Amfipoli News: «Κι αν ο Πτολεμαίος αντικατέστησε το σώμα κι έθαψε τον Μέγα Αλέξανδρο στην Αμφίπολη;»

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

«Κι αν ο Πτολεμαίος αντικατέστησε το σώμα κι έθαψε τον Μέγα Αλέξανδρο στην Αμφίπολη;»


Μόνο ο Αλέξανδρος θα μπορούσε να αξίζει ένα τόσο τεράστιο και δαπανηρό χώρο τελευταίας κατοικίας. Αυτό υποστηρίζει ο αμερικανός καθηγητής κλασικών σπουδών του Bard College και συγγραφέας του βιβλίου «Το φάντασμα του θρόνου: Ο θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου και ο πόλεμος για το στέμμα και την αυτοκρατορία», Τζέιμς Ρομ.
Ο καταξιωμένος καθηγητής στηρίζει τη θεωρία του στο κυκλικό σχήμα του τάφου αλλά και το θαυμάσιο μαρμάρινο τείχος που περιβάλλει τον αρχαίο τάφο και τα οποία δίνουν την εντύπωση από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για έναν τύμβο που δεν έχουμε δει πουθενά αλλού σε τέτοια κλίμακα. Στην κορυφή βρίσκεται το πέτρινο λιοντάρι που φυλάει τον τάφο.
Όταν βρέθηκε (άθικτο) έγινε ανάλυση της δομής του και βρέθηκε πως ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα, δεκαετίες μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Κι αν ο Πτολεμαίος παραπλάνησε τους εχθρούς του Μ. Αλέξανδρου;
Σύμφωνα με την ιστορία, τα λείψανα του Μεγάλου Αλεξάνδρου εκλάπησαν από τον Πτολεμαίο και ενταφιάστηκαν στην Αλεξάνδρεια.
Ο συγγραφέας όμως επισημαίνει με νόημα, ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η θεωρία, σύμφωνα με την οποία ο Πτολεμαίος αντικατέστησε το σώμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου με κάποιο άλλο, με σκοπό να παραπλανήσει τους εχθρούς του μεγάλου στρατηλάτη και όσους θα ήθελαν να το κλέψουν.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τζέιμς Ρομ, το γεγονός ότι στη Βεργίνα δεν βρέθηκαν επιγραφές, κάνει την ταυτοποίηση των ευρημάτων στην Αμφίπολη ακόμη πιο περίπλοκη, ενώ απάντηση για το εάν έχει συληθεί ο τάφος, δεν μπορεί να υπάρχει.
Ο τύμβος της Αμφίπολης μπορεί να έχει ένα ή περισσότερα σώματα – μπορεί και κανένα. Κάποιοι αναφέρουν πως είναι ένα μνημείο πολέμου αφιερωμένο στους Μακεδόνες στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Μ. Αλέξανδρου, ενώ δεν αποκλείεται να πρόκειται για ένα τάφο (κενοτάφιο), το οποίο χτίστηκε για τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά δεν «κατοικήθηκε» ποτέ.


Διαβάστε επίσης:



4 σχόλια :

  1. Tέταρτη πύλη ή μυστική κρύπτη στην Αμφίπολη;
    http://www.protothema.gr/culture/article/410502/uparhei-kai-tetarti-puli-stin-amfipoli-/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν ητανε κενοταφιο...τοτε γιατι το γεμισανε με χωμα μεσα...??? Γιατι από ότι ειπανε οι ανασκαφείς ο ταφος χιστηκε από μεσα προς τα εξω... Δηλαδη το ειχαν χτισει και περιμενανε να ερθει ο σωρος του Βασιλια? Εγω προσωπικα πιστευω ότι κατι εχει μεσα... Ισως συγγενείς του...
    Ελπιζω παντως να είναι εκει ο Βασιλιας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι κι αν δεν υπάρχει καμιά ιστορική μαρτυρία,τι κι αν δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο;Εκεί..ντε και καλά ο Μεγαλέξανδρος είναι θαμμένος στο χωριό μας!!;Eπειδή έτσι αποφασίσαμε.Τι να πει κανείς για την ανοησία των ανθρώπων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πως δεν υπαρχουν στοιχεια Ελληνα Κροισε... ??? Και τοτε οι αρχαιολογοι πως το βρηκανε... Υπαρχουν καποιες ενδοιξεις και αυτές τους οδηγησαν εκει... Δες και αυτό... https://www.youtube.com/watch?v=xBWLDFLU8jc

    ΑπάντησηΔιαγραφή