Amfipoli News: Οι τρεις δίαιτες που ξεβουλώνουν τις αρτηρίες

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Οι τρεις δίαιτες που ξεβουλώνουν τις αρτηρίες


Οι αρτηρίες «στενεύουν» όταν στα τοιχώματά τους συσσωρεύονται λιπώδη ιζήματα, προκαλείται δηλαδή αρτηριοσκλήρυνση.

Όταν οι αρτηρίες είναι πιο στενές από το φυσιολογικό, η ροή του αίματος δυσχεραίνεται και οι ασθενείς έχουν 4 με 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό ή έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι καίριας σημασίας, αλλά σχεδόν τα 2/3 των ασθενών παραμένουν αδιάγνωστα και έτσι δεν παίρνουν σωστή θεραπευτική αγωγή.

Οι στενώσεις των αρτηριών μπορούν να αντιστραφούν με την κατάλληλη δίαιτα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Μελέτη σε 140 ανθρώπους αποκάλυψε πως η σωστή δίαιτα μπορεί να αντιστρέψει την απόφραξη των αρτηριών. Συγκεκριμένα, μετά από χρόνια δίαιτας, οι στενώσεις των αρτηριών στους εθελοντές είχαν ελαττωθεί κατά 5%.

Για να το πετύχει κανείς αυτό, μπορεί να επιλέξει μία από τις τρεις διαφορετικές διατροφές που είναι εξίσου αποτελεσματικές στην διάνοιξη των αρτηριών: την μεσογειακή, τη διατροφή με λίγα λιπαρά και τη διατροφή με λίγους υδατάνθρακες.

Οι περισσότεροι εθελοντές της μελέτης ήταν υπέρβαροι άντρες ηλικίας 40 έως 65 ετών. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να ακολουθήσουν μία από τις τρεις προαναφερθείσες δίαιτες και να καταγράφουν καθημερινά ό,τι έτρωγαν σε ημερολόγια διατροφής.

Χρησιμοποιώντας τρισδιάστατες απεικονίσεις, οι ερευνητές μέτρησαν το πάχος του τοιχώματος στις καρωτίδες αρτηρίες των εθελοντών. Οι καρωτίδες είναι οι μεγάλες αρτηρίες του λαιμού που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο.

Οι μετρήσεις έγιναν κατά την έναρξη της μελέτης, καθώς και δύο χρόνια αργότερα. Και οι τρεις δίαιτες συρρίκνωσαν τις στενώσεις επειδή μειώθηκε η αρτηριακή πίεση των εθελοντών.

Η μελέτη έδειξε ότι η αντιστροφή μπορεί να επιτευχθεί έως ένα βαθμό και χωρίς φάρμακα.

 
 onmed
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου