Amfipoli News: Όσα είπε η Άννα Παναγιωταρέα στους δημοσιογράφους

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Όσα είπε η Άννα Παναγιωταρέα στους δημοσιογράφους

 

    Στο Μουσείο της Αμφίπολης, λίγο πριν την δήλωση στους δημοσιογράφους της κ.Κατερίνας Περιστέρη προηγήθηκε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους από την κ.Άννα Παναγιωταρέα.

   Σε ότι αφορά τις εξελίξεις των ανασκαφών μας είπε πως άλλαξε ο σχεδιασμός καθώς η έρευνα έδειξε πως ο 3ος θάλαμος δεν έχει στεγανά και επομένως δεν υπάρχει ασφάλεια τόσο για το οικοδόμημα όσο και για τους εργαζόμενους. Η διεπιστημονική ομάδα που έχει εισέλθη μέσα από την οπή του 2ου διαφραγματικού τοίχου, έχει εντοπίσει 3,5 μέτρα χώμα. Επικρατούν συνθήκες σπηλαίου με την υγρασία να πέφτει κατακόρυφα. Μετά από αυτά τα στοιχεία οι επιστήμονες κατέληξαν να εισέλθουν στον 3ο θάλαμο από το θύρωμα πίσω από τις καρυάτιδες, αφαιρώντας δύο δόμους από τον τοίχο σφράγισης των καρυάτιδων και έτσι θα αποκαλυφθούν ολόκληρες οι καρυάτιδες. Θα κατεβάσουν δηλαδή το χώμα από τις καρυάτιδες και  ταυτόχρονα θα ενισχύσουν την υποστύλωση στον 1ο  και 2ο θάλαμο. Θα ληφθούν στην ουσία ισοδύναμα μέτρα. Θα αφαιρείται χώμα ,θα τοποθετείται υποστύλωμα. Επίσης, γίνεται απελευθέρωση του χωμάτινου φορτίου από τον πάνω μέρος του μνημείου ανατολικά και δυτικά. Για το πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες είναι άγνωστο και όλα εξαρτώνται από τη μελέτη. Η επιστημονική ομάδα λόγω των εξελίξεων μεγάλωσε μας είπε και έχει αναλάβει για τον 3ο θάλαμο ειδικός γεωλόγος σπηλαιολόγος. Η κ. Παναγιωταρέα τόνισε ακόμα πως υπάρχουν ενδείξεις για προσπάθεια σύλησης του μνημείου, όχι όμως από αρχαιοκάπηλους, αλλά από τυμβωρύχους κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια και εκτιμούν πως δεν έχει τελικά το μνημείο συληθεί λόγω των μέτρων που πήραν οι τεχνίτες εκείνης της εποχής. Σε ό,τι αφορά το κόκκινο δάπεδο με τα κομμάτια μαρμάρου, τόνισε πως αντίστοιχο δάπεδο βρίσκεται στο ανάκτορο του Φιλίππου στις Αιγές.

     Η κυρία Περιστέρη τώρα με την σειρά της στη φιλική κουβέντα  που είχε με τους δημοσιογράφους αναφέρθηκε, όπως και στις δηλώσεις της, στα όσα υποστηρίζουν οι συνάδελφοι για το μνημείο, απέκλισε κατηγορηματικά ότι οι Καρυάτιδες είναι Ρωμαϊκές και αποκάλυψε πως όλο το συνεργείο έκλαιγε μπροστά στην εικόνα της αποκάλυψης των Καρυάτιδων. Τόνισε πως ο τάφος συνεχίζει να την εκπλήσσει λέγοντας πως ο δεν είναι ο κλασσικός τύπος Μακεδονικού τάφου, ενώ δήλωσε πως χαίρεται για το ένστικτο που είχε, να συνεχίσει την έρευνα της όταν όλοι της έλεγαν πως ήταν ένας απλός τοίχος. Η κ.Περιστέρη έκανε μία ιστορική αναδρομή της ανακάλυψης ξεκαθαρίζοντας πως ο Δημήτρης Λαζαρίδης δεν είχε βρει περίβολο ,προσπαθούσε να μπει στον τύμβο από πάνω και πως στις αρχές τις έρευνας της καθάριζε τα μπάζα από την ανασκαφή Λαζαρίδη.


Πηγή: fonh.gr
Διαβάστε επίσης:



1 σχόλιο :

  1. ....να μας πεί....πότε έχουν '' περίοδο '' οι ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ η Παναγιωταρέα.......
    ...είναι δυνατόν να προβάλετε περισότερο τη διορισμένη δημοσιογράφο από την
    κ. Περιστέρη και τη ομάδα αρχαιολόγων.....;
    ....ΘΕΕ ΜΟΥ......ΔΩΡΕΑΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΠΑΝΤΟΥ.......!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή