfipoli News: Η απάντηση Στουρνάρα στους FT για τη διαρροή απόρρητης έκθεσης – Τι ψάχνει ο εισαγγελέας

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Η απάντηση Στουρνάρα στους FT για τη διαρροή απόρρητης έκθεσης – Τι ψάχνει ο εισαγγελέας


Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης είναι υπό έρευνα από τον εισαγγελέα διαφθοράς αναφορικά με τις κατηγορίες για διαρροή πορίσματος για την Πειραιώς, η οποία κατηγορήθηκε ότι παραβίασε τα capital controls τα οποία επιβλήθηκαν στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με δυο ανθρώπους με γνώση της υπόθεσης, ο Γιάννης Στουρνάρας κατηγορείται για «παράβαση καθήκοντος» διαρρέοντας εσωτερικό έγγραφο της επιτροπής ελέγχου κεντρικής τράπεζας που περιέγραφε παράτυπες πρακτικές από πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς.

Ο κος Στουρνάρας αρνείται κατηγορηματικά κάθε αδικοπραγία. Αντέκρουσε επίσης τις καταγγελίες, που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα από την εφημερίδα Documento ότι η κεντρική τράπεζα «στοχευμένα διέρρευσε» την έκθεση για την Πειραιώς, καθώς και μια προηγούμενη έκθεση του SSM, του εποπτικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που περιέγραφε την φτωχή εταιρική διακυβέρνηση στην Attica Bank ΑΤΤ +4,35%, μια μικρή ελληνική τράπεζα.

«Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητες και τη συμπεριφορά του προσωπικού της Τράπεζας της Ελλάδος. Δεν υπήρξε απολύτως καμία διαρροή του πορίσματος για την Πειραιώς και καμία λέξη του κειμένου δεν εμφανίστηκε σε κάποιο μέσο ενημέρωσης», είπε ο κος Στουρνάρας στους Financial Times.

Λεπτομέρειες για το πόρισμα στην Attica Bank ΑΤΤ +4,35% εμφανίστηκαν σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης «μόνο αφότου [το πόρισμα] κυκλοφόρησε σε υπουργούς και τα 300 μέλη του κοινοβουλίου», συμπλήρωσε.

Η εισαγγελική έρευνα για τον Γιάννη Στουρνάρα είναι σε αρχικό στάδιο και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν θα αντιμετωπίσει κατηγορίες, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους.

Τον προηγούμενο μήνα δέκα υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς παραιτήθηκαν εν μέσω κατηγοριών για εμπλοκή στην πώληση δανείων ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στον όμιλο Libra, έναν οικογενειακό όμιλο που είναι εγκατεστημένος στην Νέα Υόρκη. Κάποια δάνεια φέρονται να είχαν μεταφερθεί σε off shore στην Κύπρο κατά παράβαση των capital controls, δημιουργώντας ανησυχίες για πιθανή απάτη και ξέπλυμα χρήματος. Τα στελέχη που παραιτήθηκαν αρνήθηκαν κάθε κατηγορία.

ΠΗΓΗ: euro2day
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου