Amfipoli News: Ασύλητος ο Τύμβος Καστά: μια προσεκτική διερεύνηση των σημερινών φωτογραφιών του Υπουργείου το επιβεβαιώνει...

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Ασύλητος ο Τύμβος Καστά: μια προσεκτική διερεύνηση των σημερινών φωτογραφιών του Υπουργείου το επιβεβαιώνει...

                             


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου της 14/9/2014  (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58434) θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε τα εξής :

Ο τέταρτος τοίχος δεν διευκρινίζεται αν είναι διαφραγματικός (δηλαδή χρησιμοποιείται για αντιστήριξη των επιχωματώσεων ) ή τερματικός (δηλαδή τοίχος όπου τερματίζεται αυτή η σειρά θαλάμων που ουσιαστικά αποτελούν τον προθάλαμο του κυρίως τάφου. Σημειωτέον φαίνεται ότι δεν υπάρχουν θυρόφυλλα  μεταξύ και των τριών θαλάμων.(Παρότι δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως η θύρα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου (Τ2)νομίζω ότι ούτε αυτή έχει θυρόφυλλα).


                                       

Και αυτό πολύ πιθανόν για εξισορρόπηση των επιχωματώσεων των τριών χώρων, δηλαδή η λειτουργία ήταν αντίστοιχη με την  αρχή  των συγκοινωνούντων δοχείων. 




Παρατηρούμε επίσης ότι η θύρα αυτή φαίνεται ότι είναι πολύ λιτή, σε σχέση με την θύρα του δεύτερου διαφραγματικού τοίχου (Τ1) (Καρυάτιδες) πράγμα που ίσως σημαίνει ότι δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά ευρήματα εδώ, ιδιαίτερα αν η θύρα δεν έχει θυρόφυλλα όπως υποψιάζομαι.

Αν δε η υπόθεσή μας  είναι σωστή, τότε αμέσως μετά την θύρα που βλέπουμε στην παραπάνω φωτογραφία, θα πρέπει να ακολουθεί σκάλα που να οδηγεί προς ένα κατώτερο επίπεδο.

Εκτιμούμε δε ότι αν όχι άμεσα, λίγο μετά θα υπάρχει κάποια στροφή της πορείας προς το κέντρο του ταφικού τύμβου, μιας και η πορεία που ακολουθούμε μέχρι τώρα, δεν είναι επί της ακτίνος (για λόγους που υποθετω ότι έχουν να κάνουν με τον αποπροσανατολισμό τυχόν εισβολέων) αλλά κινούμεθα υπό γωνίαν ως προς αυτή.

Αν διαβάζουμε δε καλά την σκέψη του κατασκευαστή, θεωρούμε ότι η αρχική του πρόθεση ήταν ο κυρίως τάφος να είναι κάτω από το επίπεδο του εδάφους, που ταυτίζετο με το επίπεδο της λίμνης Κερκινίτιδος, που υπήρχε μπροστά στον τύμβο. Υποθέτουμε ότι κατασκευαστικά ήταν πιο εφικτό να φτιάξει μια πορεία 15 μέτρων περίπου στο επίπεδο σχεδόν του εδάφους και μετά να προχωρήσει σε κατώτερο επίπεδο) και όχι από την αρχή.

Με αυτό το σκεπτικό, ο κυρίως τάφος θα ευρίσκετο κάτω από το επίπεδο της λίμνης καλυπτόμενος από 25 περίπου μέτρα χώμα από πάνω του, κατασκευή που μας θυμίζει τις σύγχρονες κατασκευές των καταφυγίων!

Αν η υπόθεση αυτή  δεν είναι σωστή. τότε λογικά στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο θα υπάρχει η  είσοδος του κυρίως τάφου, με θυρόφυλλα αυτην την φορά.

Ο τέταρτος τοίχος, όμως,  δεν μπορεί να είναι διαφραγματικός, αλλά τερματικός διότι δεν παρατηρούμε κανένα άνοιγμα, όπως τα Α1 και Α2 που χρησίμευαν για την επιχωμάτωση των χώρων. Γιατί τότε και ο επόμενος χώρος θα χρειαζόταν επιχωμάτωση, άρα θα έπρεπε να υπάρχει ένα κατάλληλο άνοιγμα.

¨Ετσι λοιπόν ο τέταρτος τοίχος δεν παρουσιάζει κανένα άνοιγμα, όπως φαίνεται στις δημοσιευθείσες φωτογραφιες :




Σε αντίθεση με τους δύο προηγούμενους τοίχους που παρουσιάζουν σχετικά ανοίγματα : 



για την λειτουργία των οποίων υπήρχε η μαρμάρινη πλάκα που βρισκόταν στην οροφήτου Θ2 και χρησίμευει εν είδει σκαλωσιάς για την μετακίνηση των εργατών και την ρίψη των χωμάτων:



Ακόμα και αν προς στιγμήν ενστερνιστούμε τις απόψεις περί της σύλησης του τάφου, λόγω της παρουσίας των ανοιγμάτων Α1 και Α2, στον χώρο Θ3 δεν υπάρχει περαιτέρω άνοιγμα και συνεπώς η όποια (υποτιθέμενη) προσπάθεια σύλησης θα είχε σταματήσει εδώ.

Το γεγονός δε ότι "Σύμφωνα με τις γεωλογικές παρατηρήσεις φαίνεται ότι η επίχωση παραμένει αδιατάρακτη" μας ξεκαθαρίζει ότι κανείς δεν έχει προσπαθήσει να επέμβει στην επιχωμάτωση του χώρου Θ3!

Με άλλα λόγια το ταφικό μνημείο είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ασύλητο!





Πηγή: empedotimos.blogspot.gr
Διαβάστε επίσης:



6 σχόλια :

  1. Γιατί στο χώρο θ3 θα έπρεπε να υπάρχει περαιτέρω άνοιγμα για να θεωρήσουμε ότι ο τάφος έχει συληθεί; Αν ο χώρος θ3 είναι ο κυρίως ταφικός θάλαμος δε θα ήταν λογικό οι τυμβωρύχοι να περάσουν από το άνοιγμα Α2 που συνδέει τον θ2 με τον θ3,να πάρουν τα κτερίσματα και να φύγουν; Επίσης κάτι ακόμα. Θεωρείτε λογικό το γεγονός ότι στο θάλαμο θ1 και θ2 δεν έχει βρεθεί το παραμικρό ''κινητό'' εύρημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. με βασει την κατασταση του Θ3 πιστευω πως το μνημειο απλα μπαζωθηκε απο μεταγενεστερους για να μην ''φυγει'' απο καθιζηση ο λοφος προς την λιμνη. Τα ανοιγματα Α1 και Α2 ειναι προχειρα και ηταν για να συμπληρωσουν την σταθμη απο ψηλα ( συμπιεζεται το χωμα απο το ιδιο του το βαρος. Το διαφραγματικο τοιχος στις καρυατιδες δεν ειχε σκοπο να αποτρεψει τυμβορυχους αφου δεν εφτανε μεχρι επανω (και να ειχε τετοιο σκοπο αφαιρεσαν κομματια του) για να κανουν γρηγορα την δουλεια . Χερια ,κεφαλια και οτι αλλο εμποδιζε απλα εμποδιζε τη δουλεια του μπαζωματος και αφαιρεθηκαν . Τα πετρινα κομματια που λειπουν απο την εισοδο και τον περιβολο στη μερια του μνημειου μετακινηθηκαν απο ολισθηση των πρανων με κατευθυνση την λίμνη. Οσο περνουν οι μερες αρχιζω και πιστευω πως η ζημια λογο καταπονησης ειχε γινει αντιληπτη απο τοτε... το μπαζωσανε το μνημειο. Δεν προσπαθουσαν να το προστατεψουν απο συληση. Τα κτισματα του λοφου θελανε σωσουν... λεω εγω τωρα. Οσο για την χαμηλοτερη σταθμη του γεμισματος στον Θ3... ξεπλυθηκε απο τα ομβρια λογω των ρωγμων στον Θ3 με κατευθυνση τους προθαλαμους και τα σκαλοπατια της εισοδου. Γι'αυτο ηταν τοσο λεπτοκοκκο το γεμισμα πισω απο τις σφιγγες...Αν μεινουμε λοιπον μονο με τον Θ3 που εχει σαπισει απλα την πατησαμε... αν συνεχιζει το μνημειο προς τα κάτω με ''υπογειο'' κλειστο θαλαμο αυτος θα ειναι μες την μπίχλα και απειραχτος !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. pane gine arxaiologos afou ta xereis ola! de mas xezeis re dalara fuck of

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακόμα και αν προς στιγμήν ενστερνιστούμε τις απόψεις περί της σύλησης του τάφου, λόγω της παρουσίας των ανοιγμάτων Α1 και Α2, στον χώρο Θ3 δεν υπάρχει περαιτέρω άνοιγμα και συνεπώς η όποια (υποτιθέμενη) προσπάθεια σύλησης θα είχε σταματήσει εδώ.

    Το γεγονός δε ότι "Σύμφωνα με τις γεωλογικές παρατηρήσεις φαίνεται ότι η επίχωση παραμένει αδιατάρακτη" μας ξεκαθαρίζει ότι κανείς δεν έχει προσπαθήσει να επέμβει στην επιχωμάτωση του χώρου Θ3!

    Με άλλα λόγια το ταφικό μνημείο είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ασύλητο!
    ΕΑΝ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΚΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΘΕΙ ...ΤΟΤΕ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΦΤΕΡΑ ΤΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ .....ΑΝ ΠΑΛΙ ΕΙΧΕ ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΘΕΙ ...2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ 5Χ5Χ5 =125 M3 ΧΩΜΑ???? και οι θησαυροί __ ???
    Αλλωστε φαινεται καθαρα οτι τα ανοιγματα δεν ειναι απο τον κατασκευαστη ..αλλα απο τον κατεδαφιστη ..___αρχιοκαπηλο 'λους .....και με αλλα με υγεια ..Ας τα ψαξουν στο Λουβρο στο Βρετ Μουσειο ή σε Ιδιωτες ....) Η αποψη που δικαιολογει το μπαζωμα σαν μεταγενεστερο για λογους προστασιας εχει βαση ..και δικαιολογει την εικονα των ανοιγματων προχειρα και γρηγορα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή