Amfipoli News: FT: «Ο Α.Τσίπρας θα δεχτεί επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα»!

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

FT: «Ο Α.Τσίπρας θα δεχτεί επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα»!


Χείρα βοηθείας του Τσίπρα στη Μέρκελ – Τα δίνει όλα άνευ όρων!
Έτοιμος να υπογράψει συμφωνία με τη Γερμανία προκειμένου να είναι ευκολότερη η επιστροφή μεταναστών σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας στους Financial Times τείνοντας «χείρα βοηθείας» στην Άνγκελα Μέρκελ ενόψει της σημερινής συνόδου κορυφής.
Στη συνέντευξή του στους FT ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιορίσει τις «δευτερογενείς μετακινήσεις« των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά έπειτα ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία».
«Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό βοηθήσει, ώστε να δοθεί το σήμα στους παράνομους διακινητές (ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές)» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στους FT.
Όπως παρατηρούν οι FT αν και βασική προτεραιότητα του Βερολίνου είναι να υπάρξει μια συμφωνία με την Ιταλία για επιστροφή αιτούντων άσυλο, μια συμφωνία με την Ελλάδα θα αποτελέσει ώθηση και χείρα βοηθείας για τη Μέρκελ, η οποία θέλει απεγνωσμένα να δείξει ότι οι διαπραγματεύσεις με άλλες κυβερνήσεις μπορούν να παράξουν αποτελέσματα.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο οι διμερείς συμφωνίες μεταξύ των χωρών για την επιτάχυνση των επιστροφών των αιτούντων άσυλο προβλέπονται στο δίκαιο της ΕΕ και «μπορούν να επιτύχουν πολλά όσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών και την άρση των εμποδίων για την επιστροφή των προσφύγων». Ευρωπαίο διπλωμάτες, γράφουν οι FT υποστηρίζουν ότι το Βερολίνο έχει προσεγγίσει Ιταλία, Ελλάδα και όλα τα γειτονικά της κράτη προκειμένου να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες, πιθανότατα με αντάλλαγμα οικονομικά κίνητρα για κράτη πρώτης γραμμής που κουβαλούν βαρύ φορτίο σχετικά με το μεταναστευτικό.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα μια συμφωνία με τη Γερμανία δεν θα έχει μεγάλες επιπτώσεις για την Ελλάδα δεδομένου ότι μόνο 50-100 άτομα περνάνε κάθε μήνα τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. «Για εμάς δεν είναιν πρόβλημα» λέει χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα προσθέτει ότι μια συμφωνία θα πρέπει να συνδεθεί με την επιθυμία της Αθήνας να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις οικογένειες μεταναστών που έχουν χωριστεί, με ορισμένα μέλη τους να είναι κολλημένα στην Ελλάδα και άλλα να βρίσκονται βορειότερα. Όπως λέει υπάρχουν περίπου 2.500 άτομα αυτής της κατηγορίας στην Ελλάδα.
«Νομίζω ότι έχουμε πιο σοβαρό δίλημμα μπροστά μας από τις συμφωνίες για τις δευτερογενείς μετακινήσεις. Το δίλημμα είναι ποια Ευρώπη θέλουμε. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να μοιραζόμαστε το βάρος και να μην έχουμε αυτή την άδικη θέση για τις χώρες της πρώτης γραμμής, αλλά και για τη Γερμανία» προσθέτει ο Αλέξης Τσίπρας και συμπληρώνει: «Δεν είναι δίκαιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στη Γερμανία, αν πιστεύουμε ότι αυτό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα».
Κατά τον Έλληνα πρωθυπουργό μια μακροπρόθεσμη λύση θα μπορούσε να έρθει μόνο μέσω ολιστικής προσέγγισης που περιλαμβάνει μεταρρύθμιση των ελέγχων στα σύνορα, εσωτερικές διευθετήσεις για τον χειρισμό όσων φτάνουν στην Ευρώπη, συνεργασίες με τις χώρες εκτός ΕΕ και προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει, ακόμα, ότι «δεν υπάρχει σοβαρή κρίση τώρα (σ.σ. για το προσφυγικό)» γιατί ο αριθμός των μεταναστών που περνάνε τα σύνορα είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με την κορύφωση της κρίσης το 2015 αλλλά «αποτελεί αντικείμενο συζήτησης λόγω της πολιτικής αστάθειας στη Γερμανία».
«Πιστεύω ότι το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί ακόμα και μετά από κάποια πιθανή συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι εδώ για να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα» καταλήγει ο κ. Τσίπρας στους FT.
crashonline.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου