Amfipoli News: Καλυμμένα τραπεζικά ομόλογα

Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Καλυμμένα τραπεζικά ομόλογα

 


Τα καλυμμένα ομόλογα, καλυμμένα από τα συνήθη κορόιδα, είναι τα ομόλογα εκείνα που εκδίδονται από τις τράπεζες με εξασφαλίσεις – συνήθως στεγαστικά δάνεια, αλλά και άλλα στοιχεία ενεργητικού. 

Δηλαδή πρόκειται για ένα είδος ενυπόθηκης χρηματοδότησης, οπότε χαμηλότερου κόστους από τα απλά  δάνεια – ενώ παράλληλα διατηρούν τα πάγια στην κατοχή τους, αντί να τα μεταβιβάζουν, όπως συνέβη με την τιτλοποίηση που έγινε με το σχέδιο Ηρακλής, όπου φαίνεται πως η Eurostat επιμένει να επιβαρύνουν οι κρατικές εγγυήσεις το δημόσιο χρέος μας. 

Τα καλυμμένα ομόλογα πάντως εμφανίσθηκαν στις ΗΠΑ λίγο πριν την κρίση του 2008 – όταν πια ήταν κοινό μυστικό πως τα στεγαστικά ομόλογα ήταν τοξικά και δεν ήθελαν να τα αγοράσουν οι επενδυτές, οπότε έτσι είχαν απαίτηση απέναντι στις τράπεζες που τα πουλούσαν, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά.  

Το αναφέρουμε εδώ για την περίπτωση που θα προωθηθούν έντονα στην Ελλάδα, αφού έχει εξαντληθεί το Ηρακλής – ενώ τα κόκκινα δάνεια συνεχίζουν να αυξάνονται, από τις επισφάλειες της πανδημίας, από την ακρίβεια και στο μέλλον από τις συνέπειες του πολέμου της Ουκρανίας.

Συνεχίστε ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου