Amfipoli News: Κίνηση «ματ» από τη Λευκωσία απέναντι στην Τουρκία.Πάγωσε ο Ερντογάν!! Δείτε τι συμβαίνει τώρα στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Κίνηση «ματ» από τη Λευκωσία απέναντι στην Τουρκία.Πάγωσε ο Ερντογάν!! Δείτε τι συμβαίνει τώρα στην Κυπριακή ΑΟΖ.


➤Κίνηση «ματ» από τη Λευκωσία απέναντι στην Τουρκία. Μια κίνηση που σίγουρα δεν περίμενε με τίποτα ο Ταγίπ Ερντογάν.
Η Γαλλία αναλαμβάνει επισήμως την προστασία της κυπριακής ΑΟΖ με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη.
Κεκλεισμένων των θυρών αναμένεται να συνεδριάσουν σήμερα οι βουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυπριακής Βουλής προκειμένου να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών για τις πρόνοιες της συμφωνίας που καλείται να κυρώσει η Ολομέλεια μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας για συνεργασία σε θέματα άμυνας.

Το κυρωτικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή πριν από μερικές ημέρες με τον χαρακτηρισμό «απόρρητο» και η Βουλή καλείται να θέσει σε εφαρμογή την εν λόγω συμφωνία που υπογράφηκε στο Παρίσι μεταξύ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, Χριστόφορου Φωκαΐδη και Ζαν Ιβ Λεντριάν.
Ουσιαστικά, αποτελεί επικαιροποίηση και αναβάθμιση της συμφωνίας που υπέγραψαν πριν από περίπου έντεκα χρόνια ο τότε υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Μισέλ Αλιό-Μαρί, η οποία ήταν διάρκειας 10 ετών με πρόνοια για ανανέωση για άλλα 10 χρόνια.

Στο απόρρητο νομοσχέδιο γίνεται λόγος για αναβάθμιση της συμφωνίας καθώς επεκτείνεται σε νέους τομείς συνεργασίας, όπως στην ενεργειακή και θαλάσσια ασφάλεια, στην πειρατεία, στην έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων καθώς και στην τρομοκρατία.
Η επέκταση της αμυντικής συμφωνίας Γαλλίας-Κύπρου κρίνεται άκρως σημαντική, ιδιαίτερα αυτή τη χρονική περίοδο όπου εντείνεται ολοένα και περισσότερο η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Οφέλη από αυτή τη συμφωνία αποκομίζει και η Γαλλία.

Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις απέκτησαν μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή καθώς μπορούν να χρησιμοποιούν, οποιαδήποτε στιγμή, τα στρατιωτικά λιμάνια και τα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του ο «Φιλελεύθερος» η συμφωνία για αμυντική συνεργασία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Γαλλίας προβλέπει την ανάπτυξη μιας στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας στους πιο κάτω τομείς:
Έρευνες στρατιωτικού, επιστημονικού και τεχνικού χαρακτήρα.
Ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα στρατιωτικής, επιστημονικής, εκπαιδευτικής και τεχνικής ανάπτυξης.
Τομείς εξοπλισμών και αμυντικής τεχνολογίας και ειδικότερα ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σε θέματα αμυντικών εξοπλισμών, υποστήριξη και προώθηση των εταίρων στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας σύμφωνα και μέσα στο πλαίσιο των προγραμμάτων προμήθειας που συμφωνήθηκαν.

Εκπαίδευση προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων των δύο μερών στις στρατιωτικές σχολές.
Ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων σε θέματα στρατιωτικής δικαιοσύνης, διεθνούς νομοθεσίας, προστασίας της υγείας του στρατιωτικού προσωπικού και του περιβάλλοντος κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.
Οργάνωση αμοιβαίων επισκέψεων στο πλαίσιο ανθρωπιστικών, πολιτιστικών, παιδαγωγικών, στρατιωτικών και αθλητικών δραστηριοτήτων των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και επιδείξεων στρατιωτικού υλικού και στρατιωτικών δραστηριοτήτων και ασκήσεων εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
Ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και γνώσεων καθώς και πραγματοποίηση ασκήσεων και συμμετοχή σε επιχειρήσεις στον τομέα Έρευνας και Διάσωσης.
Εκπαίδευση και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών για τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, της ασφάλειας στη θάλασσα, της έγκαιρης προειδοποίησης, της εκκένωσης πολιτών και της διαχείρισης κρίσεων. Οι απειλές και οι σχετιζόμενοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν ειδικότερα την τρομοκρατία, την πειρατεία, τις επιμέρους εχθροπραξίες καθώς επίσης και τις φυσικές και βιομηχανικές καταστροφές.
Ανάπτυξη συνεργασίας στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) και ιδιαίτερα σε θέματα οργάνωσης, εκπαίδευσης, εξοπλισμών και μεταφοράς δυνάμεων σε περίπτωση στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ε.Ε.
Παροχή επιχειρησιακών διευκολύνσεων και υλικοτεχνικής υποστήριξης σε ένοπλες δυνάμεις…

Πηγή: ethnikosmaxitis.gr, beteranizhta.blogspot.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου