Amfipoli News: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!!! Το ΜΥΣΤΙΚΟ του ΤΥΜΒΟΥ ΚΑΣΤΑ βρίσκεται στο τμήμα του ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ που ΛΕΙΠΕΙ;

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!!! Το ΜΥΣΤΙΚΟ του ΤΥΜΒΟΥ ΚΑΣΤΑ βρίσκεται στο τμήμα του ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ που ΛΕΙΠΕΙ;


Τι μας κρύβουν από το ψηφιδωτό;

Παγκόσμιος θαυμασμός και δέος είχε επικρατήσει όταν ήρθε στο «φως» το ψηφιδωτό δάπεδο στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης.

Το μοναδικό αυτό ψηφιδωτό δίνει στοιχεία για την ταυτότητα του «ενοίκου». Χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου πΧ αιώνα. Καλύπτει σχεδόν όλο το πάτωμα του θαλάμου και δείχνει ένα άρμα εν κινήσει, φιλοτεχνημένο από μικρές άσπρες, μαύρες, μπλε, κόκκινες, γκρι και κίτρινες ψηφίδες.
Βρίσκεται πίσω από τον δεύτερο θάλαμο, πίσω από τις πελώριες Καρυάτιδες!!!

Πρόκειται για ένα μωσαϊκό 3 μέτρων πλάτους και 4.5 μήκους που απεικονίζει έναν άνδρα με δάφνινο στεφάνι να οδηγεί ένα άρμα που σέρνεται από δύο άλογα και καθοδηγείται από τον θεό Ερμή.

Το ψηφιδωτό έχει υποστεί φθορά στο κέντρο, σε σχήμα κύκλου, διαμέτρου 0,80μ. Ωστόσο, πολλά μέρη από το φθαρμένο τμήμα έχουν βρεθεί ώστε να αποκατασταθεί ένα μεγάλο μέρος του, όπως δήλωσε η αρχαιολόγος της ανασκαφής Κ. Περιστέρη. 

Αναρωτιόμαστε λοιπόν μήπως η καταστροφή αυτή έγινε από τους ίδιους στην προσπάθειά τους να αποκολλήσουν από την βάση κάποιο άγαλμα ή κάτι άλλο που έδινε περισσότερα στοιχεία για τον ένοικο; 
Γιατί έτσι μόνο δικαιολογείται του ότι έχουν και τις ψηφίδες!!!  

Την ημέρα που μετέφεραν τα επιστύλια στο μουσείο της Αμφιπόλης και είχε αποκλειστεί η περιοχή της Μεσολακκιάς για πολλές ώρες,  μετέφεραν και κάτι άλλο, ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ που αποδεικνύει ποιος είναι ο ένοικος του ΤΥΜΒΟΥ ΚΑΣΤΑ;

Όλα αυτά βέβαια είναι σκέψεις που μας προβληματίζουν μετά από κάποιες πληροφορίες που έφτασαν σε εμάς και γνωρίζουμε εδώ και 3,5 χρόνια. Όσα χρόνια δηλαδή πέρασαν από την στιγμή που ήρθε στο φως το ψηφιδωτό στο ταφικό μνημείο στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης!!!

Δ.Π

Η ομάδα ειδήσεων του Amfipolinews.blogspot.gr
Διαβάστε επίσης:



1 σχόλιο :