Amfipoli News: Η «Μαύρη Λεγεώνα»… Οι προδότες Γερμανοί και το φρικτό τέλος τους

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Η «Μαύρη Λεγεώνα»… Οι προδότες Γερμανοί και το φρικτό τέλος τους


Η Μαύρη Λεγεώνα ήταν ένας μισθοφορικός σχηματισμός Γερμανών Λάντσκνεχτ που δημιουργήθηκε το 1514 από το δούκα της Σαξωνίας Γκέοργκ για να πολεμήσει κατά του αντιπάλου του κόμη της Φρισίας. Η αρχική ονομασία του μισθοφορικού σχηματισμού ήταν Μαύρη Φρουρά.

Υπ’ αυτή την ονομασία έλαβε μέρος στην εκστρατεία στην Ανατολική Φρισία το 1514 αφήνοντας οπίσω της στάχτες, πτώματα κι αποκαΐδια. Όταν έληξε ο πόλεμος Σαξωνίας – Φρισίας, το 1515, ο Γάλλος βασιλιάς μίσθωσε τους Γερμανούς στην υπηρεσία του. Οι «Μαύροι Φρουροί» ενισχύθηκαν με 12.000 ακόμα Γερμανούς Λάντσκνεχτ σχηματίζοντας την Μαύρη Λεγεώνα, ένα σώμα που όχι αδικαιολόγητα, χαρακτηρίστηκε ως “σώμα προδοτών”.

Ο Γερμανός αυτοκράτορας απεύθυνε έκκληση στους μισθοφόρους να εγκαταλείψουν τη γαλλική υπηρεσία και να επιστρέψουν στη «μητέρα» Γερμανία. Οι περισσότεροι όμως τον αγνόησαν και προτίμησαν το γαλλικό χρυσάφι. Και όχι μόνο αυτό. Το 1515 η Λεγεώνα έφτασε να αριθμεί 17.000 άνδρες (12.000 σαρισσοφόροι, 2.000 αρκεβουζιοφόροι, 2.000 οπλισμένοι με μεγάλες σπάθες και 1.000 λογχοδρεπανηφόροι). Η λεγεώνα ήταν οργανωμένη σε «λόχους» των 500 ανδρών. Επικεφαλής ήταν ο Γερμανός Γκέοργκ Λάνγκενμαντελ.

Η Λεγεώνα στάλθηκε αμέσως στην Ιταλία όπου πολεμούσε ο βασιλιάς της Γαλλίας Φραγκίσκος (Ιταλικοί Πόλεμοι). Έλαβε μέρος στη μάχη του Μαρινιάνο και πολέμησε καλά κατά των έως τότε αήττητων Ελβετών. Μεταξύ Λάντσκνεχτ και Ελβετών υπήρχε αγεφύρωτο μίσος και όποιοι αιχμαλωτίζονταν από τους άλλους είχαν, στην καλύτερη περίπτωση, να περιμένουν, γρήγορο θάνατο με αποκεφαλισμό. Στην χειρότερη, τους ανέμενε φρικτός θάνατος με βασανιστήρια.

Η Λεγεώνα όμως έμελλε να λάβει μέρος και στην καταλυτική μάχη της Παβίας το 1525. Στο κάλεσμα του νέου Γερμανού αυτοκράτορας Καρόλου Ε’ πολλοί άνδρες είχαν εγκαταλείψει την υπηρεσία του Γάλλου βασιλιά. Περίπου 5.000 Γερμανοί όμως παρέμειναν υπό τις γαλλικές σημαίες και πολέμησαν στην εν λόγω μάχη κατά των συμπατριωτών τους διοικούμενοι από τους Γάλλους ευγενείς Φρανσουά ντε Λορέν και Ρισάρ ντε λα Πολ.

Το τέλος της Λεγεώνας

Το 1525 ο Γάλλος βασιλιάς Φραγκίσκος πολιορκούσε την ιταλική πόλη Παβία επικεφαλής 23.000 ανδρών. Μια ισάριθμη αυτοκρατορική στρατιά Γερμανών, Ισπανών και Ιταλών κινήθηκε εναντίον του στις 24 Φεβρουαρίου. Οι Αυτοκρατορικοί κινήθηκαν τη νύκτα και αιφνιδίασαν τους Γάλλους. Η Μαύρη Λεγεώνα κινήθηκε πρώτη να αναχαιτίσει τους επιτιθέμενους.

Η τύχη όμως δεν χαμογέλασε στους απάτριδες μισθοφόρους. Μαχόμενοι με τους συμπατριώτες τους Λάντσκνεχτ υπό τον Γκέοργκ φον Φρούντζμπεργκ συντρίφθηκαν. Πριν τη μάχη ο κατ’ ουσία αρχηγός της Λεγεώνας Λάνγκενμαντελ προκάλεσε σε μονομαχία τον Φρούντζμπεργκ άλλά αντί άλλης απάντησης σκοτώθηκε από τους αντιπάλους στρατιώτες.

Οι αυτοκρατορικοί Γερμανοί επέπεσαν με μανία κατά των προδοτών συμπατριωτών τους και τους κατέκοψαν μέχρις ενός, μαζί με τους Γάλλους επικεφαλής τους. Όσοι είχαν την ατυχία να αιχμαλωτιστούν βρήκαν μαρτυρικό θάνατο μετά. Η προδοσίας τους δεν μπορούσε να τύχει συγχώρησης. Στη μάχη αιχμαλωτίσθηκε και ο Γάλλος βασιλιάς.

Πάντως η Λεγεώνα ανασυστάθηκε ως ένα τυπικό σύνταγμα Λάντσκνεχτ, δυνάμεως 4.000 ανδρών και πολέμησε και πάλι κατά των Γερμανών στη νότια Ιταλία, μόνο και μόνο για να καταστραφεί ξανά, το 1528. Αυτή τη φορά όσοι άνδρες της επέζησαν, εντάχθηκαν στις γερμανικές αυτοκρατορικές δυνάμεις.
history-point.gr


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου