Amfipoli News: Παυλόπουλος σε Μοσκοβισί: τα λάθη που πλήρωσε ο ελληνικός λαός δεν ήταν δικά του

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Παυλόπουλος σε Μοσκοβισί: τα λάθη που πλήρωσε ο ελληνικός λαός δεν ήταν δικά του


Την ανάγκη να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε οδυνηρές θυσίες τον ελληνικό λαό, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιερ Μοσκοβισί, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αφού ευχαρίστησε θερμά τον κ. Μοσκοβισί για τη συμβολή του και στήριξη προς την Ελλάδα, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι μπαίνουμε στη φάση της εφαρμογής ενός άλλου Προγράμματος, με πολύ διαφορετική νοοτροπία, πολύ διαφορετικό περιεχόμενο, είναι το Πρόγραμμα που έχουν χώρες όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος, Πρόγραμμα μετά τη μνημονιακή εποχή.
«Σ' αυτό το Πρόγραμμα, το οποίο θα έχουμε, η παράκληση είναι - και νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το διεκδικήσουμε εμείς, οι Έλληνες, εν ονόματι της Αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της ΕΕ - να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι πολλές από τις θυσίες του Ελληνικού Λαού, για να μείνει η Ελλάδα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, έγιναν από λάθη που δεν οφείλονται στην Ελλάδα. Είναι γνωστό, κύριε Επίτροπε, ότι ιδίως το πρώτο Μνημόνιο είχε πολλά και σημαντικά λάθη από την αρχική του κατασκευή. Αυτά τα λάθη που τα πλήρωσε ο Ελληνικός Λαός δεν είναι δικά του λάθη.
Ξέρουμε τα λάθη που κάναμε εμείς, ορισμένα απ' αυτά δεν είναι λάθη των Ελλήνων. Παράκληση θερμή και νομίζω, όπως είπα πριν, ότι είναι θέμα Αλληλεγγύης και Δικαιοσύνης, στο Πρόγραμμα που θα έχουμε σ' αυτή την νέα εποχή που, το τονίζω, δεν έχει να κάνει τίποτα με τα Μνημονιακά Προγράμματα που ξέραμε μέχρι τώρα, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν μπορεί ο Ελληνικός Λαός να πληρώσει όλο το κόστος γι' αυτά τα λάθη που δεν είναι δικά του» πρόσθεσε.
Παυλόπουλος - Μοσκοβισί - Προεδρικό Μέγαρο
Απευθυνόμενος προς τον κ. Μοσκοβισί, εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι η Ελλάδα θα έχει, για μιαν ακόμη φορά, τη συμπαράστασή του σ' αυτόν τον δρόμο, που είναι πολύ πιο εύκολος και πολύ πιο ελπιδοφόρος, όπως όλοι γνωρίζουμε.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, από την πλευρά του, τόνισε ότι μπαίνουμε σε μία νέα εποχή, υπογράμμισε ότι η ιστορία που βιώσαμε όλοι ήταν τραγική και επικίνδυνη και τόνισε ότι δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο.

Η ομιλία Μοσκοβισί στη Βουλή

«Η Ελλάδα θα υιοθετήσει την εποπτεία που ισχύει για όλες τις χώρες του ευρώ. Το σχέδιο του προϋπολογισμού θα διέπεται από τους κανόνες που ισχύουν για κάθε χώρα, είπε ο  Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, κατά την ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής, με θέμα «Ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα», ενώ τόνισε ότι «η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας».
Ειδικά για τη μεταμνημονιακή εποπτεία ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι διευκολύνει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. «Θέλω να το πω: δεν είναι τέταρτο μνημόνιο αυτό που κάνουμε, δεν θα ξανάρθει εδώ η τρόικα!», είπε ο κ. Μοσκοβισί, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές.
«Μετά από 8 δύσκολα χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, στην αυτονομία και στις αγορές», συμπλήρωσε, κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης που γίνεται σε συνέχεια της συνολικής συμφωνίας του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Όπως είπε ο Π.Μοσκοβισί, «αυτά τα 8 χρόνια ήταν απίστευτα δύσκολα για τον ελληνικό λαό για να υπογραμμίσει ότι δεν ήταν εύκολες οι αποφάσεις που χρειάστηκε να ληφθούν από την ελληνική Βουλή, όταν μάλιστα καμία άλλη χώρα δεν χρειάστηκε να λάβει τέτοια μέτρα».

«Ήμουν ανέκαθεν σύμμαχος για να αντιταχθώ στις υπερβολές της λιτότητας και σε αυτούς που ήθελαν μια τιμωρητική δράση στην Ελλάδα», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και τόνισε ότι έδωσε μάχη για την κοινωνική διάσταση του τρίτου προγράμματος. «Η Ελλάδα ανέκαθεν δήλωνε την προσήλωσή της στη ζώνη του ευρώ και θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στο θάρρος του ελληνικού λαού και του κοινοβουλίου γιατί διατήρησε τις δύσκολες και αναγκαίες πρωτοβουλίες», είπε και πρόσθεσε ότι το τέλος του προγράμματος είναι νίκη της Ελλάδας και της ζώνης του ευρώ.
Το ηχηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα πλέον, από τις 21 Ιουνίου και μετά, πατάει γερά και στα δύο πόδια της, εξέπεμψε από τη Βουλή, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, τη φορολογία και τα τελωνεία, Πιερ Μοσκοβισί, και διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα σταθεί και πάλι δίπλα στη χώρα μας.
Προηγουμένως, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, στον οποίο ανέφερε ότι, η Ελλάδα «η οποία είχε εμποδιστεί πολλές φορές στο παρελθόν στην ανάπτυξή της, λόγω των δυσκολιών και των προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν», τώρα γυρνάει μία σελίδα.
Απευθυνόμενος προς τον Νίκο Βούτση, ο Πιέρ Μοσκοβισί, τον ευχαρίστησε, εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του που βρίσκεται για άλλη μία φορά εδώ στη Βουλή των Ελλήνων διότι - όπως είπε - «γνωρίζω ότι το ελληνικό κοινοβούλιο είναι ένα χώρος ιδιαίτερα σημαντικός για την ελληνική Δημοκρατία, ένας χώρος στον οποίο επιθυμώ να επιστρέφω κάθε φορά που επιστρέφω στην Ελλάδα».
Πιέρ Μοσκοβισί - Βουλή

Κωστής Χατζηδάκης: βαφτίστε το όπως θέλετε, οι πολίτες γνωρίζουν ότι πρόκειται για 4ο μνημόνιο

«Βαφτίστε το όπως θέλετε, Πιέρ, Ευκλείδη, αλλά όπως και να το πείτε οι πολίτες γνωρίζουν ότι πρόκειται για 4ο μνημόνιο», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης μετά την ομιλία Μοσκοβισί, αφήνοντας υπαινιγμούς για τη στάση του.
«Κυκλοφορεί ένα σενάριο ότι η κυβέρνηση συζητά ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων και προφανώς η ΝΔ λέει το αυτονόητο, ότι κανένας πολίτης δεν θέλει περικοπή συντάξεων, εμείς το πρόγραμμα μας το έχουμε διαμορφώσει με βάση τις συμφωνίες της χώρας, είναι καλοδεχούμενη η ακύρωση της συμφωνίας, αλλά να το γνωρίζουμε», είπε, ζητώντας καθαρούς όρους για όλα τα κόμματα. Τα λεγόμενα του προκάλεσαν ένταση και αντιδράσεις στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Χατζηδάκη να αναφέρει με αρκετή δόση ειρωνείας: «Λυπάμαι που χάλασα την ευτυχία σας, αλλά έχετε τρόπους να την αποκτήσετε ξανά...».

Τζανακόπουλος: Το πολιτικό και αντιπολιτευτικό αφήγημα της ΝΔ έχει κατεδαφιστεί

«Το πολιτικό αφήγημα και το αντιπολιτευτικό αφήγημα της ΝΔ έχει κατεδαφιστεί», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, καλώντας τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, να συμβιβαστεί με αυτό το γεγονός και τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα. Σχολίασε ότι νωρίτερα στο κοινοβούλιο, ο κ. Χατζηδάκης «θύμωσε με την αλήθεια».
Ειδικότετρα, σε δήλωση του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «παρακολουθήσαμε πριν από λίγη ώρα τον κ. Χατζηδάκη να θυμώνει στο ελληνικό κοινοβούλιο με τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Μοσκοβισί», για να τονίσει: «Ο κ. Χατζηδάκης όμως στην πραγματικότητα θύμωσε με την αλήθεια, θύμωσε με το γεγονός ότι ο κ. Μοσκοβισί είπε το αυτονόητο: Δεν υπάρχει 4ο μνημόνιο, ότι η Ελλάδα πέτυχε μια πολύ θετική συμφωνία για το ελληνικό χρέος, η οποία το καθιστά πλέον βιώσιμο». Επιπλέον, σημείωσε ότι ο κ. Χατζηδάκης «θύμωσε όμως και με το γεγονός ότι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση δεν θα γίνεται πλέον στη βάση των μέσων αλλά στη βάση των στόχων, ως προς τους οποίους θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης».
«Ο κ. Χατζηδάκης», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «αντί να θυμώνει, θα πρέπει πλέον να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι το πολιτικό αφήγημα και το αντιπολιτευτικό αφήγημα της ΝΔ έχει κατεδαφιστεί και να συμβιβαστεί με τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα».
ant1news.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου