Του Γιώργου Λεκάκη
200 αρχαίοι ελληνικοί βασιλικοί μινυακοί τάφοι / τύμβοι / τούμπες στην Ταυρίδα / Κριμαία
Αρχαιότατες οι σχέσεις Θράκης – Βορείου Πόντου – Αθήνας…
Αρχιτεκτονική χωρίς κονίαμα / mortarless architecture, που βρέθηκε σε αρχαίο ελληνικό τύμβο, ύψους 17-20 μέτρων… και περιμέτρου βάσεως, περίπου 250 μέτρων! Θαύμα αρχιτεκτονικής!
Παραπέμπει σε κατασκευή Μινυών / Μυκηναίων / Μακεδόνων / Θρακών – πάντως Ελλήνων…
Διότι πρόκειται για ένα έργο (τύμβο / τούμπα) του 4ου αιώνα π.Χ. της αρχαίας ελληνικής πόλεως Παντικάπαιου, η οποία ιδρύθηκε από την Μίλητο της Ιωνίας, αποικία Κρητών από την Μίλατο Κρήτης.
Ο τύμβος είναι γνωστός ως «Βασιλικός Τάφος Κούργκαν» του Κερτς / Kerch < Κέρας), στην αρχαία ελληνική Ταυρίδα, νυν Crimea / Κριμαία…
Ή «Royal Kurgan» / «Tsarskiy Kurgan» - tsar, zar > τσάρος < κάιζερ < καίσαρ < βασιλευς, αρχαίο ελληνικό βασιλικό αξίωμα στην μινυακή Θήβα Βοιωτίας…
Η δομή δείχνει συγγένεια με ανάλογα αρχαία έργα της κυρίως Ελλάδος, της Αιγύπτου, του Περού…
Υπάρχουν περίπου 200 τέτοιοι αρχαίοι ελληνικοί τάφοι στο Κερτς και στα γύρω περίχωρά του. Φυσικά δεν μιλάμε για τάφους κοινών θνητών!
Το Royal Kurgan ευρίσκεται περίπου 5 χλμ. βορειοανατολικά του κέντρου της πόλεως. Ο θάλαμος ταφής έχει σχεδόν τετράγωνο δάπεδο (4,39 Χ 4,35 μ.), το οποίο συγχωνεύεται σταδιακά με το κυκλικό σχήμα ενός «ψευδοθόλου». Το συνολικό ύψος του ταφικού θαλάμου είναι 8,84 μ. Ο διάδρομος εισόδου είναι πλάτους 2,80 μ. και μήκους 37 μ.!
Το Royal Kurgan ευρίσκεται περίπου 5 χλμ. βορειοανατολικά του κέντρου της πόλεως. Ο θάλαμος ταφής έχει σχεδόν τετράγωνο δάπεδο (4,39 Χ 4,35 μ.), το οποίο συγχωνεύεται σταδιακά με το κυκλικό σχήμα ενός «ψευδοθόλου». Το συνολικό ύψος του ταφικού θαλάμου είναι 8,84 μ. Ο διάδρομος εισόδου είναι πλάτους 2,80 μ. και μήκους 37 μ.!
Ο θόλος αποτελείται από 12 ομόκεντρους δακτυλίους, που σταδιακά μειώνονται σε διάμετρο, και επικαλύπτονται από μια πλάκα[1], αποτελώντας ένα ψεύτικο τόξο. Ένα τεχνητό θολωτό θησαυροφυλάκιο! Κατασκευασμένο από κιτρινωπούς ασβεστολιθικούς κυβόλιθους, με δάπεδο από ένα συμπιεσμένο μείγμα από πηλό, ασβέστη και ασβεστόλιθο.
Το Royal Kurgan, αυτό το αριστούργημα της αρχαίας αρχιτεκτονικής, υποτίθεται ήταν ο τελικός χώρος ανάπαυσης ενός κυβερνήτη του ελληνικού Βασιλείου του Βοσπόρου (όπως λέμε...
...«ο τάφος του Μινύα» στον Ορχομενό,
...«του Αγαμέμνονα» στις Μυκήνες,
...«του Νέστορα» στην Πύλο, κλπ.).
Το Βασίλειο ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. από τις ελληνικές αποικίες στην βόρεια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας / Πόντου και στην Θάλασσα του Αζόφ. Ανασκάφηκε το 1833 - 1837. Περιείχε μόνο απομεινάρια από μια ξύλινη σαρκοφάγο - πιθανόν να είχε ληστευτεί πολύ καιρό πριν.
Εξερευνητές, όμως, που τον επισκέφθηκαν αργότερα, τον χαρακτήρισαν ως ο «Τάφος του Μιθριδάτη», του περίφημου βασιλιά του Πόντου… Η βασιλική τούμπα απεικονίσθηκε σε ζωγραφιά του Ελβετού καλλιτέχνη Carlo Bossoli (με τίτλο «Ο Τάφος του Μιθριδάτη») και λιθογραφία της συμπεριελήφθη αργότερα στην έκδοση «Τοπία και ορόσημα της Κριμαίας», που κυκλοφόρησε στο Λονδίνο το 1856…
ΔΕΙΤΕ την:
Σήμερα πιστεύεται πως είναι ο τάφος του Λεύκωνος Α΄ (349 π.Χ.), βασιλιά της Αυτοκρατορίας του Βοσπόρου / Κιμμερικού Βοσπόρου / Κιμμέριου Βοσπόρου στην χερσόνησο της Κριμαίας! Ο Λεύκων ήταν υιός του Σατύρου Α΄, από την δυναστεία των Οδρυσών Θρακών Σπαρτακιδών (438 - 107 π.Χ.). Κατάφερε να επεκτείνει σημαντικά την αυτοκρατορία του. Κατέκτησε την πόλη Θεοδοσία, και άλλες περιοχές. Οι χώρες του αδελφού του, Γόργιππου, εντάχθηκαν επίσης στην αυτοκρατορία του. Κέρδισε μεγάλη αίγλη μέσω της εξαγωγής σιτηρών και στην κυρίως Ελλάδα. Τόσο, που η Αθήνα του έδωσε ακόμη και την αθηναϊκή υπηκοότητα, λόγω της σημαντικής του συνεισφοράς στην προμήθεια τροφίμων στην αποκλεισμένη από τους Σπαρτιάτες Αττική! Διότι, κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου (το 356 π.Χ.), της έδωσε δωρεάν 16.380 τόνους σιτηρών! Ποσότητα τόσο μεγάλη, που ήταν αρκετή για τις ανάγκες των Αθηναίων, οι οποίοι επούλησαν το υπόλοιπο στάρι, πράξη που απέδωσε 15 ασημένια τάλαντα στο δημόσιο ταμείο τους!
Αγάλματά του και των υιών του στήθηκαν εν Αθήναις. Οι απόγονοί του, όπως ο Σπάρτακος Γ΄, που έδωσε στην Αθήνα 590 τόνους σιτηρών ως δώρο, θα συνέχιζαν να ακολουθούν αυτήν την διπλωματική φιλία με τους Αθηναίους.
Ο Λεύκων έδωσε επίσης προνόμια στην Αθήνα:
- Για το σιτάρι που αγόραζε η Αθήνα, η χώρα του δεν θα εισέπραττε ποτέ εξαγωγικό δασμό!
- Δεν φορολογούσε τα αθηναϊκά πλοία, όταν αγκυροβολούσαν στα λιμάνια του!...
Κατ' άλλους, δε, είναι ο τάφος του υιού του Λεύκωνος, Παρυσάδη / Παιρισάδη [2]...
Σχέσεις αρχαίας κυρίως Ελλάδος (Αθήνας, Θράκης) με τον βόρειο Πόντο, που αποκρύπτονται από το μεγάλο κάδρο, για να μην αποδειχθεί η εξάπλωσις του ελληνισμού και η ελληνικότητα της Μαύρης Θάλασσας…
Τα χριστιανικά σύμβολα που είναι χαραγμένα στους τοίχους αυτού του τάφου υποδηλώνουν ότι οι τάφοι αυτοί χρησιμοποιήθηκαν από τους πρώτους χριστιανούς ως καταφύγιο ή/και ως ιερό. Στο δεξί τείχος του διαδρόμου / dromos στην κορυφή υπάρχει μια ελληνική επιγραφή: «ΚΟΣΜΑΣ» ή «ΚΟΣΜΟΣ» (;). Ευρέθη και ένα lapidarium μέσα στον τάφο.
Στο μικρό μουσείο της περιοχής υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα, όπως βάθρα, επιτύμβιες στήλες και σαρκοφάγοι… Όλα ελληνικά.
Από τον Οκτώβριο του 2015, ο «Τύμβος του Τσάρου» αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά της χώρας…
ΠΗΓΕΣ:
Αθήν. 257c-d, Δημ. 20.30-40, Διόδ. Σικ. 14/93.1, 16/31.6, Πολύαιν. 6.9, 14.19, Στράβ. 7/4.6.
Gajdukevič V. F. «Das Bosporanische Reich», τ. 2, εκδ. Akademie, Βερολίνο, 1971, σελ. 70–85 και 98–100.
Λεκάκης Γ. «Κωνσταντινούπολη και Αγία Πετρούπολη».
ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:
[1] Η πλάκα αυτή σε ανάλογα οικοδομήματα στο Περού λέγεται από τους ιθαγενείς teokali (από τις ελληνικές λέξεις θεός + κάλυψη, καλύπτρα).
[2] Το όνομα κρατάει ακόμη και σήμερα στον Πόντο, όπου συναντάμε το επίθετο Παρισιάδης, Περισιάδης, Περεσιάδης, Παιρισιάδης, κλπ....
arxeion-politismou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου