Amfipoli News: Πώς μεταφέρθηκαν τα κομμάτια του επιστυλίου;

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς μεταφέρθηκαν τα κομμάτια του επιστυλίου;


- Ενα επιστύλιο σε τρία κομμάτια ήταν το νέο εύρημα από τις ανασκαφές
- Η μεταφορά του μέσα σε βαμβάκι που μπέρδεψε όσους το είδαν
- "Δεν γίνεται να ενημερώνουμε και για ό, τι δεν βρίσκουμε", λέει ο Τασούλας για τις... διαρροές
- Σύμμαχος το... ΑΠΘ στις ανασκαφικές δραστηριότητες της  Αρχαίας Αμφίπολης
- Ψάχνουν το... χαμένο πρόσωπο της Καρυάτιδας








     

    Οποιαδήποτε νέα ανακάλυψη στο χώρο των ανασκαφών της Αμφίπολης, στο λόφο Καστά Μεσολακκιάς, είναι ικανή να δημιουργήσει... πανδαιμόνιο και ατελείωτα σενάρια και υποθέσεις.

    Αυτό συνέβη και χθες, Τετάρτη, όταν ανακαλύφθηκε ένα επιστύλιο, πίσω από τις εντυπωσιακές Καρυάτιδες, το οποίο έχει σπάσει σε τρία κομμάτια. Το μέρος του επιστυλίου που είναι κολλημένο στον τοίχο, έχει πλάτος 80 εκατοστά με ένα μέτρο και ύψος 15 εκατοστά.

   Το επιστύλιο, λοιπόν, δημιούργησε ένα κομφούζιο, αφότου μεταφέρθηκε στο μουσείο της Αμφίπολης για να εξεταστεί. Οι πληροφορίες λένε πως ήταν τυλιγμένο μέσα σε βαμβάκι, ούτως ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο προστατευμένο, κατά την μεταφορά του.

    Αυτό ήταν αρκετό για να ξεκινήσει η... παραφιλολογία, αφού κάποιοι μπερδεύτηκαν από την εικόνα αυτή κι έκαναν λόγο για ανεύρεση επιγραφών, που θα οδηγούσαν ακόμη και στην αποκάλυψη της ταυτότητας της προσωπικότητας της αρχαιότητας που είναι ενταφιασμένη στον τύμβο, πληροφορία που το υπουργείο Πολιτισμού διέψευσε κατηγορηματικά.

Πηγή: newsit.gr

Στη διάθεση της Περιστέρη το... ΑΠΘ!


    Παράλληλα, την πρόθεσή της να συνδράμει, με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, στις ανασκαφικές έρευνες που διεξάγονται στην περιοχή της Αμφίπολης, εκδήλωσε η πανεπιστημιακή κοινότητα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο χώρος των ανασκαφών από το διάστημα! Δορυφορική φωτό από Google Maps
Ο χώρος των ανασκαφών από το διάστημα! Δορυφορική φωτό από Google Maps

     Η Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, έπειτα από ειδική σύσκεψη που πραγματοποίησε για τα θέματα που συνδέουν την ανασκαφική έρευνα με τα γνωστικά αντικείμενα της Σχολής, απέστειλε ενημερωτική επιστολή προς την προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αικατερίνη Περιστέρη, παραθέτοντας τις δυνατότητες που έχει η Σχολή να υποστηρίξει συνεργατικά το έργο που επιτελείται στην Αμφίπολη.


Τα διαθέσιμα "εργαλεία" βοήθειας του ΑΠΘ


   Στον κατάλογο των καθηγητών που προτείνονται περιλαμβάνονται επιστήμονες διεθνούς κύρους, αρκετοί από τους όποιους έχουν διεθνείς τιμητικές διακρίσεις για το έργο και την προσφορά τους.
Ως παραδείγματα των τομέων, στους οποίους δύνανται να συνδράμουν, αναφέρονται "η περιγραφή του μικροκλίματος - μικροπεριβάλλοντος του τύμβου, συμπεριλαμβανομένης της καταγραφής της πανίδας και της χλωρίδας, που αποτελεί αντικείμενο που εμπίπτει στα επιστημονικά πεδία της Σχολής, όπως επίσης, η μελέτη μερικών ευρημάτων εντός του τύμβου θα μπορούσε να δώσει πολύ σημαντικά συμπεράσματα τόσο για την Αρχαιολογία όσο και για πολλές άλλες επιστήμες".

   Συγκεκριμένα, οι κλάδοι της Σχολής που προτείνονται για την ανάπτυξη συνεργασιών είναι αυτοί των Ταξινόμων Χλωρίδας, Ταξινόμων Πανίδας, Τεχνικών Μοριακών Αναλύσεων (ταυτοποίηση οργανικού υλικού προερχόμενου από οποιοδήποτε σημείο του τύμβου), Παλαιοντολογίας, Γεωφυσικής διασκόπησης, Νεοτεκτονικής, στρωματογραφίας και παλαιογεωγραφίας, Προέλευσης αρχαίων τεχνέργων και αντικειμένων, Τεχνικής Γεωλογίας (π.χ. ευστάθειες και αντιστηρίξεις) και Μικροκλίματος.

Τι είναι το επιστύλιο


    Πρόκειται για ένα παραλληλόγραμμο κομμάτι μαρμάρου που συνδέει τους κίονες και λέγεται έτσι γιατί βρίσκεται "επί των στύλων". Στα μικρότερα μνημεία το επιστύλιο μπορεί να είναι ολόσωμο, δηλαδή να αποτελείται από ένα συμπαγές κομμάτι μαρμάρου.

Πίσω από τις Καρυάτιδες βρισκόταν το επιστύλιο - Φωτό ΥΠΠΟΑ
Πίσω από τις Καρυάτιδες βρισκόταν το επιστύλιο - Φωτό ΥΠΠΟΑ
    Σε μεγαλύτερα μνημεία αποτελούνταν από δυο στοιχεία ή ακόμη και τρία, όπως στον Παρθενώνα. Το κομμάτι που ήταν τοποθετημένο στο εσωτερικό του μνημείου λέγεται αντίθημα. Το επιστύλιο δεν είχε καμιά διακόσμηση εκτός από το ναό της Άσσου που είχε ανάγλυφα θέματα και κάποια πρώιμα σικελικά κτίρια που είχαν επενδύσεις από τερρακότα.

Με "χειρουργικές" κινήσεις οι εργασίες στον τύμβο - Φωτό ΥΠΠΟΑ
Με "χειρουργικές" κινήσεις οι εργασίες στον τύμβο - Φωτό ΥΠΠΟΑ

    Στον Παρθενώνα, εκ των υστέρων είχαν αναρτήσει χάλκινες ασπίδες και επιγραφές. Το μόνο στοιχείο που υπήρχε στο επιστύλιο ήταν οι σταγόνες, έξι συνήθως, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως στοιχείο των υπερκείμενων μετοπών. 

Πηγή: http://www.newsit.gr/
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου