Amfipoli News: Τα νέα ευρήματα στον τάφο της Αρχαίας Αμφίπολης και οι δυσκολίες στην ανασκαφή

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Τα νέα ευρήματα στον τάφο της Αρχαίας Αμφίπολης και οι δυσκολίες στην ανασκαφή


    Ξεκινά σήμερα η αφαίρεση χωμάτων και άμμου από τον τρίτο, αλλά και από τον δεύτερο θάλαμο στον Τύμβο Καστά Μεσολακκιάς. Τρία νέα ευρήματα, τμήματα του επιστυλίου πίσω από τις Καρυάτιδες, που έφεραν ίχνη μπλε και κόκκινου χρώματος μεταφέρθηκαν στο μουσείο της Αμφίπολης για συντήρηση.

   Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», σήμερα ξεκινάει η αφαίρεση χωμάτων και άμμου και από τον τρίτο θάλαμο, στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, χωρίς όμως οι αρχαιολόγοι να έχουν καταλήξει αν πρόκειται για τον ταφικό θάλαμο ή αν υπάρχουν και άλλοι, κάτι που θα αποκαλύψει μόνο η ανασκαφή στην εξέλιξή της.

   Κύκλοι μάλιστα του υπουργείου Πολιτισμού ξεκαθάριζαν ότι δεν υπάρχουν οποιαδήποτε επαρκή στοιχεία (γεωφυσικές διασκοπήσεις ή κάτι άλλο) από τα οποία να προκύπτει κάποια ολοκληρωμένη εικόνα για το μνημείο και μέχρι τώρα μπορούν να γίνονται μόνο υποθέσεις.

   Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι αρχαιολόγοι έχουν απομακρύνει χώματα σε ένα ύψος σχεδόν τριών μέτρων κάτω από το θόλο, ενώ ταυτόχρονα αφαιρούν χώματα και από τον τρίτο θάλαμο με ταυτόχρονη υποστύλωση και αντιστήριξη του μνημείου προκειμένου να υπάρχει εξισορρόπηση των πιέσεων και να διασφαλίζεται η στατική του επάρκεια.

    Η είσοδος των αρχαιολόγων στο δεύτερο θάλαμο, γίνεται από την οπή του διαφραγματικού τοίχου στο πάνω τμήμα αριστερά, ενώ το ίδιο θα επιχειρηθεί και για την είσοδο στον τρίτο θάλαμο. Μάλιστα, για αυτό έχει ήδη αφαιρεθεί μια επιπλέον λίθος, που δεν δημιουργεί στατικό πρόβλημα, ώστε να βοηθηθεί η είσοδος των αρχαιολόγων και των εργατών. «Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε ούτε την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα όσων εργάζονται στην ανασκαφή, ούτε οποιαδήποτε φθορά στο ίδιο το μνημείο», τόνιζαν από την Αμφίπολη κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού.

   Πάντως, οι εργασίες για την αφαίρεση των χωμάτων έχουν επιβραδυνθεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, καθώς η ανασκαφή βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση. Τα χώματα αφαιρούνται μόνο με τα χέρια των εργατών και μεταφέρονται με «ζεμπίλια». Στη συνέχεια τοποθετούνται πάνω σε ταινιόδρομο και καταλήγουν σε κόσκινο. Τα κομμάτια που συγκεντρώνονται ταυτοποιούνται από τους συντηρητές. Έτσι ελπίζουν και ότι θα βρουν και τα κομμάτια που λείπουν από τις Καρυάτιδες.

    Οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες και έκαναν λόγο για την ανεύρεση στο εσωτερικό του μνημείου δύο ενεπίγραφων πλακών, διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από το υπουργείο Πολιτισμού και, όπως αναφέρθηκε, επρόκειτο για την ανεύρεση τριών τμημάτων του επιστυλίου, πίσω από τις Καρυάτιδες, που είχαν αποσπαστεί από το συνολικότερο επιστυλίο. Τα τρία κομμάτια, μήκους από 80 εκατοστά μέχρι ένα μέτρο, έφεραν και ίχνη μπλε και κόκκινου χρώματος. Για λόγους προστασίας – αφού πρέπει να εξασφαλιστεί η αναγκαία υγρασία – μεταφέρθηκαν στο μουσείο της Αμφίπολης για συντήρηση.


Πηγή: http://www.topontiki.gr/
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου