Amfipoli News: Αποκάλυψη Wikileaks: Τι έδινε ο ΓΑΠ σε Τούρκους και Σκοπιανούς

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Αποκάλυψη Wikileaks: Τι έδινε ο ΓΑΠ σε Τούρκους και Σκοπιανούς


Απόρρητα τηλεγραφήματα της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα: "Σε λίγο θα είμαι με δεμένα τα χέρια..."
Οκτώ χρόνια πριν, ένας άλλος πρωθυπουργός μιας άλλης ελληνικής κυβέρνησης δήλωνε έτοιμος να λύσει όλα τα εκκρεμή ανοικτά ζητήματα στην εξωτερική πολιτική, επικαλούμενος όχι την …έξοδο άλλα την είσοδο στα Μνημόνια.

Ο εξοχότατος κ. Γεώργιος Α. Παπανδρέου σύμφωνα με απόρρητα τηλεγραφήματα της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα δήλωνε σε Αμερικανούς αξιωματούχους ότι είχε μεταφέρει στην Τουρκία την θέληση του για λύση των θεμάτων του Αιγαίου στην Χάγη, και επίλυση των άλλων ζητημάτων όπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Κυπριακό «γρήγορα καθώς οι οικονομικές προκλήσεις της Ελλάδας πιθανόν θα έδεναν πολιτικά τα χέρια του..».

Ο κ. Παπανδρέου κάνει την δήλωση αυτή στους Αμερικανούς, τον πρεσβευτή Ντάνιελ Σπέρκχαρντ και τον πρόεδρο του Brooking Institute και πρώην αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Στρόουμπ Τάλμποτ στις 12 Οκτωβρίου 2009 λίγο μετά την επίσκεψη αστραπή που είχε πραγματοποιήσει στις 9 Οκτωβρίου στην Κωσταντινούπολη, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργού στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. (Τηλεγράφημα της Αμερικάνικης Πρεσβείας με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου 2009 09ATHENS1541).

Είναι εντυπωσιακό, ότι ο κ. Παπανδρέου ο οποίος είχε εκλεγεί με το γνωστό σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», πρόβαλλε στους Αμερικανούς το επιχείρημα ότι θα πρέπει να κλεισει τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής γιατι σύντομα η οικονομική κατάσταση «θα δέσει πολιτικά τα χέρια του». Λες και γνώριζε από τότε ότι μήνες αργότερα η χώρα θα οδηγούνταν στα Μνημόνια και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Όμως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου στις συζητήσεις του με τους Αμερικανούς, τόσο για τα ελληνοτουρκικά όσο και για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπου περιόριζε την erga omnes χρήση μόνο για διεθνείς χρήσεις, χωρίς συνταγματική αλλαγή και ζητούσε να αφεθεί στην άκρη το ζητημα της ταυτότητας και της γλώσσας .

Στην «Σύνοψη» του τηλεγραφήματος αναφέρεται ότι ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου, με το ταξίδι αστραπή στην Κωνσταντινούπολη ήθελε να δώσει θετικό μήνυμα για τον νέο δυναμισμό και το πόσο ανοικτός ήταν στην Τουρκία.

Αναφέρονται τα εξής: «Ο Παπανδρέου μετέφερε στον Τούρκο Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών την βούληση του να επιλύσει τα περισσότερα θέματα του Αιγαίου στο Δ.Δ. της Χάγης και τους είπε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα άλλα δύσκολα ζητήματα όπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Κυπριακό, σύντομα καθώς οι προκλήσεις της οικονομίας στην Ελλάδα, πιθανότατα σύντομα θα του δέσουν πολιτικά τα χέρια».

Στο Κυπριακό κάλεσε την Τουρκία να αφήσει τους πολιτικούς να δουλέψουν και να κρατήσει σε απόσταση την επιρροή του Στρατού.

«Για την Μακεδονία, ο Παπανδρέου ήταν ανοικτός για να υπάρξει ώθηση για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, άλλα επανέλαβε την θέση για γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes για την διεθνή χρήση»

Καθώς ο Τάλμποτ πραγματοποίησε σειρά επαφών λόγω και της παλιάς ιδιότητας του ως νούμερο 2 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι στην συνάντηση του με την πρώην ΥΠΕΞ Ντορα Μπακογιάννη, του μετέφερε ότι παρά την παλιότερη κριτική του κ. Παπανδρέου στην εξωτερική πολιτική «βλέπει μικρές διαφορές στην πολιτική τους..».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην από καιρού υπόσχεση για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης λέγοντας στον Ερντογάν ότι «εάν η Τουρκία δεν κάνει κάτι, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα υποχρεωθεί να μετακινηθεί κάπου αλλού, κάτι που η Ελλάδα δεν θέλει να το δει ούτε θα το ήθελε και η Τουρκία».

Για το Αιγαίο ο κ. Παπανδρέου μεταφέρει στους Αμερικανούς αξιωματούχους τι είπε στον Ταγίπ Ερντογάν. Λέει τα εξής: «Εάν θέλετε τα νησιά μας, ποτέ δεν θα φθάσουμε σε λύση αλλά εάν η ανησυχία της Τουρκίας είναι η πρόσβαση σε διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο και η υφαλοκρηπίδα και οι οικονομικές πηγές, αυτά τα θέματα μπορούν να επιλυθούν.

Ο Παπανδρέου σκέφτεται ότι θα μπορούσαν να έρθουν τα θέματα αυτά σε ένα τρίτο ουδέτερο μέρος όπως η Χάγη για να πάρει μια δίκαιη απόφαση, όπου θα μπορούν να διαπραγματευθούν τα πάντα εκτός της κυριαρχίας. Απέρριψε την ιδέα των «γκρίζων ζωνών» και θεώρησε ότι αυτό είχε εισαχθεί το τελευταίο καιρό ως πολίτικο τέχνασμα και δεν στηρίζονταν σε καμιά νομική βάση. Ωστόσο, ακόμη και εδώ άφησε ένα παράθυρο, λέγοντας ότι ενώ η Ελλάδα θα απέρριπτε κατηγορηματικά κάθε αξίωση σε ελληνικό κυρίαρχο έδαφος κανείς δεν θα μπορούσε να εμποδίσει κάποια χώρα να φέρει οποιοδήποτε θέμα θα ήθελε στο Δικαστήριο της Χάγης».

Πηγή: hellasjournal.com

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου