Amfipoli News: Σε υψηλούς τόνους, με χαρακτηρισμούς και διαφωνίες η αντεξέταση Κοτζιά

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Σε υψηλούς τόνους, με χαρακτηρισμούς και διαφωνίες η αντεξέταση Κοτζιά


Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αντεξετάστηκε για την υπόθεση του τεμαχίου που παραχώρησε η Μονή Κύκκου στην Ελληνική Δημοκρατία για τη δημιουργία νέου κτιρίου της πρεσβείας. Την αντεξέταση του Έλληνα ΥΠΕΞ που έγινε εν μέσω έντονων διαφωνιών υπέβαλε ο δικηγόρος Κώστας Βελάρης.

Ο Έλληνας Υπουργός κάκισε τη στάση του δικηγόρου της Μονής Κύκκου ο οποίος έκανε λόγο για λογύδρια του Υπουργού ενώ επεσήμανε πως ο ίδιος ο ηγούμενος της Μονής ήθελε διακανονισμό σε αντίθεση με τον δικηγόρο του. Ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα ως ντροπή για την Κυπριακή και την Ελληνική Δημοκρατία.

«Πίστευα και πιστεύω, αναφέρει ο κ. Κοτζιάς, ότι το ελληνικό δημόσιο και η εκκλησία μπορούσαν να συνεννοηθούν ένα εν ειρήνη. Θεωρούσα ανεπίτρεπτο να βρεθώ αντιμέτωπος με τον ηγούμενο Κύκκου, ο οποίος ορθά διεκδίκησε το οικόπεδο» πρόσθεσε.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο δικηγόρος της Μονής Κύκκου απευθυνόμενος στον Υπουργό τον παρότρυνε «να αφήσει τα λογύδρια». «Δεν επιτρέπω τέτοιους χαρακτηρισμούς» απάντησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Όσο αφορά την ουσία της υπόθεσης ο Έλληνας Υπουργός επεσήμανε πως το συγκεκριμένο οικόπεδο που έγινε δωρεά από τη Μονή Κύκκου στο Ελληνικό Κράτος ουδέποτε πέρασε στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου).

Η διαφωνία των δύο πλευρών εστιάζεται στο γεγονός ότι σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του ΤΑΙΠΕΔ το 2013 στην τελευταία σελίδα συμπεριλαμβάνεται το συγκεκριμένο ακίνητο. Το σχετικό έγγραφο παρουσίασε στο δικαστήριο ο δικηγόρος της Μονής Κύκκου.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως δεν έγινε ποτέ η πράξη ολοκλήρωσης της μεταφοράς με συμβολαιογραφική πράξη ενώ απέδωσε την συγκεκριμένη αναφορά στις οικονομικές καταστάσεις του ΤΑΙΠΕΔ σε γραφειοκρατικό λάθος. Χαρακτήρισε την υπόθεση ως «νομική πλάνη» ενώ επανέλαβε πως μέχρι σήμερα το κυπριακό κτηματολόγιο μέχρι σήμερα καταγράφει ως ιδιοκτήτη του τεμαχίου το ελληνικό δημόσιο και όχι το ΤΑΙΠΕΔ. Για να ενισχύσει το επιχείρημα του σημείωσε πως για αυτό το λόγο ο δικηγόρος της Μονής Κύκκου στράφηκε κατά του ελληνικού δημοσίου και όχι κατά του ΤΑΙΠΕΔ.

Στη συνέχεια ο Έλληνας ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τον Ηγούμενο Κύκκου Νικηφόρο ως Άγιο άνθρωπο και επανέλαβε πως αυτός που μπαίνει εμπόδιο στην επίλυση του ζητήματος είναι ο δικηγόρος του.

Ακολούθησε νέο επεισόδιο μεταξύ των δύο με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος να ανακαλεί στην τάξη τον Κώστα Βέλαρη. «Να είστε ευγενείς» του είπε με τον συνήγορο της Μονής Κύκκου να απαντά «να με ανακαλέστε αν δεν είμαι». Το έχω κάνει δύο φορές ανταπάντησε ο Νίκος Κοτζιάς.

Κατά την αντεξέταση ο δικηγόρος της Μονής Κύκκου υποστήριξε πως τις αποφάσεις παίρνονται από τρίτους χωρίς να έχει γνώση ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. «Είναι προσβλητικό Κύπριος πολίτης να αφήνει να νοηθεί ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ είναι ευνουχισμένος», απάντησε σε έντονο ύφος ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Στη συνέχεια ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έκανε αναφορά στη συνάντηση που είχε με τον Ηγούμενο Κύκκου. Ήρθαμε σε συμφωνία με τον Ηγούμενο στην οποία αντέδρασε ο δικηγόρος του. Ο Ηγούμενος τότε του είπε πως αυτή είναι απόφαση δική μου και Του Θεού. Ο Ηγούμενος μου έδωσε συγχαρητήρια για την πολιτική μου στο Κυπριακό και αποχώρησα. Αργότερα έλαβα επιστολή από τον κύριο Βελάρη με τις αξιώσεις του. Θα πρέπει να σεβαστεί την Ελλάδα», πρόσθεσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ. «Ήρθα εδώ για να καταθέσω για την ουσία της υπόθεσης και ακόμη δεν με έχει ρωτήσει. Ούτε επί Χούντας δεν διασύρθηκε τόσο η Ελλάδα και ένας Υπουργός της». 

Η ανέγερση θα προχωρούσε είχαν ξεκινήσει τα προκαταρκτικά και υπάρχουν τα χρήματα. Δεν θέσαμε χρονικό όριο. Τέτοια ζητήματα δεν είχαμε ούτε με την Τουρκία που ο Κεμάλ δώρισε στο ελληνικό δημόσιο χώρο για πρεσβεία και θα ανεγερθεί σήμερα μετά από 80 χρόνια. Δεν μπορώ να καταλάβω την επιμονή του κύριου Βελάρη. Δεν κρατώ το ακίνητο για την προίκα της κόρης μου.

Σημειώνεται πως η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ από δεν επετράπη η είσοδος στον πρέσβη της Ελλάδος Ηλία Φωτόπουλο διότι θα ακολουθήσει η δική του αντεξέταση από τον δικηγόρο της Μονής Κύκκου.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το συγκεκριμένο τεμάχιο γης είχε παραχωρηθεί το 1998 στην Ελληνική Δημοκρατία από τη Μονή Κύκκου υπό τύπο εμπιστεύματος για να κτιστεί το οίκημα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο και πρεσβευτική κατοικία. Ωστόσο αυτό δεν έγινε και όταν η Μονή πληροφορήθηκε ότι η Ελληνική Δημοκρατία έψαχνε τελικά αγοραστές για μεταπώληση, προχώρησε και καταχώρησε αγωγή.

Το Φεβρουάριο του 2017 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε απόφαση υπέρ της Μονής. Με βάση την απόφαση αυτή, η Ελληνική Δημοκρατία, στην οποία είχε μεταβιβαστεί το οικόπεδο, έπρεπε να το επιστρέψει στην Ιερά Μονή Κύκκου, η οποία θα επέστρεφε, με τη σειρά της, το ποσό των 500.000 λιρών Κύπρου που ήταν η τιμή στην οποία το πώλησε, πλέον τόκους, που ανέβασαν το ποσό σε περίπου 2 εκ. 250 χιλιάδες ευρώ.  Η ελληνική πλευρά δεν άσκησε έφεση στην απόφαση αυτή, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει εκτελεστεί.

Το Μάρτιο του 2017 ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε στη Λευκωσία, όπου βρέθηκε για να παραστεί στους εορτασμούς για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, με τον Κύκκου Νικηφόρο. Στη συνάντηση παρευρίσκετο, μεταξύ άλλων, και ο Πρέσβης Φωτόπουλος. Οι κύριοι Κοτζιάς και Φωτόπουλος σε ένορκη δήλωσή τους στο δικαστήριο αναφέρονται στις θέσεις τους σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που υπήρξε με τον Μητροπολίτη Νικηφόρο.

‘Όπως σημειώνεται από ελληνικής πλευράς, ενώ στάληκε στη συνέχεια κλιμάκιο από την Ελλάδα για να δει το τεμάχιο γης έκτασης οκτώ εκταρίων και να διατυπώσει τις θέσεις του, τον Απρίλιο του 2017 η άλλη πλευρά απέστειλε επιστολή στην οποία αναφερόταν σε τέσσερα εκτάρια γης. Επίσης, όπως αναφέρεται, ενώ το οικόπεδο δεν μεταβιβάστηκε στη Μονή Κύκκου, αυτή προχώρησε σε διαπραγματεύσεις για πώλησή του.

Ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στον Τύπο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, για το θέμα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η αντιπροσωπεία που είχε έλθει από την Ελλάδα δεν είχε διατυπώσει μέχρι τότε τις απόψεις της και πως «για να μην παραγραφεί το δικαίωμα επανακτήσεως από τη Μονή του εν λόγω οικοπέδου, αλλά και για να εξευρεθούν τα περίπου 2.250.000 εκατομμύρια ευρώ, που έπρεπε να καταβληθούν στην Ελληνική Δημοκρατία, η Μονή προχώρησε στην εκποίηση του ειρημένου τεμαχίου γης».

Σημείωσε επίσης πως όταν τον επισκέφθηκε ο Πρέσβης της Ελλάδας για να εξακριβώσει κατά πόσον είχε πωληθεί ή όχι το οικόπεδο «τον πληροφορήσαμε ότι οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του οικοπέδου βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο μη αναστρέψιμο στάδιο, εάν όμως η Ελληνική Δημοκρατία θέλει πράγματι να ανεγείρει νέο Μέγαρο Πρεσβείας στη Λευκωσία, τότε η Ιερά Μονή Κύκκου είναι έτοιμη, συνεχίζουσα την μακράν αυτής προσφορά προς το Έθνος, να παραχωρήσει διά δωρεάς νέαν έκταση γης, αλλά η μεταβίβαση επ’ ονόματι της Ελληνικής Δημοκρατίας να ολοκληρωθεί μόνο με την ανέγερση του πρεσβευτικού μεγάρου».
reporter.com.cy
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου