Amfipoli News: Το τέλος και το έλος της προσπάθειας σφετερισμού της Μακεδονίας

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Το τέλος και το έλος της προσπάθειας σφετερισμού της Μακεδονίας


Μπορεί να τόπαιξε χαμογελαστός ο ομολογουμένος καλός ηθοποιός Ζάετς , αλλά το Σκοπιανό βάλτωσε πριν ακόμη ξεκινήσει......
Το ότι βάλτωσε είναι σίγουρο πια.....
Όπως σίγουρο ήταν ότι ο Σκοπιανός Ζάετς δεν είχε σκοπό να δώσει τίποτα !

Το Σκοπιανό επί της ουσίας έχει τελειώσει αν και μάλλον ποτέ δεν ξεκίνησε πραγματικά και ο λόγος ήταν απλός άσχετα εάν σε ΗΠΑ και Γερμανία αρνούνταν να το κατανοήσουν:
Οι Σκοπιανοί εξαρχής ποτέ δεν ήθελαν να «δώσουν» το παραμικρό. Ήθελαν τα πάντα δικά τους, το όνομα, την ιστορία και τα ιστορικά δικαιώματα της ελληνικής και μοναδικής Μακεδονίας.
Ήθελαν μάλιστα να αναγνωρίσουμε, εμείς οι νόμιμοι κάτοχοι την παραχάραξη της ελληνικής Ιστορίας και την παράδοσή της στους Σκοπιανούς.

Οι Σκοπιανοί έπαιξαν πολύ καλά στην αρχή το «χαρτί» της χαμογελαστής κυβέρνησης Ζάεφ. Μόνο αυτό άλλαξε από την προηγούμενη κυβέρνηση Γκρουέφσκι.
Ο Νίκολα ήταν «κατσούφης» ενώ ο Ζ.Ζάεφ δεν δείχνει «γκρινιάρης» και «χαμογελάει» συνέχεια. Μόνο που όπως  έλεγε και ο μέγιστος Σουν Τζου «κρύψε το σπαθί με ένα χαμόγελο».
Όλοι μαζί, Αμερικανοί, Γερμανοί και εγχώριο πολιτικό σύστημα ξεκίνησαν την δημιουργία ενός ουτοπικού αφηγήματος. «Τώρα είναι η ευκαιρία για να λυθεί το Σκοπιανό, η κυβέρνηση Ζ.Ζάεφ είναι διαφορετική από εκείνη του Γκρουέφσκι».
Ξέχασαν όμως κάποιες πολύ σημαντικές λεπτομέρειες: Η κυβέρνηση Ζάεφ ΔΕΝ έδινε σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις (δηλαδή για το εσωτερικό της χώρας), ΔΕΝ έδινε συνταγματικές αλλαγές ως προς την ταυτότητα, την γλώσσα και τα αλυτρωτικά άρθρα που διεκδικούν ελληνικά εδάφη στο σκοπιανό Σύνταγμα.
Μα τι έδινε τελικά; ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα και απαιτούσαν μαζί με αλλοδαπούς παράγοντες εμείς από μόνοι μας να βάλουμε το μαχαίρι στο στομάχι μας και να διαπράξουμε «χαρακίρι» επειδή έτσι βόλευε στην Ουάσιγκτον και αλλού.
Και φυσικά όλα αυτά με... χαμόγελο, είπαμε ο Ζ.Ζάεφ χαμογελάει συνέχεια.
Στην κυβέρνηση έστω και αργά το έχουν καταλάβει και έτσι δια στόματος του κυβερνητικού εκπρόσωπου Δημήτρη Τζανακόπουλου έχουν ξεκινήσει να χαμηλώνουν τις όποιες υποτιθέμενς προσδοκίες για την επίλυση του Σκοπιανού.
«Παρά τα σημαντικά βήματα, Ελλάδα και ΠΓΔΜ απέχουν ακόμη αρκετά πριν από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και την σύναψη συμφωνίας», εκτίμησε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Το ίδιο έπραξε και ο Ζόραν Ζάεφ. «Κυκλοφορούν ορισμένες πληροφορίες που αναφέρουν ότι είναι έτοιμα τα πράγματα και θα έχουν λυθεί μέχρι τις 17 του μήνα. Κάτι τέτοιο δε ισχύει», δήλωσε.
Ενόψει της συνάντησης Τσίπρα-Ζάεφ, πραγματοποιήθηκε ευρεία συνάντηση του πρωθυπουργού, του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Όπως είναι προφανές, οι τρεις συζήτησαν και τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς το περασμένο Σάββατο στο Σούνιο, αλλά και τον οδικό χάρτη για την ερχόμενη Πέμπτη.
Επιπλέον, την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε τις παραπάνω δηλώσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ντόναλντ Τουσκ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την κρίσιμη Σύνοδο. «Θετικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνουμε από την Αθήνα και τα Σκόπια σε σχέση με το ζήτημα της ονομασίας», δήλωσε από τις Βρυξέλλες κοινοτικός αξιωματούχος.
«Οι δύο πρωθυπουργοί -Τσίπρας και Ζάεφ- θα συναντηθούν διμερώς στο περιθώριο της Συνόδου των Δυτικών Βαλκανίων. Ελπίζουμε ότι θα μας ενημερώσουν για θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν θα ολοκληρωθεί η συμφωνία στη Σόφια, προφανώς, αλλά μέχρι τον Ιούνιο που είναι ο μήνας-κλειδί για αποφάσεις της ΕΕ σε σχέση με έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, ευελπιστούμε να υπάρχει καλή έκβαση», ανέφερε ο αξιωματούχος.
Και πως θα γίνει αυτό κύριε Τουσκ;
Το erga omnes παραμένει και τα Σκόπια δεν προσφέρουν εγγύηση στην Ελλάδα ότι η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας θα πραγματοποιηθεί.
Να μην αναφερθούμε και στο ότι ακόμα και η σύνθετη ονομασία είναι τεράστια ήττα για την Ελλάδα ακόμα κι αν ήταν αποδεκτής για όλες τις χρήσεις.
Τι θέλει λοιπόν η κυβέρνηση ως ύστατη λύση; Τη σύναψη μιας διεθνούς συνθήκης, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τα Κοινοβούλια και των δύο χωρών.
Μια διαδικασία δύο φάσεων στην οποία πρώτη φάση προβλέπεται η κύρωση της σχετικής συμφωνίας από τα δύο Κοινοβούλια και από διεθνείς οργανισμούς.
Σε δεύτερη φάση, εάν όταν κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας τα Σκόπια προχωρήσουν στις συμφωνημένες συνταγματικές αλλαγές, θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και θα προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της στην ΕΕ.
Δηλαδή  αυτά που οι Σκοπιανοί δεν θέλουν να δώσουν: Ονομασία erga omnes και συνταγματικές αλλαγές. Ακόμα στα Σκόπια θέλουν να πιστεύουν ότι οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές πιέσεις θα αναγκάσουν την Ελλάδα να παραδοθεί και να «αυτοκτοκήσει».
Λάθος τα έχουν ζυγίσει. Αυτοί είναι σε δύσκολη θέση, αυτοί καίγονται να επιβιώσουν.
Η πρώτη φάση αφορά την προενταξιακή διαδικασία σε σχέση με την ΕΕ. Θα ανάψει το πράσινο φως για να ανοίξουν τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου.
Επίσης, θα εισέλθει στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα γίνει πλήρες μέλος.
Για να περάσουν τα Σκόπια στη δεύτερη φάση πρέπει να εφαρμόσει πλήρως το διεθνές σύμφωνο και να αλλάξει το Σύνταγμά της.
Το «Άνω Μακεδονία» παραμένει μέχρι τώρα το φαβορί, χωρίς να έχει φύγει από το τραπέζι και το Νέα Μακεδονία. Αρχικά, η Αθήνα ζητούσε το όνομα να είναι μόνο στα σλαβικά, ενιαίο και αμετάφραστο, ενώ τα Σκόπια ήθελαν να είναι δύο λέξεις και να μεταφράζεται.
Έλα όμως που και σε αυτό φαίνεται πως η Αθήνα υποχωρεί και αποδέχεται «μεταφράσεις»
Μπορεί να φαίνεται πως δεν είναι σημαντικό κάτι τέτοιο σε ανεκπαίδευτα αυτιά αλλά δεν είναι έτσι.
Μια ονομασία αμετάφραστη στα σλαβικά θα καταδείκνυε το απλό γεγονός ότι η χώρα αυτή δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική Μακεδονία, ενώ αν ήταν μια ενιαία λέξη θα έπαινρε το όνομα αυτό τον χαρακτήρα ενός... νεολογισμού, ένα είδος «new speak» όπως θα έλεγε ο Τζορτζ Όργουελ στο 1984.

www.pronews.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου