Amfipoli News: Η σεισμική τομογραφία του τάφου «δείχνει» τη στόχευση των ανασκαφών: ακολουθεί μια προσεκτική ανάλυση

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Η σεισμική τομογραφία του τάφου «δείχνει» τη στόχευση των ανασκαφών: ακολουθεί μια προσεκτική ανάλυση


Μια αποτύπωση της παρούσας κατάστασης του λόφου Καστά σε συνδυασμό με την σεισμική τομογραφία της εργασίας της ομάδας του κ.Πολυμενάκου, για να αποκτήσουμε έτσι μια πρώτη εικόνα για την τοποθεσία όπου γίνεται η ανασκαφή.

Χρησιμοποιήσαμε σαν σημείο αναφοράς την απεικόνιση του τύμβου Καστά  από δορυφόρο της Google, (ημερομηνία λήψης εικόνων 

31-1-2013), ώστε η κλίμακα να δίνει 100μ με 4 υποδιαιρέσεις (ανα 25μ). Φροντίσαμε ο Βορράς να είναι στο άνω μέρος, όπως είναι και ο προκαθορισμένος προσανατολισμός στο Google Earth.

Πάνω σε αυτό υπερεθέσαμε σταδιακά την εικόνα της σεισμικής τομογραφίας 7α από την εργασία Polymenakos and All, της οποίας ο υπάρχων κάναβος είχε βήμα 25μ και ο Βορράς είναι επίσης στο άνω μέρος.

Το αποτέλεσμα φαίνεται διαδοχικά στις παρακάτω εικόνες: 





  

Τώρα για να εντοπίσουμε το σημείο των ανασκαφών, μιας και η εικόνα του δορυφόρου ήταν από τον Ιανουάριο του 2013, χρησιμοποιήσαμε τ
ην λήψη από ελικόπτερο του τύμβου από το κανάλι ΕΝΑ, δημιουργώντας ένα νοητό κάναβο από τις σειρές των δένδρων που βρίσκονται νότια του τύμβου:


Συμπεράσματα:


Αυτό που συμπεραίνει κανείς, είναι πως η ανασκαφή στόχο είχε αρχικά το σημείο Η7, το οποίο εύλογα υποθέτει κανείς πως είναι μία πιθανή λιθοδομή, λόγω της αυξημένης ταχύτητας των ηχητικών κυμάτων. 


Ο στόχος της ανασκαφής στο μέλλον θα αλλάξει. Φαίνεται να είναι στα Η5, L1 και L2. Πράγμα που σε μερικές περιπτώσεις θα είναι δύσκολο λόγω των χωμάτων που έχουν αποτεθεί από την ανασκαφή.



Πηγή: empedotimos.blogspot.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου